EK adresovala Slovensku sedem odporúčaní v oblasti právneho štátu

❚❚

Brusel 24. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok,Pavel Neubauer)

Aktualizované 24. júla 2024 o 16:06

Európska komisia (EK) vydala v stredu sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Odporúčania pre Slovensko pritom nadväzujú na vlaňajšie, ktoré SR realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec, informuje TASR

Ilustračný obrázok
Ilustračné foto

EK vyjadrila v správe obavy z toho, že Slovensko patrí medzi krajiny, v ktorých by mohli verejné vyhlásenia vlády a politikov ovplyvniť dôveru verejnosti v nezávislosť súdov.

.

Odporúčania EK pre Slovensko sa tak týkajú okrem iného nezávislosti členov Súdnej rady, pokiaľ ide o ich odvolanie, či dodržiavania záruk pre prípady, keď sudcovia musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť za trestný čin “ohýbania práva” v súvislosti so svojimi súdnymi rozhodnutiami.

Komisia odporúča Slovensku predložiť tiež legislatívne návrhy na reguláciu lobingu a posilnenie právnych predpisov o konfliktoch záujmov a majetkových priznaniach. Slovensko v týchto oblastiach totiž vlani podľa EK nedosiahlo nijaký pokrok.

.

EK v správe ďalej vyjadruje obavy nad právomocou generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutie nižších prokurátorov. V tejto súvislosti tiež upozornila na zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ku ktorému prišlo aj napriek obavám, ktoré vzniesla. EK vyjadrila obavy z toho, že by zrušenie prokuratúry mohlo mať vplyv na prešetrované prípady a mohlo by ohroziť efektívnosť a nezávislosť ich súdneho stíhania.

Podľa EK tiež môžu reformy v rámci trestného práva v niektorých členských krajinách podkopávať boj proti korupcii. Poukázala pritom aj na takúto reformu na Slovensku v súvislosti so znížením trestov za korupciu a s ňou spojené zločiny. Boj s korupciou pritom podľa nej môže na Slovensku oslabiť aj zrušenie Špeciálnej prokuratúry.

Komisia vo výročnej správe Slovensku odporučila zaistiť efektívne a nezávislé vyšetrovanie a stíhanie prípadov korupcie na vysokej úrovni vrátane predchádzania zbytočným zásahom v týchto prípadoch a obmedzenia využívania právomocí generálneho prokurátora zrušiť konečné rozhodnutia týkajúce sa ich vyšetrovania a stíhania.

Slovensko naopak podľa EK dosiahlo istý pokrok pri zlepšovaní fyzickej bezpečnosti a pracovného prostredia novinárov. Napriek tomu však eurokomisia SR odporučila, aby v tomto procese dosiahla ďalšie pokroky a posilnila tiež pravidlá a mechanizmy na podporu nezávislého riadenia a redakčnej nezávislosti verejnoprávnych médií.

EK si všíma aj zákon o zrušení Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a zriadení Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Upozorňuje, že zákon vzbudzuje obavy z nezávislosti tohto verejného vysielateľa v budúcnosti.

.

Posledným odporúčaním EK je zabezpečiť účinné verejné konzultácie a zapojenie zainteresovaných strán do procesu tvorby právnych predpisov. Slovensko totiž vlani v tejto oblasti podľa nej nedosiahlo nijaký pokrok.

 

Šucha: SR už tradične neplní odporúčania EK stanovené v Správe o právnom štáte

Slovensko má už tradíciu toho, že neplní odporúčania Európskej komisie (EK), ktoré mu stanovuje v správe v oblasti právneho štátu, uviedol v rozhovore pre TASR vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Vladimír Šucha. Reagoval tak na v stredu zverejnenú piatu Správu o právnom štáte v členských krajinách Európskej únie, podľa ktorej Slovensko nedosiahlo žiaden pokrok vo väčšine jej odporúčaní.

Vladimír Šucha
Na snímke vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimír Šucha

Šucha vysvetľuje, že správa je rozdelená na dve časti. V prvej je opis situácie na Slovensku v oblastiach reformy súdnictva, protikorupčných rámcoch, slobody a plurality médií a inštitucionálnych systémov bŕzd a protiváh. V druhej časti sú odporúčania od EK, ktoré sú v prípade Slovenska podľa Šuchu podobné tým z predošlých rokov.

Šucha však zdôrazňuje, že v prípade Správ o právnom štáte od EK ide najmä o nástroj na spoluprácu a spätnú väzbu s krajinami. Pripomína, že v prípade nesplnenia odporúčaní nevyplýva pre Slovensko žiadna hrozba sankcií či iných finančných postihov zo strany EÚ. “Ak Slovensko bude tie odporúčania ignorovať, tak jednoducho situácia na Slovensku sa nezlepší. Život občanov a právna istota občanov sa nezlepšia,” dodáva vedúci Zastúpenia EK na Slovensku. V odporúčaniach EK sú podľa neho zahrnuté akési európske štandardy a zvyklosti a ich cieľom je posúvať úroveň právneho štátu dopredu.

.

Proces vytvárania správy a formulovania odporúčaní začína podľa Šuchu už na jeseň predchádzajúceho roka. Dodáva, že EK pri vytváraní správy absolvuje desiatky stretnutí a diskusií s rôznymi predstaviteľmi štátu a vlády, ale aj súdnictva, nezávislých organizácií, novinárov a ďalších. Podľa jeho slov má vláda daného členského štátu ešte dávno pred zverejnením správy možnosť ju pripomienkovať. “Ide o interaktívny proces,” tvrdí Šucha s tým, že správu “nepíše niekto z kancelárie v Bruseli, ako sa to často na Slovensku interpretuje”.

Oblasti, ktoré EK vytýka Slovensku, sú podobné ako predošlé roky. Zo správy EK Šucha poukazuje napríklad na posilnenie právomocí Generálnej prokuratúry SR, funkčné obdobie členov Súdnej rady SR, “kde niektorí členovia boli odvolaní tými, ktorí ich nominovali, čiže vládou, prezidentom a parlamentom”. Ako dodáva, to by sa podľa štandardov EÚ nemalo diať.

 

Opozícia reaguje na odporúčania EK pre SR zo správy o stave právneho štátu

Opozičné strany reagujú na odporúčania Európskej komisie (EK) pre Slovensko zo správy o stave právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje prijatie odporúčaní. Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo vládu, aby pracovala pre všetkých ľudí.

“Vyzývame vládu, aby prestala Slovensku škodiť a pretláčať zmeny, ktoré ohrozujú čerpanie európskych peňazí, oslabujú postavenie Slovenska v Európe a neželá si ich väčšina ľudí na Slovensku – vrátane voličov koalície. Začnite konečne pracovať pre všetkých ľudí, nielen pre svoje sebecké záujmy,” uviedol predseda PS Michal Šimečka.

Prijatie odporúčaní zo strany EK podporuje aj SaS. “Zároveň vyzýva predstaviteľov vlády a Roberta Fica, aby sa vrátili z dovoleniek a začali pracovať na zavedení odporúčaní do praxe,” zdôraznil predseda SaS Branislav Gröhling.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali