Európa kupuje všetku možnú ruskú ropu, skôr než ju zakáže

❚❚

Bratislava 8. septembra 2022 (HSP-Eugene Hoshiko)

 

Európa v súčasnosti dováža viac ako milión barelov ruskej ropy denne a snaží sa ju doplniť skôr, ako začne platiť celoeurópske embargo na dovoz ruskej ropy, píše špecializovaná stránka www.oilprice.com

ropa
Ilustračné foto

O tri mesiace začne platiť celoeurópske embargo na dovoz ruskej ropy, ktoré zastaví takmer všetky dodávky tejto komodity z Ruska do Európy. V súčasnosti však Európa dováža viac ako 1 milión barelov ruskej ropy denne, a to už celý minulý mesiac. Niekto si robí zásoby, kým kohútiky nevyschnú.

.

Hoci verejne odsudzujú Rusko za jeho konanie na Ukrajine a rovnako verejne ubezpečujú svojich voličov, že sankcie fungujú, európski (a iní) politici sa o pokračujúcich nákupoch ruskej ropy nezmieňujú.

Podľa výpočtov agentúry Bloomberg však Rusko denne vyváža po mori približne 3,32 milióna barelov ropy, čo znamená, že Európa nakupuje tretinu z tohto množstva, kým ešte môže. A to znamená, že od júna, keď bolo schválené embargo, sa nič nezmenilo a Európa si bude musieť nájsť alternatívnych dodávateľov ropy v čase, keď budú ceny pravdepodobne vyššie.

.

Momentálne ceny klesajú kvôli novým výlukám v Číne a očakávaniam zvyšovania sadzieb centrálnymi bankami, ale keď sa dvere embarga zatvoria, je pravdepodobné, že ceny sa odrazia práve vtedy, keď to bude pre Európu najbolestivejšie. A práve preto si teraz robí zásoby ropy, ktorú sa chystá zakázať.

Európa si robí zásoby nielen ropy. Po všetkých fosílnych palivách je na kontinente väčší a naliehavejší dopyt ako pred rokmi. Financial Time to v nedávnej správe nazval “nevyhnutným zlom vojnových fosílnych palív” a Európska únia neustále opakuje, že plány na znižovanie emisií sú stále v platnosti, hoci to čoraz viac vyzerá, že ustúpili do úzadia energetickej bezpečnosti.

Vývoz ropy z Ruska do severnej Európy sa mimoriadne výrazne zvýšil v prvom týždni tohto mesiaca, ukázali výpočty agentúry Bloomberg, čo naznačuje indický minister ropného priemyslu Hardeep Singh Puri, ktorý tento týždeň pre CNBC povedal: “Povedal som, že Európania nakúpia za jedno popoludnie viac ako ja za štvrťrok. Bol by som prekvapený, keby to nepokračovalo.”

Puriho komentáre prišli v odpovedi na otázku o kritike, ktorá sa zniesla na Indiu za to, že napriek západným sankciám a odsúdeniu za inváziu na Ukrajinu naďalej nakupuje ropu z Ruska.

Indický najvyšší ropný predstaviteľ zašiel o krok ďalej. Na otázku, či má nejaké morálne výhrady voči dovozu ropy z Ruska, odpovedal: “Nie, nie je tu žiadny konflikt. Mám morálnu povinnosť voči svojmu spotrebiteľovi. Chcem ako demokraticky zvolená vláda situáciu, keď benzínové pumpy vyschnú?”

.

Ťažko by tento bod obhajoval ktorýkoľvek politik, dokonca aj európsky.

Dalo by sa rozumne argumentovať, že Európska únia nie je autoritárskym štátom, v ktorom vláda prikazuje obchodníkom s komoditami, odkiaľ majú nakupovať ropu. Rovnako by sa však dalo tvrdiť, že blok sa snaží zmeniť práve na takýto autoritatívny štát.

Začiatkom tohto mesiaca Financial Times informovali, že Európska komisia vypracovala dokument, v ktorom sa snaží získať rozsiahle právomoci nad európskymi podnikmi. Tieto rozsiahle právomoci by v prípade schválenia zahŕňali “právomoc požadovať od podnikov, aby si vytvorili zásoby a porušili dodávateľské zmluvy s cieľom posilniť dodávateľské reťazce v prípade krízy, ako je pandémia koronavírusu”.

Rozhodovanie o tom, čo sa považuje za krízu, by bolo podľa tohto návrhu dokumentu tiež výsadou Európskej komisie. Podniky zrovna neprijali návrh, že by im EK mohla prikazovať, čo majú vyrábať, aké majú mať zásoby a s kým majú obchodovať, takže rozsiahle právomoci nie sú ani zďaleka isté. Napriek tomu existuje viacero signálov, že EÚ sa uprostred energetickej krízy posúva k centralizovanejšiemu intervenčnému štýlu vlády.

Práve teraz Brusel uvažuje o priamom zásahu do trhov s energiou, pretože nad energetickým priemyslom, ktorý už teraz zápasí s problémami, sa vznáša prílivová vlna výziev na úhradu marží. Agentúra Bloomberg začiatkom tohto mesiaca informovala, že medzi možnosťami je aj pozastavenie energetických derivátov, ako aj obmedzenie ceny plynu používaného na výrobu energie.

.

Trh s elektrickou energiou má oveľa viac spoločného s cenou plynu ako s cenou ropy, ale stojí za to pripomenúť, že niektoré európske energetické podniky prešli z plynu na ropu na výrobu elektrickej energie, keď ceny plynu začiatkom tohto roka prudko vzrástli. Ceny sa zatiaľ nevrátili úplne na normálnu úroveň, takže ropa je naďalej vhodnou alternatívou na výrobu elektrickej energie. A o tri mesiace sa dovoz prepadne o 1 milión barelov denne. Samozrejme, pokiaľ si kupujúci nenájdu alternatívu.

Na druhej strane, alternatívnych zdrojov ropy je dostatok. Napríklad producenti z Blízkeho východu by veľmi radi predávali svoju ropu do Európy. Rovnako aj Nigéria a Angola. Napriek tomu by určovali cenu. Nemôžeme si pomôcť, ale zaujímalo by nás, či aj Európska únia začne OPEC-u hroziť obmedzením cien.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:54

Takmer päť miliónov eur plánuje investovať spoločnosť DH Autolead Slovakia do výstavby novej haly na montáž automobilových volantov v Krásne nad Kysucou. Zámer firma predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

08:54

Počas prestrelky v blízkosti mesta Culiacán v mexickom štáte Sinaloa zahynulo 19 údajných členov miestneho drogového kartelu. Mexické ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že zadržalo aj jedného z vodcov tamojšieho kartelu.

08:30

Izraelská armáda v utorok vyhlásila, že môže potvrdiť smrť Hášima Safího ad-Dína, pravdepodobného nástupcu zabitého vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Hizballáh bezprostredne tieto správy nepotvrdil.

Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hášim Safí ad-Dín mal prísť podľa armády o život pri jednom z jej leteckých útokov pri Bejrúte začiatkom tohto mesiaca. Správy o jeho možnej smrti sa začali šíriť už krátko po útoku, no Izrael jeho úmrtie oficiálne potvrdil až teraz.

Hášim Safí ad-Dín
Na archívnej snímke z 12. januára 2022 vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín
08:29

Ceny ropy sa v stredu ráno takmer nemenili a klesli len veľmi mierne. Vývoj na trhu ovplyvnili na jednej strane predbežné údaje z USA, ktoré signalizujú, že zásoby ropy v krajine vzrástli viac, ako sa očakávalo. Ale zároveň, trh sleduje aj diplomatické úsilie na Blízkom východe po pokračujúcich útokoch Izraela na Gazu a Libanon.

08:14

Slovenské elektrárne odskúšali funkčnosť aktívneho aj pasívneho havarijného systému štvrtého bloku Mochoviec. “Skúškami sa potvrdilo, že havarijné systémy štvrtého bloku sú funkčné a zabezpečia bezpečnosť v prípade núdzových stavov,” potvrdil Martin Mráz, zástupca projektového riaditeľa a riaditeľ dokončovania a spúšťania systémov Mochoviec 3 a 4.

08:14

Posmrtné memoáre ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, v ktorých opisuje svoj život vrátane pobytu v ruskom väzení, boli na celom svete zverejnené v utorok. Knihu s názvom Patriot začal Navaľnyj písať ešte v roku 2020 po tom, čo bol otrávený novičokom.

08:14

Spojené štáty vyjadrili v utorok obavy z ruského zasahovania do prezidentských volieb v Moldavsku. Súboj v nadchádzajúcom druhom kole hlasovania bude podľa očakávania tesný.

07:57

Kandidáti na eurokomisárov stihli do požadovaného termínu (22. októbra) odpovedať na všetky písomné otázky, ktoré im adresovali pracovné výbory Európskeho parlamentu (EP) alebo priamo europoslanci. V utorok krátko pred polnocou to potvrdila hovorkyňa EP Delphine Colardová.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali