Enviroorganizácie chcú zastaviť dotovanie fosílnych palív

❚❚

Bratislava 30. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Osemnásť mimovládnych organizácií a iniciatív požiadalo vládu, aby v rámci prípravy rozpočtu zastavila dotovanie fosílnych palív. Navrhujú, aby financie následne využila na sociálno-úsporný program, ktorý by pomohol ľuďom napríklad s obnovou domov, výmenou plynových kotlov za tepelné čerpadlá alebo s inými úspornými opatreniami. TASR o tom informovala koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová. Na dotácie fosílnych palív upozornili organizácie vládu a poslancov parlamentu v spoločnom liste

uhlie
Ilustračné foto

Uhlie, plyn a ďalšie fosílne palivá dotovali podľa analýzy o dotáciách fosílnych zdrojov v roku 2023 najmä nepriamo, a to viac ako 1,6 miliardy eur. To je podľa organizácií najviac za posledných 15 rokov. Podľa vládneho inštitútu to v rokoch 2011 až 2021 bolo priemerne 307 miliónov eur ročne.

.

“Dotovať uhlie, plyn a ďalšie fosílne palivá je ekonomicky aj ekologicky neudržateľné. Tieto stovky miliónov eur ročne by mala vláda využiť na sociálno-úsporný program. Pomohol by najmä ľuďom so zateplením, výmenou plynového kotla za tepelné čerpadlo a ďalším znižovaním účtov za energie,” priblížil koordinátor Priateľov Zeme-CEPA Juraj Melichár. Dodal, že to môže dlhodobo pomôcť hospodárstvu krajiny, pretože čoraz viac tepelných čerpadiel sa vyrába na Slovensku. “A ak znížime závislosť od zemného plynu, tak menej miliárd eur odtečie do zahraničia z našich regiónov, rozpočtu a peňaženiek,” podotkol Melichár.

Organizácie v liste navrhli päť okruhov riešení vrátane podpory výroby tepelných čerpadiel na Slovensku, propagácie a rozšírenia odpustenia časti pôžičiek zo Štátneho fondu rozvoja bývania, projektov riešenia kritického stavu kvality ovzdušia, zníženia DPH na izolačné materiály, tepelných čerpadiel či solárnych systémov. Odporúčajú tiež navýšenie prostriedkov z Envirofondu a Modernizačného fondu na podporu obnovy verejných budov, rodinných domov a ďalšie opatrenia na nahradenie fosílneho plynu.

.

“Nachádzame sa v takom stave klimatickej zmeny, že je nemysliteľné, aby sme naďalej z verejných zdrojov podporovali fosílne zdroje. Roky počúvame, ako je to pre ochranu ľudí pred zdražovaním ale teraz jasne vidíme, že na nečinnosť doplácame. Už je najvyšší čas nasmerovať naše dane do opatrení, ktoré naozaj pomôžu ľuďom,” skonštatovala Szabová s tým, že Slovensko môže byť zelené aj konkurencieschopné a zároveň sociálne citlivé.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:29

Členovia NATO by sa nemali nechať odstrašiť od poskytovania ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine vyhrážkami použitím jadrových zbraní zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal v pondelok odchádzajúci generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Stoltenberg zdôraznil, že najväčším rizikom pre NATO by bolo víťazstvo Putina na Ukrajine.

16:26

Zdravotný turizmus v kúpeľoch sa pomaly blíži k číslam spred pandémie. V minulom roku sa v slovenských kúpeľoch liečilo vyše 167.000 ľudí, približne 60 % z nich si kúpeľný pobyt plne hradilo. Zvyšní pacienti mali liečbu hradenú zo zdravotnej poisťovne. S odvolaním sa na štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií to po pondelkovej konferencii Vízia slovenského kúpeľníctva v kontexte cestovného ruchu zhodnotilo Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR.

16:24

Finančná správa (FS) v rámci letnej kontrolnej akcie “Horúce leto 3” uložila pokuty vo výške 270.350 eur. Porušenie zákona finanční kontrolóri v rámci akcie zistili v 41,3 % prípadov, najčastejšie išlo o neevidovanie tržby. V pondelok o tom informoval hovorca finančnej správy Daniel Súkup.

Kontrola podľa FS mala pozitívny vplyv na zvýšenie tržieb u podnikateľov, ktorí si dovtedy neplnili svoje povinnosti. “U týchto podnikateľov došlo k nárastu tržieb za obdobie 15 dní pred a po kontrole o 610.199 eur, čo predstavuje priemerný nárast o 760 eur na pokladnicu,” upozornil Súkup.

16:23

Predsedníctvo Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO vyjadruje vážne obavy nad zverejnenou podobou pripravovaného konsolidačného balíčka vlády SR, ktorý bude mať výrazne negatívne dopady najmä na tých najzraniteľnejších, na domácnosti a pracujúcich. Informovala o tom Anita Fáková z odboru komunikácie s verejnosťou a médiami OZ KOVO.

Vedenie OZ KOVO si uvedomuje zodpovednosť vlády a nevyhnutnosť konsolidácie verejných financií, tá by sa však nemala zameriavať iba na príjmovú stránku.

16:19

Vojenský súd v Moskve v pondelok odsúdil Alexandra Permiakova na doživotie za minuloročný atentát na ruského nacionalistického spisovateľa Zachara Prilepina, pri ktorom zahynul spisovateľov vodič, píše ruská agentúra Interfax. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Odsúdený sa k činu priznal s tým, že konal podľa pokynov Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU). Tá mu za skutok údajne prisľúbila 20.000 dolárov, informovali ruské štátne médiá. Podľa agentúry Reuters SBU účasť na atentáte nepotvrdila ani nepoprela.

16:16

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok v úvode jesennej schôdze Národného zhromaždenia opakovane varoval pred vťahovaním Maďarska do medzinárodných ekonomických konfliktov. S odvolaním sa na server magyarhirlap.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Maďarsko sa musí držať mimo konfliktov, ktoré by ho nútili k voľbe medzi východnou a západnou ekonomikou. Je v našom záujme udržiavať hospodárske vzťahy so všetkými. Treba presadzovať len záujmy maďarskej ekonomiky,” povedal Orbán.

16:14

Británia podporuje právo Izraela na sebaobranu, avšak zároveň po izraelských útokoch v Libanone vyzýva všetky strany na zdržanlivosť, vyhlásil v pondelok hovorca britského premiéra Keira Starmera. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Pevne zotrvávame v podpore práva Izraela na sebaobranu. No zároveň teraz jasne odkazujeme všetkým stranám, že by mali preukázať zdržanlivosť,” uviedol Starmerov hovorca.

Izraelská vláda deklaruje, že útokmi proti Hizballáhu sa usiluje zabezpečiť svojim občanom bezpečný návrat domov.

15:09

Vodiči a majitelia nákladných áut majú povinnosť do konca roka vymeniť vo vozidlách súčasné tachografy za prístroje druhej generácie. Upozornilo na to Ministerstvo dopravy (MD) SR s tým, že ak to kamionisti nestihnú do konca roka, od 1. januára 2025 nebudú môcť jazdiť po cestách v rámci EÚ. V pondelok o tom informoval tlačový odbor rezortu dopravy.

14:40

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) podpísala v pondelok v mene Slovenskej republiky memorandum o spolupráci v oblasti energetiky a memorandum o rozvoji ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou. Tieto memorandá sa zameriavajú na komplexnú spoluprácu v oblasti energetiky, obchodu, ako aj podpory investícií medzi oboma krajinami. Informovalo o tom Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Obe memorandá vstupujú do platnosti dňom podpísania.

Slovenskú delegáciu v Soule viedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a ministerka hospodárstva, ktorí zároveň rokovali s významnými predstaviteľmi vlády Kórejskej republiky.

Juhokórejsko-slovenský summit Fico Saková
Na snímke v pozadí sprava slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), vicepremiérka a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) počas stretnutia s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom (piaty zľava) v Soule
14:37

V Štokholme zadržali v pondelok muža, ktorý sa vlámal do budovy marockého veľvyslanectva. Na budove rozbil okno a následne z neho vyvesil dúhovú vlajku, oznámila miestna polícia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Marocké veľvyslanectvo bezprostredne nereagovala na žiadosť AFP o vyjadrenie.
14:15

Členské štáty Európskej únie (EÚ) budú v piatok (4. 10.) hlasovať o tom, či zavedú clá na dovoz elektrických vozidiel z Číny. Uviedli to v pondelok európski diplomati, ktorí nechceli byť menovaní. Informovala agentúra AFP.

O zavedení ciel na päť rokov musí hlasovať všetkých 27 členských štátov EÚ, a to do konca októbra. Začnú sa uplatňovať, ak ich schváli kvalifikovaná väčšina 15 krajín, ktoré zastupujú 65 % obyvateľov Únie.

14:12

S čistými finančnými aktívami na obyvateľa vo výške 9160 eur Slovensko kleslo v rebríčku 60 najbohatších krajín sveta na 41. miesto. Vyplýva to z Allianz štúdie bohatstva 2024, ktorá porovnáva finančný majetok a dlhy domácností v takmer 60 krajinách sveta.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) s mláďaťom v prírodnej rezervácii Pobitora

Autor: TASR/AP-Anupam Nath

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali