Dochádza k zavádzaniu verejnosti. Neodkladné opatrenie nie je rozhodnutím o predmete sporu

❚❚

Bratislava 17. novembra 2023 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

V ostatnom čase sa rozprúdila polemika okolo rozhodnutí ministra vnútra, ktorými dočasne pozbavil výkonu štátnej služby viacero policajtov, mimo iných aj tzv. čurillovcov

Matúš Šutaj Eštok
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok

Potom, čo Mestský súd Bratislava IV, ako civilný súd, v dvoch prípadoch rozhodol o prijatí neodkladných opatrení, ktorými umožnil, aby dvaja z dotknutých policajtov naďalej vykonávali štátnu službu, začali viacerí politici a média tvrdiť, že súd rozhodol, že rozhodnutia ministra boli nezákonné a vyzývajú ho na odstúpenie z funkcie.

.

Diskutuje sa o tom, či o prijatí neodkladných opatrení rozhodol oprávnený civilný súd, alebo či tento súd nebol na ich prijatie oprávnený a rozhodovať mal správny súd, či minister je povinný dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby každého policajta, ktorý je trestne stíhaný, či súd nerozhodol prirýchle, či jeden zo sudcov nie je zaujatý a pod. Nikto však zatiaľ nevysvetlil o čom vlastne súd rozhodol, čo je to vlastne neodkladné opatrenie a na základe akých zistení ho súd prijíma.

Poslaním neodkladného opatrenia je urýchlená ochrana ohrozených alebo porušených práv strany, ktorá súdnu ochranu požaduje, na základe zjednodušeného a urýchleného procesného postupu.

.

Podľa Civilného sporového poriadku, podľa ktorého súd v uvedených prípadoch konal, o nariadení neodkladného opatrenia súd rozhoduje v krátkej lehote 30 dní od doručenia návrhu, bez vykonania plnohodnotného dokazovania. Súd spravidla vychádza len z tvrdení a dôkazov tej strany, ktorá prijatie neodkladného opatrenia navrhuje.

Návrh strany – v našom prípade dotknutých policajtov – na vydanie neodkladného opatrenia je pre súd určujúci, keďže súd rozhoduje o nariadení neodkladného opatrenia spravidla len na základe tvrdení, dôkazov a skutočností predkladaných súdu tou stranou, ktorá navrhuje jeho vydanie, spravidla – ako to bolo aj v týchto prípadoch – bez nariadenia pojednávania, bez vyjadrenia druhej strany a vykonania riadneho dokazovania.

Rozhodnutie o neodkladnom opatrení v žiadnom prípade nie je rozhodnutím o predmete sporu a ani nezaväzuje súd ako má rozhodnúť o samotnom predmete sporu. Je to rozhodnutie o dočasnej ochrane, ktorá sa poskytuje najdlhšie do doby, kým súd rozhodne o podstate sporu vo veci samej.

O tom, či napadnutými rozkazmi ministra vnútra bol porušený zákon, rozhodne súd až v rozhodnutí vo veci samej (o predmete sporu), ak toto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť.

Tomu budú ešte predchádzať viaceré rozhodnutia súdov. V prvom rade to v krátkej dobe budú rozhodnutia nadriadeného súdu o opravných prostriedkoch podaných ministrom proti rozhodnutiam o neodkladných opatreniach. Ak nadriadený súd konanie neukončí pre nepríslušnosť civilného súdu, ktorý neodkladné opatrenia prijal, bude nasledovať kompletné dokazovanie a až po jeho skončení súd rozhodne o veci samej.

.

Potom môžu ešte nasledovať opravné prostriedky strán a až po rozhodnutí o nich bude možné hovoriť, či súd rozhodol o zákonnosti alebo o nezákonnosti rozhodnutia ministra. Do vtedy takéto závery nemajú právnu, ale len politickú povahu a svedčia o neznalosti alebo o úmyselnom zavádzaní verejnosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:21

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) bol určený za gestora dvoch memoránd o porozumení. Vyplýva to z návrhu z dielne Rašiho rezortu, ktorý v stredu schválila vláda.

12:21

Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa od budúceho roka zaradí nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre túto oblasť. Vyplýva to z novely zákona o podpore cestovného ruchu, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

12:20

Rodová vyváženosť medzi riadiacimi pracovníkmi kótovaných spoločností sa zlepší. Cieľom európskej smernice, ktorá bude implementovaná do vnútroštátnej legislatívy, je zlepšiť postavenie menej zastúpeného pohlavia vo vrcholových orgánoch spoločností pôsobiacich na regulovanom trhu v EÚ. Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach súvisiacich s riadením kótovanej spoločnosti, ktorý v stredu Národná rada (NR) SR definitívne schválila.

12:19

Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na okraji samitu BRICS o štruktúre vzájomných platieb medzi oboma krajinami. Uviedla to v stredu tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na poradcu Kremľa pre zahraničnú politiku Jurija Ušakova.

12:18

Medzi podmienky na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce by sa mala vrátiť najmenej päťročná prax. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o inšpekcii práce, nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu posunula do druhého čítania.

12:18

Celková úroveň poskytovania dôveryhodných služieb by sa mala zvýšiť na národnej úrovni a taktiež v rámci európskeho spoločenstva. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu posunula do druhého čítania. Jedným z najdôležitejších doplnení sú ustanovenia o európskej peňaženke digitálnej identity, ktorá predstavuje harmonizovaný prostriedok elektronickej identifikácie pre fyzické a právnické osoby v celej Európskej únii (EÚ).

12:11

Minimálna mzda na Slovensku sa od roku 2026 zvýši na najmenej 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Vyplýva to z novely zákona o minimálnej mzde, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili. Doteraz sa počítala ako 57 % z priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodli inak.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali