Dolinková avizuje zmeny v konsolidačných opatreniach pre zdravotníctvo

❚❚

Bratislava 2. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 2. októbra 14:24

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) pripustila zmeny pri konsolidačných opatreniach týkajúcich sa zdravotníctva. Upraviť sa má podľa jej slov návrh spomalenia valorizácie platov zdravotníkov. Myslí si však, že konsolidácia by sa vôbec nemala týkať zdravotníckych pracovníkov a treba o tom ešte rokovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu

Zuzana Dolinková
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD)

“Zatiaľ sa nám podarilo vyrokovať 40 miliónov eur, ktorých sa konsolidácia týkať nebude,” povedala. Avizovala, že to má priniesť úprava v návrhu spomalenia valorizácie platov zdravotníkov na tri percentá na jeden rok. Upozornila na to, že koeficienty sa takýmto spôsobom nebudú meniť pri zdravotníkoch, ktorým by potom mzda klesla pod hranicu priemernej.

.

Šéfka rezortu si však myslí, že konsolidačné opatrenia by nemali vôbec zasiahnuť zdravotníckych pracovníkov. “Z môjho pohľadu by sme mali hľadať zdroje niekde inde ako v rezorte zdravotníctva,” doplnila. Rada by sa podľa vlastných slov zúčastnila na rokovaní ku konsolidačným opatreniam. Dolinková zároveň pripustila potrebu realizácie ozdravných opatrení. “Nie však na úkor zdravotníckych pracovníkov,” podotkla. Zopakovala, že materiál k opatreniam už rezort vypracoval a má sa o tom diskutovať na koaličnej rade aj vláde.

Poukázala na to, že lekárski odborári, ktorí kritizujú návrh konsolidácie, odmietli jej pozvanie na rokovanie. V stredu Lekárske odborové združenie opätovne vyzvalo vládu, aby upustila od konsolidácie verejných financií na úkor zdravotníkov. Peniaze sa podľa neho sa dajú ušetriť aj inak.

.

Súčasťou konsolidačných opatrení majú byť podľa pôvodného návrhu spomalenie valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom i nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok či transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Skritizovali to zástupcovia zdravotníckych organizácií naprieč celým sektorom.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:22

Americký výrobca elektrických áut Tesla dodal zákazníkom v 3. kvartáli takmer 463.000 vozidiel, čo v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znamená zvýšenie dodávok o viac než 6 % a zároveň prvý medzikvartálny rast v tomto roku. Spoločnosť však zaostala za odhadmi analytikov, ktorí počítali s dodávkami až takmer 470.000 vozidiel.

16:21

Rakúske hospodárstvo vzhľadom na utlmený výkon svetovej ekonomiky, najmä v eurozóne a Nemecku, v roku 2025 neobnoví rast v rozsahu, s akým sa ešte donedávna počítalo, oznámili v stredu analytici banky UniCredit Bank Austria (Bank Austria). V aktuálnej prognóze zverejnenej v stredu predpovedajú hospodársky rast len na úrovni 1 %, zatiaľ čo ešte v polovici augusta očakávali 1,5 %.

16:21

V auguste bežný aj rodinný nákup medzimesačne mierne zdraželi, medziročne zlacnel rodinný nákup o štyri percentá. Slováci nakupovali počas ôsmeho mesiaca tohto roka drahšie maslo, banány či olivový olej. Naopak, zlacneli potraviny ako mrkva, cibuľa žltá, hrušky alebo rybie filé. Poukázal na to Inštitút sociálnej demokracie (ISD), personálne prepojený s koaličnou stranou Hlas-SD, ktorý na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR porovnal vývoj cien potravín v medzimesačnom a medziročnom vývoji.

16:20

Bratislavský prístav bude po modernizácii jedným z najmodernejších prístavov na Dunaji. Tomu však musí predchádzať majetkovoprávne vysporiadanie so spoločnosťou Slovenská plavba a prístavy. Uviedol to minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD), o čom rezort informoval v stredu.

16:20

Európska komisia (EK) v stredu zverejnila ďalšie usmernenia a silnejší rámec medzinárodnej spolupráce na podporu globálnych hráčov, členských štátov EÚ a tretích krajín pri ich prípravách na vykonávanie nariadenia EÚ o odlesňovaní.

15:53

Slovenská cyklistka Viktória Chladoňová sa po úspešnej sezóne teší na spoluprácu s tímom Visma–Lease a Bike. Tento rok získala štyri medaily a na svetovom šampionáte v Zürichu ukoristila juniorské striebro v časovke a bronz v pretekoch s hromadným štartom. Slovenský úspech vo Švajčiarsku podčiarkol Martin Svrček v kategórií U23 so striebrom v pretekoch s hromadným štartom.

Cyklistika MSJ Chladoňová
Na snímke zľava prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara, Branislav Kacina, tréner Viktórie Chladoňovej, cyklistka a dvojnásobná juniorská medailistka Viktória Chladoňová, cyklista a strieborný medailista Martin Svrček a športový riaditeľ Jakub Vančo
15:49

Americký súkromný sektor vytvoril v septembri podstatne viac pracovných miest, než sa očakávalo. Podľa analytikov to znamená ďalší dôkaz, že situácia na trhu práce sa nezhoršuje.

15:49

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil podnikom úľavy v oblasti cien elektrickej energie. Cieľom je zabezpečiť, aby poplatky za prenosovú sieť ďalej nerástli, povedal v stredu na konferencii, ktorú zorganizoval Spolkový zväz zahraničného obchodu (BGA).

15:30

V Británii zaznamenali v uplynulých 12 mesiacov, od vlaňajšieho útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, rekordný počet antisemitských incidentov. Oznámila to v stredu mimovládna organizácia The Community Security Trust (CST).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali