“Domáca výroba vylúči vonkajšiu závislosť”: Sputnik V si Turci budú vyrábať sami. Výroba ruskej vakcíny v Turecku je oficiálne schválená

❚❚

Ankara 20. apríla 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Vakcína Sputnik V bola schválená už v asi 60 krajinách s celkovou populáciou viac ako 1,5 miliardy. Turci sa ale nechcú spoliehať na dodávky zo zahraničia a preto začínajú vyrábať sami

Sputnik V
Na snímke ampulky s ruskou vakcínou Sputnik V proti ochoreniu COVID-19

Podľa miestnej tlače Turecko vykonalo prieskum výroby vakcíny Sputnik V a schválilo výrobu ruskej vakcíny proti koronavírusu v krajine. Informovali tak v pondelok noviny Yeni Safak s odvolaním sa na člena vedeckej poradnej rady pre Covid 19 Afsina Emre Kayipmaza.

.

„Turecko uskutočnilo prieskum výroby vakcín a spoločnosti zapojenej do tohto procesu bolo na požiadanie udelené povolenie,” citoval denník experta Kayipmaza.

Podľa Kayipmaza bude dávka vakcíny Sputnik V stáť asi 10 dolárov, čo je obdobná cena ako terajšia vakcína od čínskeho Sinovacu.

.

„Aj keď sú ceny podobné, domáca výroba vylúči vonkajšiu závislosť,” uviedol v čase začiatku schvaľovacieho procesu 23. januára hovorca ruského Fondu priamych investícií (RDIF) pre agentúru Ruská agentúra TASS uviedla, že bola s poprednou tureckou farmaceutickou spoločnosťou VisCoran Ilac Sanayii dosiahnutá dohoda o výrobe vakcíny Sputnik V v Turecku. Dosiahnutá dohoda a proces transferu technológií sa začal 25. januára.

Predseda predstavenstva danej tureckej spoločnosti, A. S. Ozturk Oran, v rozhovore pre tlačovú agentúru Demiroren uviedol, že ihneď po ukončení procesu prenosu technológií bude spoločnosť pripravená vyrábať milióny dávok ruskej vakcíny.

Andrea Lopatková

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:29

Švajčiarsko v pondelok hostilo členov Bezpečnostnej rady OSN na zasadnutí v Ženeve, aby sa znovu zaviazali k dodržiavaniu medzinárodného humanitárneho práva. Jediným neprítomným členom bolo Rusko.

Včera 20:28

Český prezident Petr Pavel v pondelok odvysielal svoj prvý livestream na sociálnych sieťach vo funkcii hlavy štátu. Počas hodinového živého vysielania odpovedal na otázky, ktoré mu ľudia mohli zaslať vopred alebo klásť prostredníctvom aplikácie. Zaujímali ich Pavlove názory na vojnu na Ukrajine, voľby v Spojených štátoch, ale aj to, či má rád sviečkovú.

Včera 20:03

Volebné tímy Donalda Trumpa a Kamaly Harrisovej sa v pondelok nezhodli na pravidlách počas septembrovej debaty oboch prezidentských kandidátov, najmä v spojitosti s vypínaním mikrofónov. Trump pohrozil, že sa vôbec nezúčastní. Debata je naplánovaná na 10. septembra a vysielať ju bude televízia ABC. Harrisovej hovorca Brian Fallon pondelok uviedol, že jej volebný tím chce, aby mikrofóny kandidátov boli zapnuté počas celej debaty. Nesúhlasí s vypnutím mikrofónu v čase, keď kandidát nemá práve priestor na vyjadrenie.

Včera 20:00

Islandská polícia v pondelok odvolala pátranie po nezvestných osobách po zrútení časti ľadovcovej jaskyne. Zároveň odvolala počiatočné správy o dvoch nezvestných po nedeľňajšom incidente, ktorý si vyžiadal jedného mŕtveho a jednu zranenú.

Včera 19:51

Spojené štáty sa domnievajú, že naďalej existuje hrozba nového útoku na Izrael zo strany Iránu alebo ním podporovaných militantných hnutí. Uviedol to v pondelok Pentagón po víkendovom útoku hnutia Hizballáh na Izrael.

Včera 19:20

Organizácia Spojených národov (OSN) v pondelok oznámila, že bola nútená pozastaviť svoje humanitárne operácie v Pásme Gazy, pretože Izrael v nedeľu nariadil evakuáciu mesta Dajr al-Balah v strednej časti palestínskej enklávy.

Včera 19:19

Jeden človek zahynul a šiesti utrpeli zranenia v pondelok po požiari v ropnej rafinérii v Omsku na západe Sibíri. Oznámil to tamojší gubernátor, pričom rafinéria uviedla, že pokračuje v normálnej prevádzke a požiar neovplyvnil jej výrobný plán.

Včera 19:18

Španielska námorná záchranná služba v pondelok uviedla, že odtiahla do prístavu plachetnicu, do ktorej pri severozápadnom pobreží Španielska narazili kosatky a poškodili jej kormidlo.

Včera 18:45

Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir v pondelok vyjadril úmysel postaviť synagógu v komplexe mešity Al-Aksá v Jeruzaleme. Takisto opäť žiadal, aby tam Židom boli povolené modlitby.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Bratislavská mestská časť Staré Mesto zrekonštruovala malú fontánu na Hviezdoslavovom námestí

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali