EÚ odkladá nový elektronický systém hraničných kontrol, navrhuje postupné zavádzanie

❚❚

Brusel 12. októbra 2024 (HSP/Euronews/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Európska komisia sa rozhodla odložiť zavedenie automatizovaného registra pre cestujúcich s krátkodobým pobytom. Reforma pre systém vstupu a výstupu, známeho ako Entry/Exit System (EES), mala pôvodne vstúpiť do platnosti 10. novembra. Správu prináša Euronews

EU Migration Štrasburg Ylva Johanssonová
Na snímke komisárka EÚ pre migráciu a vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová reční v Európskom parlamente v Štrasburgu na východe Francúzska

Entry/Exit System – alebo EES, je komplexná reforma, ktorej cieľom je modernizácia kontrol na vonkajších hraniciach Európskej únie a podpora výmeny informácií. EÚ však opakovane odkladá nový elektronický systém hraničných kontrol a navrhuje zavádzať ho postupne.

.

Oznámila to komisárka pre vnútorné záležitosti EÚ Ylva Johanssonová na záver štvrtkového zasadnutia ministrov vnútra EÚ, na ktorom sa o tejto otázke diskutovalo.

„Termín 10. november už neprichádza do úvahy,“ povedala Johanssonová novinárom s tým, že Nemecko, Francúzsko a Holandsko(krajiny najviac postihnuté nelegálnou migráciou) vyhlásili, že na tento systém ešte nie sú pripravené.

.

„Dúfam, že budeme môcť začať čo najskôr, ale zatiaľ neexistuje žiadny nový časový rámec. Závisí to aj od právneho posudku, na ktorom práve teraz pracujeme,“ uviedla.

Johannsonová tiež hovorila o “určitých obavách, pokiaľ ide o odolnosť systému”.

Ako alternatívu uviedla, že EÚ by mohla systém EES zaviesť do praxe po etapách. „Do systému by sa vstupovalo postupne, nie formou “veľkého tresku“ na všetkých hraničných priechodoch naraz,“ vyjadrila sa komisárka.

Tento prístup sa však v súčasnom znení nepredpokladá a na jeho uskutočnenie by boli potrebné “cielené zmeny a doplnenia“ právneho textu.

V každom prípade Johanssonová zdôraznila, že postupné zavádzanie sa nezačne 10. novembra.

.

 

Čo je to Entry/Exit System?

Systém vstup/výstup (Entry/Exit)je komplexná reforma, ktorá má počiatky ešte v roku 2016 a odvtedy už bola niekoľkokrát odložená. Jej hlavným cieľom je modernizovať kontroly na vonkajších hraniciach EÚ a nahradiť tradičné fyzické “pečiatkovanie” pasov.

Bude sa vzťahovať na občanov krajín nepatriacich do EÚ, ktorí prichádzajú do bloku na návštevu, dovolenku alebo služobnú cestu a zostávajú v ňom celkovo najviac 90 dní počas obdobia 180 dní.

Po uvedení systému do prevádzky budú musieť návštevníci pri príchode do EÚ predložiť svoje pasy a zároveň si dať odfotografovať tvár a elektronicky naskenovať odtlačky prstov.

Všetky vstupy do schengenského priestoru bez pasov a výstupy z neho sa budú zaznamenávať.

.

Zhromažďovanie biometrických údajov a zdieľanie informácií v reálnom čase má úradom pomôcť pri riešení prípadov, keď sa prekračuje platnosť krátkodobých víz a páchajú sa podvody s identitou.

Do systému sa majú zapojiť všetky členské štáty EÚ okrem Cypru a Írska a štyri pridružené krajiny Schengenu – Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.

Na Cypre a v Írsku sa budú pasy naďalej označovať pečiatkovaním.

 

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:05

Popri miliardových škodách na infraštruktúre hrozí Bosne a Hercegovine po nedávnych rozsiahlych povodniach aj ekologická katastrofa na rieke Neretva.

10:37

Šesť ľudí vrátane 18-ročného chodca utrpelo zranenia po zrážke policajného auta s ďalším vozidlom v meste Halle na východe Nemecka, oznámila tamojšia polícia.

10:29

Libanonské militantné hnutie Hizballáh raketami útočilo na izraelskú vojenskú základňu južne od pobrežného mesta Haifa.

09:18

Ukrajinské jednotky zasiahli sklad paliva v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia ukrajinskej armády.

08:35

Tímu dokumentaristov sa na hore Mount Everest podarilo objaviť ľudské pozostatky patriace zrejme britskému horolezcovi Andrewovi Irvineovi, ktorý sa stratil pri pokuse zdolať najvyšší vrchol sveta pred 100 rokmi, uviedol v piatok časopis National Geographic.

07:50

Zamestnankyňu ruského závodu na výrobu tankov obžalovali z vlastizrady a odsúdili na 12 a pol roka väzenia v trestaneckej kolónii za predaj vojenských informácií Ukrajine.

07:31

Územie Brazílie veľké zhruba ako Bielorusko bolo od januára do septembra 2024 zničené požiarmi. Uvádza sa to v správe, ktorú na základe satelitných záberov a ďalších podkladov zverejnila iniciatíva MapBiomas, združujúca univerzity, mimovládne organizácie a technologické spoločnosti.

07:30

Nikaragua prerušuje diplomatické styky s Izraelom, označiac izraelskú vládu za fašistickú a genocídnu.

07:29

Libanonské militantné hnutie Hizballáh varovalo Izraelčanov, aby sa v obytných oblastiach na severe krajiny držali ďalej od izraelskej armády.

07:28

Viceprezidentka a demokratická kandidátka na post prezidenta USA Kamala Harrisová v prípade svojho zvolenia vo voľbách 5. novembra vytvorila radu poradcov z oboch politických strán, ktorí by jej poskytovali spätnú väzbu k politike. 

07:27

Spojené štáty rozšírili sankcie proti iránskemu ropnému a petrochemickému sektoru v reakcii na raketový útok Iránu na Izrael, uviedla administratíva prezidenta Joea Bidena.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke objekt Zuzana a starci počas Festivalu Biela noc 2024 v rámci Festivalu súčasného umenia v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali