Londýn 2. júla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Klobásky sú obľúbeným základom mnohých jedál, a preto je dôležité vedieť ich správne uvariť. Špičkový michelinský šéfkuchár, ktorý občas varí aj pre kráľovnú, sa podelil o niekoľko bežných chýb, ktoré všetci robíme pri ich príprave
Jeff Baker ale najprv v rozhovore pre denník Daily Star odhalil svoj návod skladajúci sa z piatich krokov, ktorý hovorí o tom, ako na naozaj dokonalé klobásky.
Ako prvé Baker radí, aby ľudia vybrali klobásky z chladničky už 20 minút pred varením. To napomáha rovnomernému vareniu a zabraňuje praskaniu šupky, keď je vystavená teplu.
Klobásy je potrebné vložiť do panvice rozohriatej na miernom až strednom ohni. Používať by ale ľudia mali ťažkú nepriľnavú panvicu. Do nej je potrebná pridať čajovú lyžičku kačacej alebo husacej masti a keď olej začne dymiť, tak je nutné s panvicou otáčať, aby sa všade premastila, a potom by sa mal odstrániť prebytočný tuk.
Potom, čo klobásky umiestnite na panvicu, sa uistite, že sa navzájom nedotýkajú. Pravidelné otáčanie pritom zabezpečí že klobásky získajú sýto zlatú farbu.
Jeff odporúča pražiť tradičné hustú klobásu 10 až 12 minút.
Klobásky pred podávaním nechajte pár minút oddýchnuť, rovnako ako steak. Tento trik umožňuje mäsu uvoľniť sa a poskytne vám jemnú a šťavnatú klobásu.
Po správnom vyprážaní by klobásky mali byť pevné na dotyk, s vnútornou teplotou 70 ° C.
Aby vás výsledok nesklamal, Jeff nabáda domácich kuchárov, aby nerobili jednoduché chyby.
Častou chybou pri príprave je prepichovanie kože kvalitných klobás s vysokým obsahom mäsa a prírodnou šupkou. To môže spôsobiť, že vám vytečie šťava a skončíte so suchou klobásou bez chuti.
Nikdy tiež nepoužívajte fritézu. To môže spôsobiť, že koža stuhne a klobása vyschne.
Nepečte svoje klobásy. Aj keď sa tento spôsob zdá ako zdravá voľba, neposkytuje taký zážitok ako vyprážanie na panvici. Pečenie zabraňuje zabalenému mäsu rozvinúť tú krásnu chuť, po ktorej obvykle túžime.
5 trikov na prípravu dokonalých vyprážaných zemiakov
Jeff Baker tiež nedávno zdieľal svojich päť hlavných tipov, ako najlepšie pripraviť pečené zemiaky. A tieto tipy sú veľmi jednoduché. Jeff má viac ako tridsať rokov skúseností v profesionálnej kuchyni a pracoval s tými najlepšími v tomto odbore, takže pozná svoju prácu.
Pravidlo č. 1: Potrebujete dostatočne veľkú panvicu
V prvom rade by ste si mali vybrať správnu panvicu. V príliš malej panvici totiž nebudete môcť smažiť veľké množstvo zemiakov a navyše pre vás nebude pohodlné ich pripraviť. Kvôli nedostatočnému povrchu sa spália alebo naopak – neosmažia. Pokiaľ ide o povrch, odborníci odporúčajú liatinovú alebo nepriľnavú panvicu.
Pravidlo č. 2: K vyprážaniu potrebujete dobrý olej alebo maslo
Už sme sa zmierili s tým, že pražené zemiaky nie sú práve tým najzdravším jedlom. Ale občas si také jedlo môžete dovoliť. Podľa odborníkov majú zemiaky pražené na masle zlatú chrumkavú kôrku. Je však lepšie ich pražiť na olivovom oleji.
Pravidlo č. 3: Je dôležité presne vedieť, kedy pridať korenie
Môžete použiť korenie, aké chcete – chilli, sušený cesnak, korenie, rascu, dokonca aj koriander, ale nepridávajte ich príliš skoro. Práškové korenie sa veľmi ľahko spáli. Zemiaky okoreňte až v posledných pár minútach varenia.
S bylinkami je to ale inak. Ak používate hrubšie stonky, ako je rozmarín alebo tymián, môžete ich pridať na začiatku varenia. Petržlen, kôpor alebo bazalku, čo je pochopiteľné, používame, až keď sa zemiaky osmažili.
Pravidlo č. 4: Je dôležité kontrolovať úroveň teploty
Pred vložením zemiakov do panvice sa uistite, že je olej dostatočne horúci. Najprv pečte zemiaky na stredne vysokom ohni, ale nemiešajte ich. Až zemiaky začnú trochu hnednúť, prikryte ich a duste na miernom ohni asi 15 minút, kým nie sú napoly uvarené.
Následne zložte pokrievku a panvicu rozohrejte na maximálnu teplotu. Akonáhle je dno pokryté peknou kôrkou, otočte zemiaky a opakujte to ešte dvakrát. Odstráňte z platne.
Pravidlo č. 5: Je dôležité správne nakrájať zemiaky
Podľa odborníkov krájanie zemiakov na kolieska alebo na hranolky nestačí. Najchutnejšie zemiaky získate, keď ich nakrájate na kocky. Ak ich nakrájate na plátky, potom sa medzi sebou spoja a pripravia sa nerovnomerne.