Egyptológovia SAV sa vrátili z lokality Tell el-Retábí so zásadnými objavmi

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Egyptológovia Slovenskej akadémie vied (SAV) sa vrátili z egyptskej archeologickej lokality Tell el-Retábí so zásadnými objavmi. Výskum slovenskej časti misie obohatil poznanie pevnostnej architektúry 20. dynastie, sídliska z 18. dynastie a pohrebiska z Druhého prechodného obdobia. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková

Ilustračné foto

“Pri pokračovaní prác, ktoré započali počas uplynulých sezón, dokopali hrobovú jamu veľkého hyksóskeho hrobu, objaveného už v roku 2012,” priblížila Tináková. Nebožtík mal východne od svojej tehlovej hrobky pochovaného osla. “Mohli ho k hrobu uložiť niekedy medzi 18. až 16. storočím pred Kristom. Nález pochovaného osla zaradil Tell el-Retábí medzi významné pohrebiská z Druhého prechodného obdobia, ako napríklad Tell el-Dabaa, či Tell el-Kua, kde sa tiež našiel tento typ hrobov,” vysvetlil Jozef Hudec z Ústavu orientalistiky SAV.

.

Výprava našla neďaleko hrobu somára aj dve kostry hovädzieho dobytka, ktoré pravdepodobne pochádzajú tiež z Druhého prechodného obdobia.

“Zostáva otázne, či na lokalite, alebo v širšej oblasti zúrila infekcia, prípadne či mali vtedajší obyvatelia nejaké iné, možno rituálne, dôvody pre svoje konanie. Prekvapením sezóny bol podľa egyptológov malý detský hrob v tehlovej komôrke, blízko hrobu so somárom,” priblížila hovorkyňa.

.

Odborníci skúmali aj obranné konštrukcie zo záveru Novej ríše, z 12. storočia pred Kristom. Získali tiež poznatky o zániku pevnosti faraóna Ramesseho III. “Na povrchu rozpadnutého zvyšku hradby faraónovej pevnosti bol objavený amulet hadieho božstva menom Nehebkau, z Neskorej doby, čiže 664 až 332 pred Kristom,” doplnil Hudec.

Výskum priekopy, na okraj ktorej slovenskí odborníci narazili už v roku 2023, ukázal, že jej vrstvy nad úrovňou súčasnej spodnej vody sú z Neskorej až Ptolemaiovskej doby. “Našiel sa napríklad črep z gréckej vínnej amfory s pečaťou AΠIΣTO, pravdepodobne z ostrova Rodos,” špecifikovala Tináková. Výskumy objavili aj podobnosti medzi chrámom Ramessa III v luxorskom Medinet Habu a pevnosťou na Tell el-Retábí.

Slovenská časť poľsko-slovenskej egyptologickej misie vyrazila na štrnástu sezónu v septembri. Počas štyroch týždňov sa pri multidisciplinárnom výskume na severovýchode Egypta vystriedal šestnásťčlenný tím.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:18

Medzi podmienky na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce by sa mala vrátiť najmenej päťročná prax. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o inšpekcii práce, nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu posunula do druhého čítania.

12:11

Minimálna mzda na Slovensku sa od roku 2026 zvýši na najmenej 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Vyplýva to z novely zákona o minimálnej mzde, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili. Doteraz sa počítala ako 57 % z priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodli inak.

11:41

Švédsky výrobca osobných áut Volvo, ktorý je dcérskou firmou čínskej spoločnosti Geely, vykázal v stredu nárast tržieb aj zisku za 3. štvrťrok. Ale znížil svoju celoročnú prognózu rastu tržieb pre spomalenie predaja.

11:41

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa upravia. Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel. Vyplýva to z novely zákona o cestovných náhradách, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali