Európa nie je pripravená na zákaz chovu kožušinových zvierat

❚❚

Bratislava 10. decembra 2023 (HSP/ Euronews/Foto:Pixabay)

 

Euronews informuje, že Európska komisia sa rozhodla získať čas a posunúť rozhodnutie o zavedení celoeurópskeho zákazu chovu a zabíjania zvierat kvôli kožušinám na rok 2026

Ilustračné foto

Oznámenie prišlo vo štvrtok 7. decembra v reakcii na európsku občiansku iniciatívu ECI, ktorá zozbierala 1,5 milióna podpisov z 18 členských krajín požadujúcich zákaz chovu hospodárskych zvierat , ktorých jediný alebo hlavný účel chovu je výroba kožušín, ako aj zákaz predaja kožušín z farmových zvierat a výrobkov, ktoré ich obsahujú, v rámci EÚ.

.

Občianske iniciatívy umožňujú, aby sa petície, ktoré dosiahnu hranicu jedného milióna podpisov, prerokovali v Európskej komisii, ktorá môže rozhodnúť o predložení legislatívneho návrhu v tejto veci. V tomto prípade sa Komisia rozhodla nekonať okamžite, ale “dôkladne posúdiť potrebu a uskutočniteľnosť zákazu chovu kožušinových zvierat a predaja kožušín v EÚ”.

„V tejto otázke sa nepodarilo dosiahnuť konsenzus,“ povedala Stella Kyriakidesová, európska komisárka pre Odbor zdravia a dobrých životných podmienok zvierat a dodala : „Chov kožušinových zvierat zostáva pre niektoré členské štáty dôležitým hospodárskym odvetvím, najmä vo vidieckych a ekonomicky zraniteľnejších komunitách.“

.

Podľa bruselskej lobistickej organizácie Eurogroup for Animals, ktorá sa zaoberá ochranou zvierat, sa ročná produkcia noriek v Európe znížila zo 45 miliónov v roku 2014 na približne 12 miliónov v roku 2021. Fínsko a Poľsko sú krajiny EÚ s najväčším počtom kožušinových fariem.

Na ťahu je teraz Úrad EÚ pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý bol Európskou komisiou požiadaný, aby do marca 2025 vypracoval vedecké odporúčania. Po tomto hodnotení Komisia oznámi najskôr v marci 2026, či považuje za vhodné navrhnúť takýto zákaz.

„Tvorba politiky EÚ sa bude v tejto veci pevne riadiť vedeckými poznatkami,“ uzavrela Kyriakidesová. Komisia bude medzitým nielen telefonicky hovoriť s členskými štátmi, ale podnikne aj niektoré praktické kroky, ktoré budú zahŕňať návštevy kožušinových fariem priamo na mieste.

„To, že Komisia dodnes nezaviedla zákaz je neospravedlniteľné a odsudzuje milióny zvierat na nehodnotný život na zvyšných kožušinových farmách v EÚ,“ uviedla svoje stanovisko mimovládna organizácia Human Society International (HSI).

„Je hlboko frustrujúce a znepokojujúce, že Komisia sa vyhýba svojej zodpovednosti za rozhodné kroky na ukončenie zastaraného a zbytočného obchodu s kožušinami,“ povedala riaditeľka HSI Joanna Swabeová a dodala : „Poprední virológovia varujú, že kožušinové farmy predstavujú veľmi reálne riziko pandémie.“

.

„Komisia teraz dala jasne najavo, že je otvorená zákazu kožušinových fariem v celej EÚ a je presvedčená, že nezávislé vedecké stanovisko EFSA dospeje k záveru, že súčasné systémy chovu na kožušinových farmách nie sú zlučiteľné s dobrými životnými podmienkami zvierat,“ uviedla svoje stanovisko skupina bojujúca za dobré životné podmienky zvierat Four Paws.

 

Je európsky kožušinový priemysel v ohrození?

Podľa Euronews by takmer úplný zákaz kožušín v EÚ viedol k zatvoreniu tisícov fariem a prinútil by mnohých výrobcov odevov prejsť na kolekcie bez kožušín alebo s umelou kožušinou. „Sme nesmierne sklamaní, že rozprava, v ktorej sa diskutuje o budúcnosti tohto odvetvia, prebieha bez zástupcov kožušinového priemyslu, a teda bez akejkoľvek vyváženosti,“ povedal Mark Oaten, generálny riaditeľ Medzinárodnej federácie kožušinového priemyslu.

Hoci je petícia pozitívnym krokom v oblasti dobrých životných podmienok zvierat, niektorí vyjadrujú obavy z jej možného hospodárskeho vplyvu vzhľadom na to, že EÚ má významné postavenie na svetovom trhu s kožušinami.

 

.

Aký význam má európsky kožušinový priemysel?

Podľa Marka Oatena má kožušinový priemysel celosvetovú hodnotu 17 miliárd dolárov (16 miliárd eur). Toto odvetvie je neodmysliteľne spojené s luxusným módnym priemyslom a ázijskými trhmi, kde je vysoký dopyt. EÚ je druhým najväčším výrobcom kožušín na svete, prvenstvo má Čína.

Podľa viacerých organizácií na ochranu zvierat predstavoval v roku 2021 vývoz kožušín z EÚ 107,8 milióna EUR. Toto odvetvie predstavuje približne 100 000 pracovných miest, ktoré sú rozptýlené medzi chov, výrobu a predaj kožušinových výrobkov.

Výroba kožušín v EÚ však už prudko klesá. Doteraz 14 členských štátov zakázalo chov zvierat na kožušiny a mnohé z nich zaviedli prísne zákony na zabezpečenie dobrých životných podmienok zvierat, čím de facto spomalili výrobu kožušín.

„Aktivistom za dobré životné podmienky zvierat by som chcel povedať, že absolútne rešpektujeme ich právo byť proti kožušinám, ale musia rešpektovať práva spotrebiteľov a poľnohospodárov kupovať kožušiny a zároveň mať možnosť chovať zvieratá,“ povedal Oaten. „Ide o ochranu živobytia ľudí. Ide o možnosť voľby.“

Najnovšie údaje naznačujú skôr pesimistickú budúcnosť tohto odvetvia: len za dva roky sa výroba kožušín znížila o viac ako polovicu – a klesá už približne desať rokov. Podľa organizácie The Fur Free Alliance predstavovala produkcia norkových kožušín v roku 2020 v EÚ 18 miliónov kožušín a vlani klesla na 7,5 milióna. To isté platí aj pre líščie kožušiny, ktorých sa v roku 2022 vyrobilo 700 000 kusov v porovnaní s 1,2 milióna v roku 2020.

Pokles dopytu sa pripisuje informačnej kampani skupín na ochranu zvierat spolu s vplyvom dôsledkov vojny na Ukrajine na maloobchod a pandémiou COVID-19, ktorá zvýšila opatrnosť pri prenose chorôb zo zvierat na ľudí. Dánsko, veľký výrobca norkových kožušín v EÚ, sa rozhodlo usmrtiť približne 15 miliónov zvierat, aby zabránilo prenosu variantov COVID-19.

Čína, ktorá je popredným svetovým výrobcom kožušín, a Kanada, ktorej výroba kožušín je zakorenená v tradíciách krajiny, tiež zaznamenali v posledných rokoch prudký pokles svojho priemyslu. Ochrancovia práv zvierat si teda môžu byť istí, že európsky kožušinový priemysel nie je jediný, ktorý upadá.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:45

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

06:43

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval Izrael pred akýkoľvek “rozsiahlym násilným presunom” civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z “nevyhnutných vojenských dôvodov”. 

06:42

Lídri EÚ na záver summitu EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby “naliehavo” prišla s novými legislatívnymi návrhmi na zintenzívnenie a urýchlenie návratu nelegálnych migrantov. 

06:40

Americký prezident Joe Biden hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po tom, čo sa potvrdili správy o zabití vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, potvrdili americkí predstavitelia a Netanjahuov úrad.

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali