Draxlera zarazili vyjadrenia kaviarne a progresívcov. Veľký náklad Naďovi: Jarko, ty nebetyčný, s prepáčením, ch*j

❚❚

Bratislava 29. augusta 2024 (HSP/Foto:Facebook/Juraj Draxler, TASR-Jakub Kotian, Pavel Neubauer)

 

Bývalý minister školstva Juraj Draxler na sociálnej sieti uvádza na pravú mieru tvrdenia opozičných politikov Valáška a Naďa o Slovenskom národnom povstaní. Ako tvrdí, novinári a politici si museli urobiť výplach mozgov, aby mohli šíriť takéto nezmysly

draxler naď valášek
Na snímke zľava Juraj Draxler, Tomáš Valášek (PS) a Jaroslav Naď (Demokrati)

“SNP v sebe nesie množstvo odkazov hrdinstva, obety a sily postaviť sa za dobrú vec. To všetko platí, je nemenné a malo by byť v našich mysliach zakaždým, keď vidíme akúkoľvek krivdu alebo neprávosť, ktorá zasiahne ľudí len pre to, že si chce niekto uspokojiť svoje mocenské chute. Dnes však chcem pripomenúť, že povstanie ukázalo, že sme sa mohli spoľahnúť na krajiny západu a presne tak, ako sme vtedy bojovali proti zlu menom Hitler, dnes nie je Putin v ničom iný. Predstavte si, že by národ počas SNP vyznával hodnoty politiky na všetky štyri svetové strany tak, ako to robí súčasná vláda. Takáto politika je bezhodnotová. Pomôžem si slovami Václava Havla, ktorý povedal, že nemožno byť neutrálny medzi dobrom a zlom.,” napísal na sociálnej sieti exminister Jaroslav Naď.

.

Tieto vyjadrenia nenechali Draxlera chladného: “Jarko, ty nebetyčný, s prepáčením, ch*j, SNP fungovalo PRESNE na princípe orientácie na východ aj na západ, ty magor. Dokonca v danej chvíli najmä na východ. Ako by asi dopadlo, keby si povstalci povedali, že oni nebudú prijímať vojenskú pomoc od sovietskeho Ruska, lebo fujky, oni si počkajú, či náhodou niečo nepriletí zo Západu? Samozrejme, nesmie chýbať Putin, vraj rovnaký ako Hitler. Toto napíše naozaj len čistý kretén,” vyhlásil na adresu Naďa Draxler.

Okomentoval aj slová Tomáša Valášeka z PS, ktorý povedal: “V čase, keď sa opäť otvárajú otázky o geopolitickom smerovaní Slovenska, je osobitne dôležité, aby tieto západné a demokratické korene Povstania boli primerane zdôraznené…” Povstanie vraj malo za cieľ “…návrat do komunity prosperujúcich, slobodných a západoeurópskych krajín, medzi ktoré ČSR patrila pred vojnou.”

.

“Heh. V skutočnosti Vianočná dohoda, ktorá vytvorila Slovenskú národnú radu ako jediný orgán zodpovedný za domáci odboj, spomína len jeden štát menovite okrem ČSR. A to Sovietsky zväz: “Želáme si úzku spoluprácu so všetkými slovanskými štátmi a národmi, menovite s SSSR, v ktorom vidíme záštitu slobodného života a všestranného rozmachu malých národov vôbec a slovanských zvlášť. Budúca Č-SR má viesť svoju zahraničnú politiku v duchu týchto zásad, a preto sa má na poli zahraničnopolitickom a vojenskopolitickom opierať o SSSR.” Čiže, pán poslanec, tie drísty o západnom smerovaní SNP si strč niekam veľmi hlboko do zadnej časti tela, aj s dúhovými kolíkmi,” reagoval Draxler.

Exministra zarazili aj vyjadrenia šéfredaktorov SME a Denníka N. “Ak by Fico a Pellegrini uctievali Povstanie, museli by stáť na strane Ukrajiny, ktorá sa práve teraz Rusku bráni,” uviedol Kostolný z N-ka.

Draxler vyššie spomínaným zhrnul, čo sa vlastne dialo:

Tak ešte raz, aby bolo jasné: SNP prebehlo preto, že sa k územiu Slovenského štátu blížila sovietska armáda. Nebol to žiaden bezuzdný, amatérsky výkrik do tmy, ale bol tam jasný kalkul, že Sovieti prídu tak ti či tak. Podobne, ako dovtedy, kým bolo Nemecko v regióne dominantné, sa rovnakí ľudia proti nemu nebúrili. Preto Povstanie viedli ľudia, ktorí dovtedy pracovali na vysokých postoch režimu, od generálov po štátneho bankára Karvaša.

Na druhej strane vzbura ani náhodou nebola ekvivalentom zúrivého ťukania do klávesnice, títo ľudia reálne nastavili krk a mnohí z nich na to aj doplatili.

.

Vedenie povstania malo veľmi jasnú orientáciu na spoluprácu so Sovietskym zväzom. Je pravda, že len komunistická časť vodcov povstania si priala vyslovene úzku spoluprácu so Sovietmi, a v zásade málokto (a to vrátane komunistov) tu chcel vidieť čistky a represie aké si Sovieti zažili napríklad aj tesne pred vojnou.

Ale rastúca moc Sovietskeho zväzu sa brala ako fakt a aj mnohým nekomunistickým politikom vyhovovalo, že Sovietsky zväz bol akousi protiváhou Západu a predvojnového systému, keďže málokto chcel návrat do kapitalizmu a buržoáznej demokracie aká fungovala v ČSR v medzivojnovom období.

O tom hovorí aj spomínaná Vianočná dohoda: “Myšlienku demokracie je treba preniesť a prehĺbiť i na pole hospodárske a sociálne tak, aby rozdelenie národného dôchodku medzi všetko obyvateľstvo bolo čo najrovnomernejšie a aby život každého občana bol ľudský a dôstojný.”

Veď už o rok, v októbri 1945, prezident obnovenej ČSR E. Beneš dekrétmi znárodnil rozsiahle časti hospodárstva: banky a poisťovne, bane, oceliarne, kovospracujúce a elektrotechnické podniky s viac ako 500 zamestnancami, väčšina chemickej výroby krajiny, cukrovary, liehovary, atď. (Plus, samozrejme, majetky Nemcov a Maďarov.)
Polovicu hospodárstva znárodnil ešte “demokratický” Benešov režim, až zvyšok si potom počkal na komunistický prevrat v roku 1948.

Bolo to v rámci rovnakého politického myslenia, aké formovalo aj vznik SNR, ktorá riadila odboj na Slovensku: bojovalo sa proti Nemecku, ale AJ za iné povojnové usporiadanie.

.

To je ale história tak komplikovaná, že by sa z nej vyššie spomenutým propagandistom zablokovali mozgové závity. Zvlášť poľnému maršálovi. Ten si proste ide svoje, čo to len dá,” zareagoval Draxler.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:41

V rámci exilovej ruskej opozície v Európe pretrvávajú spory. Agentúra Reuters uvádza, že namiesto spoločného postupu proti režimu Vladimira Putina medzi sebou predstavitelia ruskej opozície vedú konflikty.

07:40

Úlomky dronu dopadli na obecnú budovu v kyjevskej štvrti Obolon severne od centra, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko, dodajúc že požiar na mieste nevypukol.

07:39

Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že schválilo predaj desiatok stíhačiek F-35 v hodnote 7,2 miliardy dolárov (6,5 miliardy eur) svojmu spojencovi v NATO, Rumunsku.

07:37

Šéf mjanmarskej junty prekvapivo požiadal o zahraničnú pomoc po tom, ako konfliktom pustošenú krajinu postihli ničivé záplavy, v dôsledku ktorých prišlo o domov viac ako 235 000 ľudí, informovali štátne médiá.

07:36

Štyria vedúci predstavitelia organizácie Islamský štát, vrátane šéfa operácií džihádistickej skupiny v krajine, boli zabití pri augustovej spoločnej americko-irackej operácii v západnom Iraku, oznámilo Ústredné veliteľstvo americkej armády.

07:34

Britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden odložili rozhodnutie o tom, či dovolia Ukrajine ostreľovať vnútrozemie Ruska západnými raketami. Starmer po stretnutí v Bielom dome novinárom povedal, že mal s Bidenom “rozsiahlu diskusiu o stratégii, no stretnutie podľa neho nebolo o tomto konkrétnom povolení”.

07:20

Agentúra OSN pre palestínskych utečencov oznámila, že jeden z jej zamestnancov zomrel tento týždeň pri izraelskej razii na Západnom brehu Jordánu. Ide o prvé úmrtie jej zamestnanca na tomto palestínskom území za vyše desať rokov.

07:15

Americký prezident Joe Biden privítal v Bielom dome britského premiéra Keira Starmera. Na úvod stretnutia vyhlásil, že nevenuje veľkú pozornosť vyhláseniam ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko je odhodlané rozpútať vojnu, ak západní spojenci dovolia Ukrajine ostreľovať vnútrozemie Ruska západnými raketami.

07:14

Prognózy očakávaných povodní v Dolnom Rakúsku sa podľa predstaviteľov tejto spolkovej krajiny “ďalej zhoršili”. Na Dunaji rátajú odborníci aktuálne s 30-ročnou vodou a na rieke Kamp s vystúpením hladiny na úroveň, aká sa vyskytuje raz za sto rokov.

07:06

Sudca brazílskeho najvyššieho súdu Alexandre de Moraes rozhodol o zrušení zablokovania bankových účtov sociálnej siete X a spoločnosti Starlink. Vlastníkom oboch spoločností je americký miliardár Elon Musk. Sudca tak urobil po tom, ako nariadil prevod 18,4 milióna brazílskych realov (3,3 milióna dolárov) z týchto účtov do štátnej pokladnice.

07:05

Rusko začalo vlani vyrábať nový útočný dron s dlhým doletom, ktorý využíva čínske motory a súčiastky a ktorý nasadilo vo vojne na Ukrajine.

07:04

Pápež František odsúdil nedostatok pokroku na rokovaniach o ukončení vojny v Pásme Gazy. Kritizoval tiež amerického exprezidenta Donalda Trumpa i viceprezidentku Kamalu Harrisovú za postoje, ktoré sú podľa neho zamerané “proti životu”. 

07:03

Komorský prezident Azali Assoumani utrpel ľahké zranenia pri útoku nožom, oznámila hovorkyňa vlády. Zároveň uviedla, že útočníka zadržali.

07:01

Spojené štáty oznámili nové sankcie namierené na ruské štátne médiá, pričom obvinili ruskú štátnu televíziu Russia Today zo spolupráce s ruskou armádou a šírenia dezinformácií a propagandy vo svete.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali