Drucker navrhuje zmeny pri maturitnej skúške

❚❚

Bratislava 2. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 2. januára 2024 14:25

Šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) presadzuje zavedenie dvojstupňovej matematiky na stredných školách (SŠ) v rámci maturitnej skúšky. Uviedol to v rozhovore pre TASR. Skupina študentov, ktorá sa chce venovať prírodovedným odborom, by podľa neho mala byť na túto oblasť lepšie pripravená

Drucker
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (Hlas-SD)

“Žiaci by nerobili len jednu skúšku z matematiky, ale mohli by mať možnosť absolvovať úrovne B1, B2, C1, pretože tak by sme neboli v nižšom strede,” zdôraznil.

.

Na vysokých školách prírodovedných smerov podľa jeho slov vyžadujú vyšší štandard, ktorý v súčasnosti mnohí študenti nedosahujú.

Minister tiež podotkol, že nie každý potrebuje rovnakú úroveň matematiky a niektorí študenti vyžadujú viac podpory v tejto oblasti ako iní.

.

“Pri cudzom jazyku si pri skúške vieme porovnať medzi úrovňami B1 a C1. Rozumieme, aká je to úroveň. Je tu úvaha, že takto by sme mohli postupovať aj v matematike,” skonštatoval.

 

ŠRSŠ by podporila zavedenie dvojstupňovej matematiky na maturite

Študentská rada stredných škôl (ŠRSŠ) by podporila zavedenie dvojstupňovej matematiky na maturitnej skúške. Pripravuje rozsiahly prieskum s cieľom zistiť názory študentov aj k tejto možnej zmene. TASR o tom informoval tím ŠRSŠ.

“Keďže ide o výraznú zmenu v stredoškolskom systéme, požiadali sme o stretnutie s vedením rezortu školstva,” zdôraznili členovia rady s tým, že v danej veci je potrebné spolupracovať aj so študentmi.

Upozornili však na to, že zmeny nezapríčiňujú povinnú maturitnú skúšku z matematiky pre všetkých. Aby sa Slovensko priblížilo k školstvu 21. storočia, je podľa ich slov dôležité venovať maturitnej skúške väčší dôraz a nestagnovať v zavádzaní zmien.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:11

Britská stanica BBC dôrazne odmietla obvinenie, že pri spravodajskom pokrývaní vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas viac ako 1500-krát porušila svoje vlastné redakčné pravidlá.

11:10

Japonská ekonomika rástla v 2. štvrťroku slabšie, než uvádzal predbežný odhad a rast zaostal aj za očakávaniami ekonómov. Napriek tomu to bolo stále najvýraznejšie tempo rastu za posledný rok.

11:10

Európska komisia (EK) je znepokojená zložitou situáciou v automobilovom priemysle. Nervozita je veľká, o čom svedčí aj vývoj v Nemecku, uviedol v pondelok európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton, pričom poukázal na rozsiahle plány na znižovanie nákladov v skupine Volkswagen.

10:34

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) varujú pred likvidačnými dosahmi zavedenia dane z finančných transakcií. Reagujú tak na medializované informácie, podľa ktorých má vláda v rámci avizovanej konsolidácie verejných financií už čoskoro prijať viacero opatrení, vrátane zavedenia spomínanej dane. Únia vyzýva vládu, aby upustila od prijímania populistických opatrení. Zároveň žiada o urýchlené spoločné stretnutie k avizovanému konsolidačnému balíku ešte v jeho prípravnej fáze.

10:32

Spojené štáty v nedeľu uistili, že podporujú venezuelského opozičného kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutiu, ktorý zo svojej vlasti po voľbách utiekol a požiadal o azyl v Španielsku. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že González Urrutia “zostáva najlepšou nádejou pre demokraciu” vo Venezuele, informovala agentúra AFP.

10:27

Nemecký strojársky priemysel zaznamená tento rok podstatne výraznejší pokles produkcie, než sa očakávalo. Po zohľadnení cien bude výroba približne o osem % nižšia ako v predchádzajúcom roku, oznámilo v pondelok nemecké združenie výrobcov strojov a zariadení (VDMA).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Erik Majercak

Miro Del

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali