EK schválila štvrtú žiadosť o platbu v hodnote 923 miliónov eur

EK schválila štvrtú žiadosť o platbu v hodnote 923 miliónov eur

Bratislava 1. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 1. júla 18:19

Európska komisia (EK) schválila Slovensku v rámci plánu obnovy už štvrtú platbu vo výške 923 miliónov eur. Po odpočítaní časti predfinancovania, ktoré Slovensko už dostalo, očakáva platbu vo výške viac než 798 miliónov eur. Informovala o tom Oľga Dúbravská z Národnej implementačnej a koordinačnej autority (NIKA)

budova Európskej komisie
Ilustračné foto

Platba by mala prísť na účet za splnenie 15 míľnikov koncom tohto leta. “Splnili sme všetkých pätnásť míľnikov v rámci 4. žiadosti o platbu v pláne obnovy a odolnosti, ktoré nám garantujú vyplatenie sumy vo výške 923 miliónov eur. Určité zdržanie hodnotenia bolo zapríčinené predovšetkým novými prioritami súčasnej vládnej koalície, ktoré sú spojené napríklad s vyplácaním 13. dôchodkov. Podarilo sa nám presvedčiť EK, že zavedené kompenzačné opatrenia dostatočne garantujú udržateľnosť dôchodkového systému v budúcnosti,” uviedol podpredseda vlády SR pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec (Hlas-SD).

Reklama

Dodal, že aj na tomto príklade vidno, že rokovania s Európskou komisiou prebiehajú na veľmi odbornej a korektnej úrovni. “Budem rád, ak nebudeme robiť z plánu obnovy na Slovensku politickú súťaž. Existuje tendencia porovnávať sa s inými krajinami, sledujeme prvenstvá v úspechoch či neúspechoch. Zabúdame však, že krajiny nemali rovnakú štartovaciu líniu,” upozornil Kmec. Jednotlivé krajiny sa podľa neho líšia nielen počtom míľnikov a cieľov, ale aj ich náročnosťou a sumami, ktoré majú krajiny k dispozícii.

Vďaka týmto financiám bude podľa Úradu vlády SR možné realizovať viaceré reformy. Ide napríklad o reformu integrácie a financovania dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti či reformu poradenstva a prevencie v oblasti podpory duševného zdravia detí, žiakov a študentov. K dnešnému dňu boli celkovo zazmluvnené projekty z plánu obnovy za takmer 2,4 miliardy eur.

Reklama

Spolu s predošlými troma žiadosťami o platbu získalo Slovensko z EÚ už viac ako tri miliardy eur, ktoré môže použiť na plnenie reforiem a investícií plánu obnovy.

Zastúpenie Európskej komisie v SR spresnilo, že ide o predbežné posúdenie a Komisia ho zaslala Hospodárskemu a finančnému výboru. Výbor má štyri týždne na zaujatie stanoviska. “Platba v prospech Slovenska sa môže uskutočniť až po tom, ako Hospodársky a finančný výbor prijme stanovisko, pričom Komisia musí následne prijať rozhodnutie o platbe,” priblížilo zastúpenie EK.

 

PS: Vláda dostala 4. platbu na zlatom podnose, s ďalšími míľnikmi výrazne mešká

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) pri rozhodnutí Európskej komisie (EK) odblokovať zastavenú platbu z plánu obnovy pripomína obrovský časový sklz, v ktorom sa Slovensko nachádza. Štvrtú platbu dostala súčasná vláda od tej úradníckej na zlatom podnose, a zablokovaná bola len pre ich kroky. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Štefan Kišš (PS) v reakcii na oznámenie, že EK schválila Slovensku v rámci plánu obnovy už štvrtú platbu.

“Po zásahoch do Trestného zákona a ignorácii výdavkových limitov Komisia zastavila hodnotenie miliardovej platby. Z formality, o ktorej hovoril vicepremiér Peter Kmec (Hlas-SD), bol nakoniec viac ako polročný boj o to, aby Slovensko o peniaze neprišlo. Úprimne nás teší, že Komisia platbu odblokovala, no stratili sme drahocenný čas, keď sa vláda mala venovať plneniu ďalších míľnikov. Namiesto toho museli hasiť problémy, ktoré si sami vyrobili. Dnes je otázne, ako vieme dobehnúť splnenie ďalších platieb,” varoval Kišš.

Prvou skúškou podľa jeho slov budú opatrenia v 5. splátke za takmer 600 miliónov do konca tohto roka.

Reklama

“Pri pohľade na vládny semafor je zrejmé, že nie je splnená ani polovica z opatrení. Vážnym problémom je príprava legislatívy o sociálnych službách, ale aj reforma centralizácie riadenia najväčších nemocníc. Výrazne mešká plnenie opatrení v rámci RepowerEU, modernizácia súdov, výstavba či obnova staníc záchrannej zdravotnej služby. Do konca roka 2023 malo takisto absolvovať odbornú prípravu aspoň 55 percent pedagogických a odborných zamestnancov škôl. Dodnes sa tak neudialo,” pripomenul Kišš.

Členka Výboru NR SR pre európske záležitosti Beáta Jurík (PS) doplnila, že vláda aj naďalej mlčí o pokračujúcej diskusii s EK o právnom štáte či zmenách v polícii.

“Nehovoriac o tom, že koalícia naďalej prijíma zákony, ktoré sú v rozpore s európskym právom. Napríklad zákon o STVR, ktorý sme napadli aj na Ústavnom súde vrátane žiadosti, aby sa obrátil na Súdny dvor Európskej únie. To, že štvrtá platba dnes bola odblokovaná, neznamená, že je všetko v poriadku. Aj naďalej nám hrozí, že Komisia aktivuje mechanizmus podmienenosti alebo začne tzv. infringement z dôvodu porušení európskeho práva. A to nás všetkých, žiaľ, môže vyjsť draho,” uzavrela Jurík.

Oľga Dúbravská z Národnej implementačnej a koordinačnej autority (NIKA) informovala, že EK schválila Slovensku v rámci plánu obnovy už štvrtú platbu vo výške 923 miliónov eur. Po odpočítaní časti predfinancovania, ktoré Slovensko už dostalo, očakáva platbu vo výške viac než 798 miliónov eur. Platba by mala prísť na účet za splnenie 15 míľnikov koncom tohto leta.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:43

Predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) Zuzana Valková bude poberať plat vo výške 5720 eur mesačne. V súlade so zákonným ustanovením jej plat vo výške štvornásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy určila vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v oravskej obci Zákamenné.

10:25

“Takmer som zaspal.” Biden priznal, že na debate nevystupoval dobre a pripísal to dlhému letu predchádzajúcu noc, píše agentúra Reuters.

“Nemal som najlepšiu noc, ale viete, nebol som veľmi inteligentný. Rozhodol som sa pred debatou niekoľkokrát obletieť svet a precestovať asi 100 časových pásiem. Nepočúval som svoj štáb, vrátil som sa a takmer som zaspal na pódiu. To nie je ospravedlnenie, ale je to vysvetlenie,” povedal Biden na fundraisingovom podujatí v McLeane.

Agentúra Reuters píše, že Biden minulý mesiac odletel na dva týždne do Francúzska a Talianska, ale šesť dní pred debatou sa na ňu pripravoval v Camp Davide.

09:33

Obnoviteľné zdroje energie sa na celkovej produkcii elektriny v Španielsku podieľali v 1. polroku tohto roka takmer 60 %. Produkcia elektriny z obnoviteľných zdrojov tak pokračuje v raste, keďže za rovnaké obdobie minulého roka dosiahol podiel týchto zdrojov na výrobe elektriny v krajine 51 %. Informovala agentúra Reuters.

Pre porovnanie, obnoviteľné zdroje sa na výrobe elektriny na Slovensku podieľajú viac ako 23 percentami.

09:32

Ceny ropy zaznamenali v stredu rast a cena Brentu sa posunula bližšie k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Vývoj na trhu ovplyvnili najmä predbežné informácie o výraznom poklese ropných zásob v Spojených štátoch za minulý týždeň. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

09:30

Srbský prezident Aleksandar Vučič sa v utorok v Belehrade stretol s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Alexandrom Gruškom. Informovalal o tom agentúra AFP.

Vučič na sociálnej sieti Instagram napísal, že s Gruškom rokoval o bilaterálnych vzťahoch medzi Srbskom a Ruskom, pričom ich vyhodnotili ako veľmi dobré. Srbský líder vyjadril predovšetkým vďaku Moskve za jej “podporu územnej celistvosti Srbska aj v súvislosti s rezolúciou OSN k Srebrenici”.

08:47

Grécke hasičské tímy tento rok posilní 240 hasičov z Bulharska, Malty, Moldavska a Rumunska. V krajine budú pôsobiť od júla do polovice septembra, keď je sezóna lesných požiarov najintenzívnejšia, uviedli grécke úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

08:47

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pricestoval do kazašskej metropoly Astana, kde sa zúčastní na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS). Informovala agentúra AFP.

Okrem stálych členov sa očakáva aj účasť lídrov alebo zástupcov Azerbajdžanu, Kataru, Mongolska, Spojených arabských emirátov, Turkménska či Turecka.

ŠOS je eurázijská politická, ekonomická, obranná a bezpečnostná organizácia, ktorú v roku 2001 založili Čína a Rusko.

Putin dorazil do Kazachstanu na summit Šanghajskej organizácie pre spoluprácu
Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruky s diplomatmi po prílete na letisku v kazašskej Astane
08:32

Sudca v utorok odložil vynesenie rozsudku v prípade podplácania a podvodu, z ktorého je obvinený bývalý americký prezident Donald Trump. Informuje o tom agentúra AP. Novým termínom vynesenia rozsudku je 18. september.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali