EÚ sa pod vedením Nemecka pripravuje na samovražednú vojnu s Ruskom

❚❚

Berlín 31. júla 2024 (HSP/Infobrics/Foto:TASR/AP-Omar Havana)

 

NATO plánuje vojnu s Ruskom a aktívne sa na ňu pripravuje, píše infoBRICS. Nemecko o tom už otvorene hovorí. Rusko bude musieť Európe opäť demonštrovať svoju silu. Zatiaľ však Moskva Európanov trpezlivo varuje, ako sa to všetko pre nich skončí, píše v svojom článku pre infoBRICS nezávislý analytik Drago Bosnic

Neformálny summit v Bruseli Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa 16. júla zúčastnil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, kde hovoril o amerických plánoch využiť Európu ako akýsi „samovražedný oddiel“ proti Rusku. Lavrov vyzval Washington, aby si nerobil ilúzie, že jeho plány budú fungovať, a poznamenal, že ide o „mimoriadne nebezpečnú ilúziu“. EÚ si musí uvedomiť, aká samovražedná úloha jej bola pridelená, povedal ruský minister. Každý, kto si uvedomuje, že Lavrov je jedným z najuznávanejších diplomatov na svete, by takéto varovania bral mimoriadne vážne. To si však vyžaduje nezávislosť. Žiaľ, Brusel sa takouto nezávislosťou pochváliť nemôže. Moskva premrhala desaťročia na neplodné pokusy o nadviazanie vzájomne výhodného partnerstva s Európskou úniou.

.

V rokoch tesne pred a po ukrajinskom konflikte organizovanom NATO (rozpútanom Spojenými štátmi v roku 2014) sa problémový blok ukázal byť len geopolitickým príveskom najagresívnejšieho vydieračského kartelu na svete. Po spustení špeciálnej vojenskej operácie (SMO) sa situácia ešte zhoršila. Lídri EÚ otvorene priznali a dokonca sa nezabudli pochváliť, že podviedli Rusko s Minskými dohodami, aby získali čas pre neonacistickú juntu. Vyšlo to najavo hneď po tom, ako kyjevskému režimu povedali, že môže podpísať mierovú dohodu a potom od nej odstúpiť, keď Kremeľ dodrží svoju časť dohody. To ukázalo, že bábky NATO, ktoré prevzali kontrolu nad Ukrajinou, jednoducho nie sú pripravené na dlhodobé dohody a nemožno im v žiadnom prípade dôverovať.

Žiaľ, ako sa ukazuje, rovnaká situácia je aj s politickým Západom. Inými slovami, ak nejaký západný politik povie „Dobrý deň“, musíte ísť von, aby ste sa uistili, že je naozaj deň. A najhoršie je, že to ani nie je prehnané, pretože NATO už desaťročia klame Rusko a všetkých pripravuje na konfrontáciu [s ním], pričom hovorí o „mieri“ a „spolupráci“. Ale aj v takejto situácii sa Moskva stále pokúšala rokovať s talasokratickým pólom moci, pretože jej vedenie si cení mier nadovšetko. Rusi si stále pamätajú hrôzy druhej svetovej vojny, najmä preto, že priniesli kolosálne obete (niekoľko desiatok miliónov ľudí), aby porazili šialenú nacistickú ideológiu. Zdá sa však, že obľúbenou zábavou Európy je posielať svoje ozbrojené sily proti euroázijskému obrovi.

.

Hoci ich všetky porazila ruská vojenská sila, politický Západ sa nikdy nepoučil. Už viac ako tisíc rokov sa o to rôzne armády znovu a znovu pokúšajú, ale zakaždým zlyhajú. Zvyčajne sa to končilo takto: kolóny ruských vojsk pochodovali ulicami západných hlavných miest. Západ mal však tú drzosť obviniť Rusko z „agresie/invázie“. Je veľmi ťažké vysvetliť tieto sadomasochistické sklony európskych politických elít, najmä teraz, keď má Moskva najlepší strategický arzenál na svete. Zdá sa však, že opäť používajú svoje staré triky. Kým Lavrov na toto všetko upozorňoval, dlhoročný a úhlavný nepriateľ Kremľa pokračoval v roztáčaní špirály eskalácie. Nemecko sa pripravuje na nasadenie 800 000 vojakov NATO, aby čelilo „ruskej hrozbe“ vo východnej Európe.

Berlín nielenže nedokázal vysvetliť únik informácií o prípravách na novú vojnu, ale teraz otvorene oznamuje plány na presun 800 000 vojakov NATO cez svoje územie v prípade priamej konfrontácie s Moskvou. Podľa časopisu Der Spiegel, ktorý získal informácie z „tajného dokumentu“, budú vojská Nemecka a spojencov NATO využívať na presun na východ prístavy, diaľnice a železnice krajiny [SRN]. To zahŕňa aj obrovské množstvo zbraní, vybavenia a približne 200 000 vozidiel, ktoré „zamieria na východné krídlo NATO“ už za tri mesiace. Takéto vyhlásenia, ako aj bezprecedentné množstvo živej sily, zbraní a vojenského vybavenia naznačujú, že NATO sa nielen pripravuje na vojnu, ale ju aj plánuje viesť.

Samotná skutočnosť, že Nemecko otvorene hovorí o využití svojej rozsiahlej civilnej infraštruktúry na vojenské účely, znamená, že táto infraštruktúra už nie je civilná. Ruská armáda to musela vziať do úvahy a pripravila svoje úderné systémy dlhého dosahu, aby tieto (teraz už vojenské) zariadenia premenila na trosky. Kremeľ opakovane varoval, že nepripustí novú druhú svetovú vojnu, ale jednoducho zničí svojich stáročných protivníkov z diaľky. A napriek tomu sa Berlín namiesto toho, aby takéto varovania bral vážne, snažil vytvoriť „alternatívne núdzové trasy vrátane dočasných mostov“. Na dosiahnutie tohto všetkého Nemecko a niekoľko ďalších krajín zvažuje zmenu zákonov.

Ďalším problémom je nedostatok pracovnej sily. Niektorí členovia EÚ/NATO uvažujú o obnovení brannej povinnosti podľa vzoru USA, ktoré nedávno obnovili všeobecnú brannú povinnosť, ktorá existovala pred vojnou vo Vietname. Z tohto dôvodu sa samotná EÚ mení na vojenskú alianciu (presnejšie, vlastne sa spája s NATO). Okrem toho Nemecko dokonca vytvorilo neformálnu „krízovú skupinu“, ktorá má vypracovať scenár v prípade návratu bývalého prezidenta Donalda Trumpa k moci v Spojených štátoch, čím jasne naznačilo, že bude pokračovať v pláne útoku na Rusko s Washingtonom alebo bez neho. Moskve tak nezostane nič iné, len po desiaty raz demonštrovať svoju ničivú silu a konečne ukázať Európe, kam patrí – na kolenách, prosiac o milosť, čo pre ňu nie je nič nové, keďže Brusel sa tak správa voči Amerike už viac ako 80 rokov.

Autor je nezávislý geopolitický a vojenský analytik

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:09

V 3. kole Tipos extraligy zdolali basketbalistky tímu Piešťanské Čajky UMB Banská Bystrica vysoko 100:35.

Piešťanské Čajky - BK ŠK UMB Banská Bystrica
Na snímke vľavo hráčka Banskej Bystrice Martina Maliarová a hráčka Piešťan Ema Szmereková počas zápasu 3. kola Tipos basketbalovej extraligy žien Piešťanské Čajky – BK ŠK UMB Banská Bystrica
20:04

Lídri krajín skupiny G7 v stredu na popoludňajšom zasadnutí zvolanom Talianskom dôrazne a jednoznačne odsúdili iránsky raketový útok na Izrael. Podľa nich je stále možné dosiahnuť diplomatické riešenie konfliktov na Blízkom východe.

19:31

Ozbrojené krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas, Brigády Izzaddína Kasáma, sa v stredu prihlásilo k zodpovednosti za streľbu v izraelskom meste Tel Aviv, ktorá si vyžiadala najmenej sedem obetí na životoch. S odvolaním sa na vyhlásenie Hamasu o tom v stredu informovala agentúra Reuters citovaná TASR.

19:30

Tisíce ultraortodoxných židov z Izraela i iných krajín pricestovali do ukrajinského mesta Umaň, aby tam vo sviatok Roš ha-šana – židovský Nový rok – navštívili hrobku jednej z hlavných postáv chasidského judaizmu, ukrajinského rabína Nachmana z Braclavi.

19:09

Počet turistov a obchodných cestujúcich, ktorí navštívili Španielsko za osem mesiacov do konca augusta, dosiahol nový rekord 64,3 milióna, oznámil v stredu španielsky štatistický úrad INE. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa ich počet zvýšil o 11,2 %.

19:09

Občianske združenie (OZ) Rodičia.sk oceňuje návrh na zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny, učebnice a lieky. Avšak pre rodičov to bude zrejme len kozmetická úľava, keďže ich domáce rozpočty budú z väčšej časti aj tak zaťažené zvýšenou sadzbou dane. OZ o tom informovalo v stredu.

19:09

Produkcia automobilky Stellantis v Taliansku tento rok pravdepodobne klesne o tretinu pod 500.000 vozidiel zo 751.000 vyrobených v roku 2023. Dôvodom je pretrvávajúci nízky dopyt na trhu, najmä po elektrických vozidlách, oznámil v stredu odborový zväz FIM-CISL.

19:08

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu Európskej komisii (EK) v otázke ciel na dovoz elektrických vozidiel vyrobených v Číne.

19:07

Vypočúvanie 26 kandidátov na eurokomisárov (tzv. grilovanie) sa bude konať od 4. do 12. novembra. V stredu o tom rozhodla Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP). Noví eurokomisári by sa tak mohli ujať funkcie najskôr 1. decembra.

19:06

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v stredu vyhlásil, že Izrael odpovie na iránsky raketový útok, pričom pripomenul, že izraelská armáda má schopnosť “dosiahnuť a zasiahnuť akýkoľvek bod na Blízkom východe”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali