Dochádzajú ukrajinskej armáde sily? Zachránia Rusi AFU druhýkrát?

❚❚

Kyjev 6. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Emergency Service via AP)

 

V poslednom čase sa informačný priestor zaplnil pochmúrnymi prognózami o stave ukrajinskej armády a opismi zúfalej situácie ukrajinských ozbrojených síl na fronte

Vojna na ukrajine
Ilustračné foto

Píše sa o nedostatku pechoty a záloh, o obrovskej prevahe ruských vojsk v počte ľudí a zbraní, o masovej dezercii a poklese morálky v ukrajinských ozbrojených silách a o zlyhaní mobilizačných plánov.

.

Navyše o tom nepíšu len Rusi, ale aj západné médiá a mnohé ukrajinské zdroje – armáda, blogeri, novinári, dobrovoľníci a experti.

To všetko vytvára obraz blížiacej sa katastrofy pre ukrajinské ozbrojené sily a hroziaceho kolapsu frontu. Najmä preto, že na viacerých smeroch ukrajinská armáda už dlhé mesiace ustupuje a stráca mestá a dediny.

.

Vyvodzovať závery o skutočnom stave AFU len z tohto je však rovnako nesprávne, ako bolo v roku 2022 vyvodzovať závery, že ruská armáda je na pokraji kolapsu len preto, že ustúpila z Charkovskej oblasti a z pravého brehu Chersonskej oblasti. Keď armáda ustupuje, neznamená to, že je porazená. Je to otázka priorít v stratégii. Pre Ruskú federáciu bolo strategicky dôležité zachovať vojská v podmienkach, keď mobilizácia prebehla len nedávno a doplnenie ešte nestihlo doraziť na front v plnom rozsahu, a potom stabilizovať front.

Obe úlohy boli splnené. Rusom sa podarilo bez väčších strát stiahnuť vojská z pravého brehu Dnepra, do konca novembra stabilizovať front na spojnici Luhanskej a Charkovskej oblasti a v lete 2023 odraziť ofenzívu AFU na strategicky dôležitom južnom fronte.

Ak sa vrátime k súčasnej situácii ukrajinskej armády, treba povedať, že prípadná strata územia v Doneckej oblasti nie je pre Ukrajinu z hľadiska jej schopnosti pokračovať vo vojne kritická. Bude to znamenať len určitý posun frontu na západ bez prerušenia najdôležitejších logistických trás.

Pre Ukrajinu bolo záchranou, že ruská armáda v roku 2022 po stiahnutí z Kyjeva, Sumy a Černigova sústredila svoje hlavné sily na splnenie politickej úlohy „dosiahnuť administratívne hranice Doneckej a Luhanskej oblasti“ a uviazla v ťažkých bojoch o Severodoneck-Kremennu-Lisičansk a na severe Doneckej oblasti, ktoré nemali vážny vojensko-strategický význam. Ak by Ruská federácia presunula tieto sily na južný front, Nikolajev a prípadne Odesa by boli s najväčšou pravdepodobnosťou obsadené.

Súčasná ruská ofenzíva z juhu a severu na Kurachovo bude mať určite potenciálne veľký vplyv. Ak sa ruskej armáde podarí zrealizovať svoj plán, výrazne sa tým posunie front od najväčších miest regiónu – Donecka a Mariupola.

.

Tým sa však Ukrajina ocitne na pokraji strategickej porážky len v prípade, že Rusi budú môcť následne pokračovať v ofenzíve smerom na západ a preraziť front smerom na Dneper a Záporožie – najväčšie logistické a priemyselné centrá juhovýchodnej Ukrajiny. Ak Ruská federácia vrhne svoje hlavné rezervy na dobytie severnej časti Doneckej oblasti (Slavjansk – Kramatorsk – Družkovka – Konstantinovka), bude to pre Ukrajinu druhá záchrana. Tam môže ruská armáda uviaznuť na rok a AFU bude mať čas vyriešiť problémy so zálohami a doplnením zbraní.

 

Postup Rusov v Doneckej oblasti nie je pre ukrajinské orgány z politického hľadiska kritický. V ukrajinskej spoločnosti je rozšírený názor o Donbase ako o „prekliatej krajine“ – nepretržitom krvavom bojisku, kde AFU ničí ruskú armádu, aby jej zabránila v ďalšom postupe. A územné straty sa tam vnímajú ako nevyhnutná daň za vyčerpanie síl Ruskej federácie. Samozrejme, toto nie je názor ľudí, ktorí sami pochádzajú z Doneckej oblasti a musia utekať zo zničených miest. Tí sú však v menšine.

Na základe toho ústup AFU na Donbase nemusí nevyhnutne znamenať jej blížiaci sa kolaps a nedostatok rezerv.

Západné médiá citovali predstaviteľov ukrajinského velenia, podľa ktorých je ich úlohou vyčerpať ruské sily v obranných bojoch v Doneckej oblasti a v prípade potreby ustúpiť.

.

Vo všeobecnosti, súdiac podľa komentárov ukrajinského vojenského a politického vedenia, je jeho plánom zopakovať situáciu z leta a jesene 2022. Keď ruské jednotky utrpeli počas ofenzívy ťažké straty, potom boli v určitom bode zastavené a následne po nahromadení síl AFU začala protiofenzívu.

O podobnej stratégii sa pravdepodobne uvažuje aj teraz – čo najviac vyčerpať ruské jednotky a potom samy prejsť do ofenzívy, čím Putina postavia pred potrebu uskutočniť novú vlnu mobilizácie, ktorá, ako očakáva Kyjev, spôsobí otrasy vo vnútri Ruskej federácie.

Je jasné, že ide len o plán. A že výsledok vôbec nemusí byť taký, aký ukrajinské orgány očakávajú. Pokračujúc v analógii s ústupom ruských vojsk v roku 2022 treba pripomenúť, že vtedy sa podarilo stabilizovať front, pretože boli prijaté konkrétne rozhodnutia o kľúčových problémoch – uskutočnila sa mobilizácia, zrýchleným tempom sa začalo s prevodom hospodárstva na vojenské koľajnice, zmenili sa prístupy k boju atď.

Či a ako rýchlo bude AFU schopná vyriešiť svoje súčasné problémy teraz, je otvorená otázka.

Čo bude ukazovateľom – či sa podarí zopakovať skúsenosť z roku 2022 a či je súčasný ústup AFU v Donbase kalkuláciou velenia, alebo dôkazom vyčerpania rezerv, hroziaceho kolapsu armády a rozpadu frontu?

To možno posúdiť podľa situácie v dvoch oblastiach, ktoré sú pre AFU kriticky dôležité (rovnako ako výsledok bojov na strategicky dôležitom južnom fronte v minulom roku bol kľúčovým ukazovateľom toho, kam sa budú udalosti uberať ďalej).

1. Či sa Ukrajine podarí rozšíriť územia kontrolované Ukrajinou v Kurskej oblasti alebo si ich aspoň udržať. Podľa všetkého Kurská oblasť zostáva prioritnou oblasťou pozornosti ukrajinského vojenského a politického vedenia. A prioritne sa tam posielajú rezervy. Okrem toho tam ukrajinská armáda naďalej útočí v niektorých smeroch. A ak sa front AFU v Kurskej oblasti rozpadne, bude to ukazovateľ toho, že stav ukrajinských záloh už neumožňuje riešiť prioritné úlohy.

2. Či bude možné zabrániť Rusom v prielome k Dnepru a do Záporožia z juhu (od Rabotina) alebo z východu – zo strany Doneckej oblasti, ak sa Rusom podarí realizovať plán úderu na Kurachovo zo severu a z juhu s následným širokým frontom na hraniciach Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti. Smer na Dneper a Záporožie, ako sme už písali, je pre priebeh vojny strategicky dôležitý. Tieto mestá sú základom logistiky AFU na polovici celého frontu. Cez ne sa otvára cesta na pravý breh a do strednej Ukrajiny. Preto sem ukrajinské velenie vrhne všetky možné rezervy. A ak sa front v tejto oblasti nepodarí udržať, bude to znamenať, že rezervy sú úplne vyčerpané a situácia sa vyvíja podľa najhoršieho scenára pre Ukrajinu.

Prirodzene, veľa závisí nielen od situácie v AFU, ale aj od situácie v ruskej armáde – aké sú jej reálne straty, miera doplňovania a rezervy? A aké sú jej plány? Chce Putin naozaj postúpiť ďalej k Dnepru, alebo si kladie skromnejšie ciele – odsunúť frontovú líniu od veľkých miest v Donbase a od pozemného koridoru na Krym, obsadiť výhodné obranné línie, vnútiť Ukrajine opotrebovaciu vojnu a očakávať, že časom bude Kyjev pod ťarchou vnútorných (vyčerpanie rezerv) a vonkajších (nestabilita západnej pomoci) problémov nútený prijať kroky, ktoré od neho Kremeľ očakáva.

Pokiaľ však ide o stav ukrajinskej armády, zopakujme, že reálnu situáciu v nej možno posúdiť podľa dvoch ukazovateľov – situácie v Kurskej oblasti a toho, či sa podarí udržať front v smere na Dneper a Záporožie.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:38

Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov sa v nedeľu podľa ruských štátnych médií vrátil do Moskvy. Koniec jeho pôsobenia vo funkcii prišiel v čase najhorších vzťahov medzi oboma krajinami za celé desaťročia.

15:38

Hizballáh zaútočil na izraelskú základňu južne od Haify pomocou bezpilotných lietadiel, tvrdí skupina. Libanonské hnutie Hizballáh „podniklo letecký útok s letkou útočných bezpilotných lietadiel na základňu údržby a rekonštrukcie južne od Haify,” uviedla skupina vo vyhlásení.

15:29

Čínske automobilky by mali mať možnosť vyhnúť sa clám tým, že investujú v Európskej únii (EÚ), tvrdí šéf koncernu Volkswagen Oliver Blume.

15:29

Čínski hackeri uskutočnili kybernetické útoky na amerických poskytovateľov internetových služieb. Dostali sa tak do systémov, ktoré používa federálna vláda na súdom povolené odpočúvanie s cieľom zhromaždiť spravodajské informácie, uviedol denník Wall Street Journal.

15:29

Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra.

15:17

15:14

V Anglicku nový antirekord. Za posledných 24 hodín prekročilo Lamanšský prieliv 973 nelegálnych migrantov. Je to najvyšší počet za posledný rok.

14:23

Tržby taiwanskej firmy Foxconn, ktorá je najväčším zmluvným výrobcom elektroniky na svete, v 3. štvrťroku prekonali očakávania trhu. Vďaka vysokému dopytu po výkonných serveroch podporujúcich umelú inteligenciu (AI) sa dostali na nový rekord.

14:23

Spolková vláda podľa médií zhoršila prognózu vývoja nemeckej ekonomiky a aj v roku 2024 očakáva pokles.

14:22

Ceny zlata v piatok (4. 10.) mierne klesli. Dôvodom bolo posilnenie dolára, ktorý podporilo zníženie očakávaní týkajúcich sa uvoľňovania menovej politiky v USA. Geopolitické napätie a konflikt na Blízkom východe však oslabovanie zlata obmedzili.

14:21

Experti výrazne znížili prognózu predaja elektromobilov v Nemecku v tomto roku. Dôvodom je slabý dopyt.

14:20

Za prácou do zahraničia pravidelne dochádza takmer 5 % všetkých zamestnaných ľudí na Slovensku. V minulom roku takto za prácou dochádzalo vyše 116.000 Slovákov. Najviac ľudí cestuje za prácou do Nemecka, nasleduje Rakúsko a Česká republika. Slováci najčastejšie v zahraničí pracujú v stavebníctve, hotelierstve či v opatrovateľstve. Upozornil na to Inštitút finančnej politiky (IFP) ministerstva financií v najnovšom monitore ekonomického vývoja.

14:20

Predaj domov v Číne počas uplynulého prázdninového týždňa vzrástol. Dôvodom bola séria opatrení na podporu trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami, ktoré Peking ohlásil koncom septembra, uviedli v sobotu (5. 10.) štátne čínske médiá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali