Drak sa prebudil. Číňania sú rozzúrení

Drak sa prebudil. Číňania sú rozzúrení

Peking 25. februára 2023 (HSP/Sonar21/Foto:Facebook/Wang Wenbin )

 

Ak si myslíte, že zhoršenie vzťahov medzi Amerikou a Čínou je len dočasná situácia, ktorá sa v najbližšom čase zmení, zamyslite sa ešte raz. To, že čínski lídri nenapodobňujú dementného Joea Bidena a nekričia urážky, neznamená, že Číňania sú apatickí. Práve naopak. Sú rozzúrení, píše Larry Johnson vo svojom poslednom príspevku

Wang Wenbin
Na snímke hovorca čínskeho ministra zahraničných vecí Wang Wenbin

Keď sa Spojené štáty rozhodli zostreliť čínsky balón (Peking trvá na tom, že to bol meteorologický balón, USA tvrdia, že to bola špionážna platforma) bez toho, aby kontaktovali čínsku vládu, Číňania spočiatku vyjadrili svoje rozhorčenie tým, že odmietli prijať telefonát od amerického ministra obrany Austina. Austin naďalej žiada o telefonický rozhovor medzi ministrami obrany oboch krajín, aby prediskutovali situáciu okolo meteorologického balóna, ale Peking to odmieta.

Reklama

Číňania následne prisľúbili odvetné opatrenia, ale spočiatku nešpecifikovali, čo tieto protiopatrenia budú znamenať. Minulý štvrtok potom Peking oznámil sankcie a pokuty voči dvom kľúčovým americkým obranným spoločnostiam kvôli ich účasti na predaji zbraní Taiwanu: Lockheed Martin Corp. a dcérskej spoločnosti Raytheon Technologies Corp.

Bidenova administratíva mala na výber – podniknúť kroky v snahe napraviť vzťahy s Čínou alebo si Peking znepriateliť. Joe Biden a jeho bezočivý tím, ktorý má talent robiť zlé veci, sa rozhodli pichnúť Číňanov do oka. Tento týždeň americké ministerstvo obrany a ministerstvo zahraničných vecí vyhlásili, že majú spravodajské informácie o tom, že Čína sa chystá poskytnúť Rusku vojenskú pomoc, a čo najdôraznejšie varovali Čínu, aby tak nerobila.

Reklama

Hovoríme o pokrytectve. Spojené štáty môžu slobodne dodávať Ukrajine zbrane a vybavenie za miliardy, ale vyhlasujú sa za jediného arbitra, ktorý rozhoduje o tom, koho môže Čína podporovať vojenskou pomocou. Peking to nepobavilo:

“Takzvané ‘americké spravodajstvo’ [o ruských dodávkach zbraní] je špekuláciou a ohováraním Číny,” povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin.

Wang Wenbin sa pri tom nezastavil. Obvinil Spojené štáty, že sú najväčšou hrozbou pre mier na zemi:

Spojené štáty najviac porušujú suverenitu iných krajín a zasahujú do ich vnútorných záležitostí;

Amerika je najväčším výrobcom vojny;

Reklama

USA neboli vo vojne len 16 rokov zo svojej 240-ročnej histórie;

Spojené štáty iniciovali približne 80 % ozbrojených konfliktov vo svete od konca druhej svetovej vojny;

Po skončení druhej svetovej vojny sa USA pokúsili zvrhnúť viac ako 50 zahraničných vlád;

násilne zasahovali do volieb v najmenej 30 krajinách a pokúsili sa zavraždiť viac ako 50 zahraničných vodcov;

Vojny NATO proti Afganistanu, Iraku a Sýrii pod vedením USA mali za následok viac ako 900 000 mŕtvych a 37 miliónov utečencov.

Reklama

Pokiaľ bude pokračovať americká hegemonistická politika a vojnové tendencie, na svete nebude mier.

Možno budete šokovaní tým, čo vám teraz poviem – Číňania sledujú americké médiá a venujú pozornosť tomu, čo píšu a robia rôzne think-tanky, ktoré sa nachádzajú vo Washingtone. Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (Center for Strategic and International Studies alias CSIS) nedávno pripravilo vojnový scenár, v ktorom Čína bola vyprovokovaná a napadla Taiwan. Hráči CSIS dospeli k záveru, že:

– Čínske vojenské kapacity sú porovnateľné s tými americkými, ale v konečnom dôsledku by USA mohli pokus o obojživelné vylodenie na Taiwane poraziť;

– Taiwan by si zničil infraštruktúru a priemysel, ale zachoval by si politickú autonómiu a vymenil by svoju fyzickú existenciu za zachovanie politickej existencie;

Tu je Brian Berletic, ktorý poskytuje podrobný rozpis vojnovej hry:

USA vs. Čína

Čína zasa so svojimi novými partnermi organizuje vojnové hry. Počas minulého týždňa sa Čína spolu s Ruskom a Južnou Afrikou zúčastnila na spoločnom námornom cvičení. Účasť Číny nebola vyvolaná najnovším napätím s Washingtonom. Plánovanie tohto cvičenia sa začalo pred 18 mesiacmi. Napriek tomu ukazuje, že Čína to myslí vážne s nadväzovaním vzťahov mimo orbitu USA.

Spoločné morné cvičenia Číny, Ruska a Juhoafrickej republiky zlepšia zručnosti krajín BRICS pri zabezpečovaní námornej bezpečnosti. Uviedol to vo štvrtok oficiálny predstaviteľ ministerstva obrany Čínskej ľudovej republiky Tan Kefei.

Éra, keď Spojené štáty diktovali Číne, sa skončila. Hoci sa Číňania budú snažiť vyhnúť sa vojne s Washingtonom, Amerika by sa nemala dopustiť chyby a zamieňať si čínsku zdržanlivosť a trpezlivosť so slabosťou. Drak sa prebudil.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

14:38

Čínsky premiér Li Čchiang zagratuloval novému predsedovi britskej vlády Keirovi Starmerovi k úspechu vo voľbách. Ide o prvého vysokopostaveného predstaviteľa Číny, ktorý tak od štvrtkových volieb v Británii verejne urobil.

14:37

Šesť ľudí utrpelo zranenia v prvý deň tohtoročného tradičného behu s býkmi v španielskej Pamplone, uviedli miestni zdravotníci.

Festival akrobatov s býkmi
Na snímke muž je napichnutý býkom počas festivalu v rámci osláv sviatku sv. Fermína v Pamplone
14:35

Na druhom kole francúzskych parlamentných volieb sa do nedeľňajšieho poludnia zúčastnilo približne 26,63 percenta voličov, čo je viac ako v prvom kole a najviac od roku 1981. Vysoký záujem o hlasovanie potvrdili predstavitelia tamojšieho ministerstva vnútra.

12:46
Hoci sa očakáva, že vedúci predstavitelia NATO na samite vo Washingtone ubezpečia Ukrajinu o svojej trvalej podpore, je nepravdepodobné, že by objasnili možnosť budúceho členstva Ukrajiny v aliancii, napísal Euractiv.
12:33

Pápež František upozornil na nepriaznivý stav demokracie vo svete a varoval pred populistami počas krátkej návštevy Terstu na severovýchode Talianska.

12:05

V českej obci Bobnice v Stredočeskom kraji zahynul muž, na ktorého počas silných búrok spadol konár zo stromu. Padajúci strom v dôsledku nepriaznivého počasia zranil aj dvoch ľudí v Prahe. 

12:04

 V Izraeli sa začali protesty s cieľom vyvinúť tlak na vládu, aby dosiahla dohodu o prepustení rukojemníkov s palestínskym militantným hnutím Hamas. Demonštranti po celom Izraeli blokujú cesty a protestujú aj pred domami predstaviteľov vlády.

12:03

Námorná misia Európskej únie Aspides oznámila, že v Adenskom zálive zničila dve bezpilotné lietadlá. Úlohou operácie Únie je chrániť lode prechádzajúce cez Červené more.

12:00

 V Rusku sa počas soboty utopilo najmenej 49 ľudí vrátane siedmich detí. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá maľujú slona v predvečer osláv festivalu Rath Yatra v indickom Ahmadabáde

Autor: TASR/AP-Ajit Solanki

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali