EURO: Švajčiari si veria na nepresvedčivé Anglicko

EURO: Švajčiari si veria na nepresvedčivé Anglicko

Düsseldorf 5. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann, TASR/AP-Ebrahim Noroozi)

 

Futbalisti Anglicka nastúpia v sobotu na štvrťfinále ME proti Švajčiarsku v pozícii favorita, ich vzájomný zápas je na programe od 18.00 h v Düsseldorfe. Angličania zatiaľ výkonmi zaostávajú za očakávaniami a iba pár sekúnd ich delilo od šokujúceho osemfinálového vyradenia v súboji so Slovenskom (2:1 pp). Hernú nepohodu “Albionu” chcú využiť Švajčiari, ktorí sa na veľkom turnaji nikdy v histórii neprebojovali medzi štyri najlepšie tímy

Anglicko - Slovensko
Na snímke vľavo Jude Bellingham (Anglicko) sa raduje z gólu na 1:1, vpravo brankár Martin Dúbravka (Slovensko) počas osemfinálového zápasu Anglicko – Slovensko na ME vo futbale v nemeckom meste Gelsenkirchen v nedeľu 30. júna 2024

Švajčiarom ešte stúplo sebavedomie po osemfinálovom vyradení úradujúcich majstrov Európy z Talianska. “Hrou proti Taliansku sme vyslali dôležitý signál. Nielenže sme sa zomkli a bránili ako jeden muž, ale ukázali sme, že dokážeme útočiť a dominovať na ihrisku,” skonštatoval švajčiarsky tréner Murat Yakin po postupe do štvrťfinále.

Reklama

 

Yakin: “Sme vo výbornej forme”

Švajčiari sa spoliehajú na výkony svojich opôr Granita Xhaku či Manuela Akanjiho. Hnacím motorom Švajčiarska je však trio Dan Ndoye, Michel Aebischer a Remo Freuler z talianskej Bologne, ktoré dopomohlo talianskemu klubu k účasti v Lige majstrov a formu si prenieslo aj do reprezentácie. Švajčiarske mužstvo načrtlo pozíciu čierneho koňa turnaja už v skupinovej fáze, keď remizovalo 1:1 s hostiteľským Nemeckom. “Dokázali sme konkurovať Nemcom, zdolať Talianov. Prečo by sme teraz nemali na to, aby sme vyradili aj Anglicko? Sme vo výbornej forme a môj tím je pripravený podať kvalitný výkon,” povedal 49-ročný kormidelník Švajčiarska. Práve stred poľa, v ktorom figurujú Xhaka, Freuler aj Aebischer, označil za kľúčový v hernom systéme svojho súpera anglický tréner Gareth Southgate: “Xhaka a Freuler sú veľmi dobrí a univerzálni hráči v strede ihriska. Dobre využívajú loptu, sú bojovní, majú vodcovské schopnosti, vedia sa presadiť a strieľať góly. Sú naozaj neoddeliteľnou súčasťou švajčiarskej hry.”

Reklama

Tlak je na Angličanoch, ktorých ženie vpred motivácia triumfovať na veľkom turnaji prvýkrát od roku 1966 a vôbec premiérovo na kontinentálnom šampionáte. Od šokujúceho vypadnutia so Slovenskom ich však delili iba sekundy. Svoju výnimočnosť v zlomových okamihoch duelov preukázal v predposlednej minúte nadstaveného času druhého polčasu 20-ročný stredopoliar Jude Bellingham, ktorý efektnými nožničkami zachránil svoj tím pred zahanbujúcou prehrou.

 

Kane – záchranca Angličanov

Hneď v prvej minúte predĺženia potom poslal Anglicko do vedenia kanonier Harry Kane a topfavorita nasmeroval do štvrťfinále. “Po 60 minútach hry som si myslel, že ideme domov. Veľkú úlohu zohrala zmena myslenia nás všetkých. Chceli sme si udržať vieru a presvedčenie, že postúpime,” vrátil sa k stretnutiu so Slovákmi obranca John Stones.

Anglicko - Slovensko
Na snímke brankár Martin Dúbravka (Slovensko) inkasuje gól po hlavičke kapitána Harryho Kanea (Anglicko) počas predĺženia osemfinálového zápasu Anglicko – Slovensko na ME vo futbale 2:1

Anglicko má cestu za titulom “vydláždenú” cez menej náročnú vetvu pavúka. Vo vyraďovačke sa vyhlo domácemu Nemecku, ako aj ašpirantom na celkový triumf Španielom, Francúzom a Portugalcom. Ak Angličania potvrdia úlohu favorita, v boji o finále sa stretnú s úspešnejším z dvojice Holandsko – Turecko. “Musíme sa dostať späť do mentálneho rozpoloženia, v ktorom sme boli pred zápasom so Slovenskom. Ak je čokoľvek potrebné na víťazstvo, musíte byť pripravení ísť do toho. Sme pripravení si opäť siahnuť na dno síl,” poznamenal Southgate.

 

Reklama

Turci s ambíciou zaskočiť “Oranjes”

Futbalisti Holandska a Turecka uzavrú štvrťfinálový program ME v Nemecku, ich vzájomný zápas je na programe v sobotu od 21.00 h v Berlíne. “Oranjes” zabojujú o prvú účasť v semifinále európskeho šampionátu od roku 2004. Turci postúpili medzi štyri najlepšie tímy na ME iba v roku 2008. Víťaz sa stretne s úspešnejším z dvojice Anglicko – Švajčiarsko.

Holanďania v osemfinále dominovali proti Rumunsku, ktoré zdolali 3:0. Ich hernú prevahu potvrdila aj športovo-analytická spoločnosť Opta, ktorá vypočítala, že “Oranjes” mali až 50 dotykov s loptou vo vnútri pokutového územia Rumunska, čo je historicky najvyššie číslo, aké národný tím kedy dosiahol. Pochvalu si vyslúžil od trénera Ronalda Koemana najmä Xavi Simons, ktorý v pozícii režiséra hry pripravil prvý gól Codymu Gakpovi a podieľal sa aj na treťom presnom zásahu Donyella Malena.

“Myslím si, že v tom zápase bol najlepší. Potešil ma spôsob, akým si vyberal pozície, jeho ‘drajv’ a to, ako veľmi chcel vyhrať osobný súboj, ktorý viedol k tretiemu gólu,” povedal Koeman.

Ofenzíva sa bude spoliehať proti Turecku aj na Gakpa, ktorý nastrieľal na turnaji tri góly, rovnako ako najlepší slovenský strelec Ivan Schranz, Nemec Jamal Musiala a Georges Mikautadze z Gruzínska.

 

Reklama

Otázny štart Demirala

Turci majú za sebou víťazný duel s Rakúskom, v ktorom sa blysol dvoma gólmi Merih Demiral. Štart 26-ročného obrancu proti Holandsku bol dlho otázny, keďže čelil vyšetrovaniu zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA) za kontroverzné gesto, ktoré použil počas oslavy svojho druhého gólu do siete Rakúska.

Merih Demiral
Merih Demiral z Turecka sa teší z úvodného gólu počas osemfinálového zápasu Rakúsko – Turecko na ME vo futbale v Lipsku v utorok 2. júla 2024

Do zostavy sa vráti kapitán Hakan Calhanoglu, ktorý vynechal duel s Rakúskom. Tréner Vincenzo Montella s určitosťou nemôže počítať s Ismailom Yuksekom, ktorý nazbieral dve žlté karty, čo znamená stopku vo štvrťfinále. Kartový limit vyradil z hry aj jeho spoluhráča Orkuna Kokcuho.

“Som smutný, že nebudem môcť nastúpiť. Bol by to pre mňa výnimočný zápas. Hral som v zápase, keď sme v Amsterdame prehrali, na ten pocit nikdy nezabudnem. Budeme sa teda snažiť tento zápas odčiniť,” uviedol Kokcu s odkazom na zápas kvalifikácie MS proti Holandsku zo septembra 2021, v ktorom Turecko utrpelo debakel 1:6. Turci venujú podstatnú časť prípravy videoanalýze súperovej hry. “Sledovali sme všetky zápasy Holandska a budeme v tom pokračovať. Najdôležitejšie je, že vieme, kde sú slabí a kde silní. Máme poznatky o tom, ako môžeme uspieť a budeme sa to snažiť realizovať,” povedal asistent trénera tureckého tímu Daniele Russo.

Duel sľubuje búrlivú atmosféru na Olympijskom štadióne v Berlíne. Na tribúnach ženie Turecko dopredu množstvo fanúšikov, keďže v Nemecku žijú takmer tri milióny Turkov. Priaznivci “Oranjes” však zatiaľ ovládli v žiarivých dresoch každé mesto, ktoré počas turnaja navštívili.

 

Štvrťfinále 6. júla

  • 18.00 h /Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf/

Anglicko – Švajčiarsko
rozhodca: Daniele Orsato (Tal.)

Predpokladané zostavy:
Anglicko: Pickford – Walker, Stones, Guehi, Trippier – Mainoo, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane
Švajčiarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Aebischer, Freuler, Xhaka, Rieder – Vargas, Embolo, Ndoye

  • 21.00 h /Olympijský štadión, Berlín/Holandsko – Turecko
    rozhodca: Clement Turpin (Fr.)

    Predpokladané zostavy:
    Holandsko: Verbruggen – Dumfries, de Vrij, van Dijk, Ake – Schouten, Reijnders – Malen, Simons, Gakpo – Depay
    Turecko: Günok – Müldür, Ayhan, Demiral, Kadioglu – Özcan, Yokuslu – Güler, Calhanoglu, Yildiz – Yilmaz

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:41

Dvaja europoslanci z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) vyzvali predsedu Európskej rady Charlesa Michela, aby na budúci týždeň prišiel na prvé plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu a vyjadril oficiálny postoj Európskej rady k nedávnej ceste maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. Na pondelňajšiu správu týždenníka Politico upozornil spravodajca TASR.

11:29

Izraelský minister financií Bezalel Smotrič v pondelok uviedol, že v súčasnej situácii by bolo veľkou chybou zastaviť ofenzívu izraelskej armády proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Hamas sa rúca a prosí o prímerie. Teraz je čas stisnúť nepriateľovi krk, kým ho nerozdrvíme a nezlomíme. Zastaviť sa teraz, tesne pred koncom, a nechať ho, aby sa spamätal a znova s nami bojoval, je nezmyselná hlúposť,” napísal minister v príspevku na sociálnej sieti X.

11:29

Nemecký chemický priemysel sa pozerá do budúcnosti s o niečo väčšou dôverou. Vzpruhu odvetviu poskytol lepší než očakávaný vývoj v prvom polroku, oznámil v pondelok Zväz nemeckého chemického priemyslu (VCI).

11:15

Druhý najväčší dodávateľ zemného plynu na Slovensku – skupina ZSE – uzavrel dohodu o dodávke skvapalneného zemného plynu (LNG) pochádzajúceho prevažne z USA. ZSE tak diverzifikuje zdroje a zvyšuje bezpečnosť dodávok pre svojich zákazníkov, informovala v pondelok spoločnosť. Partnerom skupiny ZSE v tejto transakcii je energetická spoločnosť Orlen Group. Tankermi doteraz LNG dovážal iba štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

11:15

Dávka v hmotnej núdzi nie je podľa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR určená na aktiváciu nezamestnaných ľudí. Riešiť by sa malo na Slovensku viac financovanie politiky zamestnanosti, ktoré má vplyv na znevýhodnených uchádzačov na trhu práce. KOZ SR opätovne reagovala na návrh, ktorý minulý týždeň (2. 7.) predstavil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

“Už samotný zákon špecifikuje, kedy sa získanie práce neskúma na účely priznania dávky v hmotnej núdzi, a preto sa navrhovaný rámec opatrení predstavený ministrom práce dotkne minima poberateľov dávok, ktorí sú zároveň aj evidovaní v nezamestnanosti,” uviedla prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

10:52

Severoatlantická aliancia (NATO) bude potrebovať 35 až 50 nových brigád, aby mohla naplno uskutočniť svoje nové plány na obranu proti možnému útoku Ruska. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry Reuters, pre ktorú to uviedol zdroj z prostredia armády.

10:43

Vplyv nižšej úrody hustosiatych obilnín na cenový vývoj na Slovensku bude mierny. Rásť by mohli najmä ceny chlebovín a biopalív. To by sa mohlo prejaviť na jeseň, keď budú známe konečné úrovne produkcie obilnín a repky. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k prvému odhadu úrody, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

“Potravinová inflácia tak bude mať na domácu infláciu stále vyšší vplyv a po neklesajúcich cenách vajec a syrov by sme mohli vidieť aj mierny rast cien pečiva,” spresnil Boháček.

10:33

Moskva podnikla na ruskom Ďalekom východe cvičenie, v rámci ktorého testovala elektronické odpaľovanie balistických striel Iskander. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na pondelkové správy ruských médií. Cvičenie sa uskutočnilo v ruskej Židovskej autonómnej oblasti, ktorá hraničí s Čínou.

Iskander
Na archívnej snímke, ktorú ruské ministerstvo obrany vydalo 2. februára 2024, ruskí vojaci nakladajú balistickú raketu Iskander na mobilné zaraidenie počas vojenského výcviku na neznámom mieste v Rusku
10:25

Obchodná bilancia Rakúska sa v období od januára do konca apríla dostala do kladných čísel, k čomu prispel výrazný pokles dovozu.

10:25

Francúzska ľavica si v priebehu tohto týždňa vyberie svojho kandidáta na post premiéra z radov svojej víťaznej volebnej koalície, uviedol v pondelok líder Socialistickej strany (PS) Olivier Faure. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Olivier Faure
Predseda francúzskej Socialistickej strany Olivier Faure (uprostred), ktorá je súčasťou ľavicového bloku Nový ľudový front (NFP), reaguje v Paríži po skončení druhého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 7. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali