Do osláv medzinárodného dňa materinského jazyka vo februári sa po prvýkrát oficiálne zapojí aj Slovensko

❚❚

Bratislava 6. februára 2020 (HSP/Foto:BIBIANA)

 

BIBIANA –Centrum detskej literatúry, čítania aSK IBBY organizuje pod záštitou ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej apod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu ašportu SR dňa 14. februára2020 od 9:00 do 14:00 v Univerzitnej knižnici v Bratislave na Ventúrskej 11,konferenciu JAZYK AKO PRIESTOR DOMOVA, ktorá sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka

Na snímke pozvánka na konferenciu

Cieľom Medzinárodného dňa materinského jazyka, ktorým je už devätnásť rokov 21. február, je pripomenutie, poznávanie a zvyšovanie úrovne ovládania materinských jazykov na celom svete.

.

Tento celosvetovo známy deň vyhlásila výročná 30. Generálna konferencia OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v novembri 1999. Impulzom k tomu bolo zachovanie pamiatky na hrdinstvo bengálskych študentov, ktorí 21. februára 1952 demonštrovali v Dháke (v súčasnosti hlavné mesto Bangladéšskej republiky, predtým Pakistan) za uznanie svojho materinského jazyka bengálčiny ako druhého oficiálneho jazyka vtedajšieho Pakistanu. Počas demonštrácie ich zastrelila polícia. Po prvý raz sa 21. február ako Medzinárodný deň materinského jazyka oslavoval v roku 2000.

Zámerom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky je od roku 2020 (20. výročie začatia osláv tohto medzinárodného dňa) výrazne zviditeľňovať, pripomínať a rôznymi aktivitami oslavovať deň materinského jazyka aj na Slovensku, čo sa samozrejme týka aj jazykov národnostných menšín žijúcich na území Slovenskej republiky.Pripravovaná tvorivá konferencia (pod záštitou dvoch ministerstiev) prinesie tému materinského jazyka z pohľadu jeho vplyvu na formovanie vnútorného bezpečia dieťaťa, jeho podielu na kultivovaní osobnosti.Rečníci budú hovoriť o rodnej reči ako o konštruktívnom prvku psychosociálneho vývinu detí. Účasť na konferencii je voľná, (s nutnosťou registrácie na lucia.obuchova@bibiana.sk) a môže byť prínosom pre rodičov, učiteľov, knihovníkov a všetkých záujemcov z13-tich etník, ktoré žijú na Slovensku.

.

 

Program konferencie:

  1. Materinský jazyk vo svete zvukov a citov dieťaťa / PAVOL MUCHA(hudobník, zakladajúci člen komorného telesa Mucha Quartet)
  2. „Struggle“ o rodný jazyk / GABRIELA DITTELOVÁ(spisovateľka, autorka kníh pre deti)
  3. Rola rodiča v rozvoji komunikačných schopností dieťaťa / WORKSHOP s prekvapením
  4. Materinská reč –korene pre budúcnosť / DANIEL HEVIER (spisovateľ, básnik, kreatívec, inovátor,inšpirátor)
  5. Materinská reč –cesta k vnútornému obrazu o sebe a o svete / TIMOTEA VRÁBLOVÁ (literárna vedkyňa, pedagogička, lektorka, prezidentka Slovenskej sekcie Medzinárodnej únie pre detskú knihu(IBBY), koordinátorka Centra detskej literatúry, čítania aSK IBBY v rámci BIBIANY, medzinárodného domu umenia pre deti

BIBIANA -Centrum detskej literatúry, čítania aSK IBBY (SK IBBY = Slovenská sekcia Medzinárodnej únie pre detskú knihu)buduje a pestuje kultúru čítania na Slovensku prostredníctvom odbornej, konzultačnej a metodickej činnosti vrámci rezortu kultúry.Organizuje vlastné programy venované kultivovanému čítaniu, čím chce napomáhať pozitívnej zmene krízového stavu čítania detí.

Redakciu informovala Gabriela Mikulčíková, BIBIANA, Centrum detskej literatúry, čítania a SK IBBY

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Pomalé klesanie hladiny Dunaja zaznamenali maďarskí vodohospodári v sobotu už v Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome a aj v Budapešti. Vyplýva to zo správy Vodohospodárskeho riaditeľstva Körös-Vidék (Kövizig) zverejnenej agentúrou MTI.

19:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

19:47

Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na prezidentský post Kamala Harrisová prijala pozvanie od televízie CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval jej rivala republikána Donalda Trumpa, aby sa pridal.

19:46

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

17:07

Počet obetí piatkového útoku Izraela na predmestie Bejrútu vzrástol v sobotu na 37, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda zároveň oznámila, že pri tomto útoku zabila najmenej 16 bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

17:00

Nemecká polícia vyšetruje sobotnú streľbu na predajňu hodín v Kolíne nad Rýnom ako možné prepojenie s nedávnymi výbuchmi v meste, uviedol policajný hovorca.

16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali