EK zasahuje do francúzskych volieb spôsobom, ktorý sa Macronovi nemôže páčiť

EK zasahuje do francúzskych volieb spôsobom, ktorý sa Macronovi nemôže páčiť

Bratislava 23. júna 2024 (HSP/The Associated Press/ Foto:TASR/AP-Ludovic Marin )

 

Exekutíva Európskej únie vyjadrila v stredu kritiku Francúzsku kvôli nadmernému verejnému dlhu – a to je naozaj ostrá výčitka v čase vrcholiacej volebnej kampane, v ktorej prezident Emmanuel Macron čelí silnej opozičnej výzve, informuje The Associated Press

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Komisia EÚ odporučila siedmim krajinám vrátane Francúzska, aby začali tzv. postup pri nadmernom deficite. Európska komisia môže začať tento postup voči krajine EÚ, ktorá nedodržiava Pakt stability a rastu, teda súbor pravidiel na riadenie koordinácie fiškálnych politík krajín EÚ. Ide o prvý krok v dlhom procese predtým, ako môže byť ktorýkoľvek členský štát obmedzený a prinútený prijať nápravné opatrenia.

Reklama

„Kritériá deficitu nespĺňa sedem našich členských štátov,“ povedal podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Prstom ukázal okrem Francúzska aj na Belgicko, Taliansko, Maďarsko, Maltu, Poľsko a Slovensko.

EÚ už desaťročia stanovuje pre členské štáty hospodárske ciele, aby ich ročný deficit nepresiahol 3 % hrubého domáceho produktu a celkový dlh 60 % ich produkcie. Keď to bolo výhodné, tieto ciele sa nedodržiavali – niekedy dokonca aj v krajinách ako Nemecko a Francúzsko, ktoré sú najväčšími ekonomikami bloku.

Reklama

Tentoraz však Dombrovskis povedal : „Rozhodnutie sa musí urobiť na základe, povedzme, faktov a toho, či krajina dodržiava zmluvu, referenčné hodnoty pre deficit a dlh, a nie na základe veľkosti krajiny.“

Francúzsky ročný deficit predstavoval v minulom roku 5,5 %.

V uplynulých rokoch výnimočné okolnosti, ako napríklad kríza počas pandémie COVID-19 či vypuknutie vojny na Ukrajine, umožňovali zhovievavosť – tá sa však teraz skončila.

 

Voľby

Macron po svojej porážke s tvrdou pravicou Marine Le Penovej v parlamentných voľbách EÚ 9. júna vyhlásil predčasné voľby. Stredajšie vyhlásenie EK zasiahlo Francúzsko o to viac. Le Penovej Národné združenie a nový zjednotený ľavicový front vo voľbách predbehli Macronovu stranu. Obaja vyzývatelia predložili plány, v ktorých sú nevyhnutné deficitné výdavky na vymanenie sa z hospodárskej krízy.

Reklama

V predvolebnej kampani by Macronov tábor mohol tvrdiť, že extrémy Národného združenia privedú Francúzsko do záhuby, zatiaľ čo opozícia by mohla tvrdiť, že Macron prehnane míňal a stále ochudobňuje Francúzov, takže im nezostáva nič iné, len míňať ešte viac….

Napriek výčitke v súvislosti s nadmerným zadlžením komisár EÚ pre hospodárstvo Paolo Gentiloni zdôraznil, že Francúzsko postupuje správnym smerom aj pri riešení určitých “nerovnováh”. Inštitúciám EÚ tým vyslal “ubezpečujúci odkaz”.

Medzinárodný menový fond predpovedá, že francúzska ekonomika porastie v roku 2024 relatívne pomalým tempom, a to 0,8 % HDP a v roku 2025 sa zvýši na 1,3 % HDP.

Na rozdiel od opatrení, ktoré EÚ uvalila na Grécko počas jeho dramatickej fiškálnej krízy pred desiatimi rokmi Gentiloni uviedol, že “nadmerné šetrenie nie je pre Francúzsko riešením do budúcnosti”.

„Výrazne menšie výdavky neznamenajú návrat k úsporným opatreniam, pretože to by bola strašná chyba,“ povedal.

Reklama

Spochybnil tiež tvrdenie, že práve úsporné opatrenia vlády viedli voličov k príklonu ku “krajnej pravici”. Poukázal na to, že v uplynulých rokoch platili miernejšie rozpočtové podmienky, ktoré aj tak umožnili tvrdej pravici zvíťaziť v mnohých členských štátoch.

„Pozrite sa na minulé voľby – ak je teóriou ‘menej výdavkov, silnejšie extrémy’, tak my sme neprišli zrovna z doby menších výdavkov,“ povedal Gentiloni.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:31

Čína oznámila ďalšie kroky v rámci svojho antidumpingového vyšetrovania dovozu koňaku z Európskej únie (EÚ). Urobila tak deň po tom, ako EÚ uvalila na dovoz elektromobilov vyrábaných v Číne dočasné vyrovnávacie clá. Napätie vo vzájomných vzťahoch medzi dvomi ekonomickými veľmocami sa tak opäť zvýšilo.

16:18

Ruského opozičného politika Vladimira Karu-Murzu previezli do väzenskej nemocnice a jeho právnikom zakázali prístup k nemu. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na príspevok jeho manželky Jevgenije na sociálnej sieti X.

16:06

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

16:04

Maloobchodné tržby v eurozóne sa po aprílovom poklese vrátili v máji k miernemu rastu. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat.

15:44

Maďarsko v piatok oznámilo, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil najvyšší súd EÚ za porušenie azylových pravidiel.

15:33

Ceny ropy v piatok klesli, pokles bol však minimálny a ceny sa naďalej pohybujú v blízkosti niekoľkotýždňových maxím. Navyše, za celý týždeň smerujú k rastu, už štvrtému po sebe. Vývoj na trhu do veľkej miery ovplyvňuje výrazný pokles ropných zásob v USA a očakávania vysokého dopytu po pohonných látkach počas letnej motoristickej sezóny.

15:17

Domáci jazdec Lando Norris bol najrýchlejší v prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Veľkej Británie, dvanáste podujatie tohtoročného šampionátu F1. Pilot McLarenu dosiahol v piatok na okruhu v Silverstone čas 1:27,420 min. a o 134 tisícin predstihol druhého Kanaďana Lancea Strolla (Aston Martin). Tretí bol Oscar Piastri z Austrálie (McLaren), ktorý zaostal za Norrisom o 0,211 sekundy. Pre problémy s hydraulikou však musel tréning predčasne ukončiť. Úradujúci majster sveta a líder tohtoročného seriálu Max Verstappen na Red Bulle bol štvrtý (+0,309).

15:16

Polícia odvolala pátranie po nezvestnej 16-ročnej Lenke Dunajovej z Bytče. Dievča našla policajná hliadka z Bytče, je v poriadku. Po dievčati polícia pátrala po tom, čo ešte 29. júna odišla z miesta bydliska a domov sa nevrátila.

15:12

Ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia. Uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Kremli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali