Dolinková: Zdravotná starostlivosť na kardio oddelení v Trenčíne nie je ohrozená

❚❚

Bratislava 6. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Zdravotná starostlivosť na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne nie je ohrozená. Je zabezpečená v takom rozsahu ako doteraz. Vyhlásila to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po utorkovom neúspešnom pokuse o otvorenie mimoriadneho parlamentného výboru k tejto téme. Jej slová potvrdil aj riaditeľ nemocnice Michal Plesník. Dolinková zároveň vyzvala opozičné strany, aby prestali šíriť o oddelení klamstvá a chaos. Ich tvrdenia o nefunkčnosti oddelenia a ohrozenosti zdravotnej starostlivosti odmietla

Zuzana Dolinková Michal Plesník
Na snímke zľava ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a nový riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Michal Plesník

“Absolútne odmietam, že by nebola zabezpečená kardiologická starostlivosť na oddelení tak, ako tomu bolo v predchádzajúcom oddelení. V rovnakom rozsahu je tomu aj teraz,” povedala ministerka.

.

Plesník dodal, že vedenie nemocnice naďalej komunikuje s lekármi vo výpovednej lehote, s novými lekármi, ktorí na oddelenie nastúpili aj s ďalšími lekármi, ktorí sú naň ochotní prísť.

Opozičný poslanec Oskar Dvořák (PS) skritizoval ministerku aj riaditeľa nemocnice za to, že opozícii po ukončení výboru odmietli odpovedať na pripravené otázky. Správanie oboch označil za arogantné.

.

“Problémy sú tu teraz, a ak chce ministerka udržiavať pokoj v spoločnosti a ubezpečiť občanov, najlepšiu príležitosť mala teraz. Rozhodla sa ju nevyužiť a všetkým občanom Trenčianskeho kraja odkázala, že ak existujú pochybnosti, počkajte si mesiac,” skonštatoval na margo odloženia ďalšieho rokovania na september.

Poslanec opozičného KDH Peter Stachura zároveň zdôraznil, že cieľom opozície nie je šíriť chaos ani strach, ale ide o poctivú opozičnú prácu.

“My sme si problémy nevymysleli, boli sme s týmito informáciami konfrontovaní a je našou povinnosťou, aby sme sa k tomu postavili rázne,” podotkol.

Situácia v trenčianskej nemocnici je podľa opozičnej SaS jedným z dôvodov, pre ktorý by mala Dolinková na poste skončiť. Ďalšími dôvodmi sú podľa nej finančná situácia v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), omeškanie v plnení míľnikov plánu obnovy, stále viac nedostupný ambulantný sektor pre pacientov či chýbajúce vízie rezortu zdravotníctva do budúcnosti. SaS preto vyzvala premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby ministerku z funkcie odvolal.

“Premiér nemôže pchať hlavu do piesku a mal by riešiť situáciu v zdravotníctve. Prvým krokom je odvolanie ministerky,” poznamenal poslanec za SaS Tomáš Szalay. Dolinková kritiku SaS odmietla.

.

Mimoriadny zdravotnícky výbor sa mal okrem situácie na kardiologickom oddelení venovať aj kauze zákazky výmeny vodovodného potrubia v trenčianskej nemocnici. Plesník v tejto súvislosti deklaroval, že dal vykonať vlastnú analýzu, týkajúcu sa súčasného stavu potrubia.

“Prebieha analýza, na ktorej výsledok čakáme a budeme Vás informovať,” povedal.

Mimoriadny parlamentný výbor pre zdravotníctvo k aktuálnej situácii na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne v utorok neotvorili. Nebol uznášaniaschopný. Ďalšie rokovanie zdravotníckeho výboru by sa mohlo uskutočniť v septembri, uviedol jeho šéf Vladimír Baláž (Smer-SD). O zvolanie mimoriadneho výboru požiadali opoziční poslanci, podľa ktorých je zdravotná starostlivosť v regióne ohrozená.

Zdravotnícky výbor ku kardiológii v Trenčíne neotvorili

Mimoriadny parlamentný výbor pre zdravotníctvo k aktuálnej situácii na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne v utorok neotvorili. Nebol uznášaniaschopný. Ďalšie rokovanie zdravotníckeho výboru by sa mohlo uskutočniť v septembri, uviedol jeho šéf Vladimír Baláž (Smer-SD). O zvolanie mimoriadneho výboru požiadali opoziční poslanci, podľa ktorých je zdravotná starostlivosť v regióne ohrozená.

Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Oskar Dvořák (PS), Tomáš Szalay (SaS) a Peter Stachura (KDH) kritizovali súčasnú situáciu na kardiológii spojenú s výpoveďami lekárov. Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Michal Plesník mal podľa nich odvolať primára oddelenia bez udania dôvodu, čo malo viesť k výpovediam ďalších lekárov. Pacienti v regióne Trenčína podľa nich nemajú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť.

.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) aj trenčianska nemocnica tvrdenia o kolapse oddelenia odmietli. Oddelenie je podľa nemocnice funkčné a jeho chod je plynule zabezpečený.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

15:28

Od piatka (13. 9.) sa na Slovensku zvýšil počet škodových udalostí, ktoré evidujú poisťovne. Tie zároveň očakávajú, že ich počet ešte výrazne stúpne v súvislosti s tým, ako budú ľudia ohlasovať škody dodatočne.

15:16

Podľa českého premiéra Petra Fialu zatiaľ nenastal čas vyčísľovať škody, ktoré v republike spôsobili povodne. Aktuálne je potrebné zaistiť základné potreby ľudí v zasiahnutých oblastiach a ďalšia pomoc sa bude riešiť neskôr. Povedal to počas návštevy Jeseníka, ktorý patrí medzi najviac postihnuté mestá.

15:07

Portugalsko požiadalo Európsku komisiu o viac hasiacich lietadiel v rámci únijného mechanizmu v oblasti civilnej ochrany. Hasiči v Portugalsku zápasia s najmenej 15 požiarmi.

14:37

Náklady na prácu v eurozóne pokračovali v raste, tempo rastu sa však oproti vývoju v prvých troch mesiacoch roka zmiernilo.

14:35

Štrajk viac ako 30.000 zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v továrňach na západnom pobreží USA pokračuje už štvrtý deň. Vyjednávači spoločnosti a odborov majú v utorok (17. 9.) obnoviť rozhovory o pracovnej zmluve pod dohľadom amerických federálnych mediátorov.

14:34

Kremeľ označil pozvanie predstaviteľov OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža zo strany Kyjeva do ním ovládaných oblastí ruskej Kurskej oblasti za “provokáciu”. 

14:16

Slovensko sa podľa plánu vrátilo na medzinárodné trhy, pričom si v konkurenčnej časti aukcie štátnych dlhopisov požičalo 512 miliónov eur. Pozitívom je, že v porovnaní s predchádzajúcou aukciou v júni si investori od Slovenska vypýtali nižší výnos, poukázal v komentári analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

14:15

Prípravy na ochranu proti povodniam sú “stopercentné” na celom území Maďarska, uviedol tamojší minister vnútra Sándor Pintér.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali