Spomienka na obete z Teplárne: Drucker sa pustil do “extrémistických politikov a dezinformačných médií”. Školu háji. Uhrík mu poslal štipľavý odkaz

❚❚

Modra 9. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 9. októbra 2024 14:50

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) odsúdil útoky podľa jeho slov “extrémistických politikov a dezinformačných médií” na školy. Uviedol to v súvislosti s útokmi na gymnázium v Trenčíne, ktoré plánovalo zorganizovať spomienku na obete teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Informoval o tom po rokovaní vlády v Modre

Drucker
Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker

“Je absolútne neprijateľné, aby takáto kvalitná škola, alebo akákoľvek iná škola, bola terčom primitívnej kampane a zastrašovania,” zdôraznil Drucker.

.

O obsahu vzdelávania na školách by podľa Druckera nemali rozhodovať ľudia, ktorí popierajú holokaust, alebo pre ktorých je čiernym dňom histórie Slovenské národné povstanie. “Vyzývam ich, aby dali deťom a školám pokoj,” povedal.

Minister odmietol šírenie škodlivých ideológií na školách. “Školy sú apolitické inštitúcie a musia zostať bezpečným priestorom na vzdelávanie a výchovu detí bez politických vplyvov,” uviedol. Podľa Druckerových slov majú o obsahu vzdelávania rozhodovať odborníci, nie politici.

.

Minister školstva upriamil pozornosť na dôležitejšie problémy na školách, ako sú šikana a šírenie dezinformácií. Pripomenul, že v rámci legislatívneho balíka, ktorý bol v auguste schválený vládou, je aj zavedenie pravidiel v prípade riešenia citlivých tém, alebo poskytovania vzdelávania nad rámec vzdelávacieho programu.

Podujatie na gymnáziu zrušili po tom, ako europoslanec Milan Mazurek (Republika) upozornil na učiteľku, ktorá v škole presadzovala LGBTI tematiku. Učiteľka mala osloviť žiakov, aby prišli do školy v pestrofarebnom oblečení na znak solidarity s obeťami útoku. Mali takisto vytvoriť plagáty, ktoré budú súčasťou výstavy na chodbe školy. Z podpory šírenia ideológie Mazurek obvinil aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Vyjadrenie Druckera si môžete pozrieť od 36. minúty:

 

.

V krátkosti na Druckerovo vyjadrenie zareagoval líder Republiky Milan Uhrík.

uhrik

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:09

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou postúpili do štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA 1000 v čínskom Wu-chane. V stredajšom stretnutí 2. kola zdolali domácu čínsku dvojicu Tchang Čchien-chuej, Wang Si-jü hladko 6:1, 6:2.

16:05

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu prijali uznesenie o demokratickom úpadku v Gruzínsku, čo fakticky zastavilo jeho integráciu do Európskej únie. Gruzínsko získalo štatút kandidátskej krajiny EÚ len v decembri predošlého roka.

15:37

Sobotňajšia schôdzka kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku sa odkladá po tom, čo americký prezident Joe Biden zrušil svoju plánovanú cestu do Nemecka pre situáciu v súvislosti s hurikánom Milton v Spojených štátoch. Potvrdilo to v stredu americké velenie na základni Ramstein.

15:36

Trojhodinovú rozpravu Európskeho parlamentu v Štrasburgu k programu maďarského predsedníctva v stredu v záverečnom vystúpení označil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán za diskusiu plnú “už známej propagandy”.

14:53

Rusko v stredu v neprítomnosti odsúdilo na 14 rokov a šesť mesiacov väzenia bývalého amerického vojaka Trevora Reeda, ktorý bojoval na Ukrajine po tom, čo strávil dva roky v ruskom väzení a následne bol prepustený v rámci výmeny väzňov.

14:52

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen požiadal lídrov troch politických strán, ktoré získali v parlamentných voľbách najviac hlasov, aby medzi sebou rokovali o možných vládnych koalíciách. Cieľom podľa neho je vyjasniť možnosti vzájomnej spolupráce. Van der Bellen o tom informoval v stredu.

14:52

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že EÚ spúšťa operáciu humanitárneho vzdušného mosta pre Libanon a jej členské štáty zmobilizovali ďalšiu pomoc pre obyvateľov tejto krajiny.

14:51

Starosta Belehradu Aleksandar Šapič chce zo srbskej metropoly odstrániť hrobku dlhoročného vodcu zväzovej Juhoslávie Josipa Broza Tita. Od tohto kroku si podľa agentúry AFP sľubuje zbaviť Srbsko komunizmu. Mauzóleum, v ktorom je Tito pochovaný, chce pretvoriť na múzeum srbskej histórie.

14:51

Palestínske militantné hnutie Hamas v stredu oznámilo, že v egyptskej Káhire začalo rokovať s konkurenčnou palestínskou frakciou Fatah o rok trvajúcej vojne v Pásme Gazy a snahách o národnú jednotu.

14:50

Rada predsedov odborových zväzov Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR vyzvala prezidenta Petra Pellegriniho, aby nepodpísal už schválený konsolidačný balík vládou SR a vrátil ho na prerokovanie do Národnej rady (NR) SR. Konsolidačný balík má podľa nich negatívny vplyv na obyvateľov Slovenska, a to najmä na najzraniteľnejšie skupiny, ako sú domácnosti a zamestnanci, ktorí by sa nemali stať hlavnými platcami týchto opatrení. V stredu o tom informovala hovorkyňa Konfederácie KOZ Martina Nemethová.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali