DNS rozpráva príbeh o Mojžišovi cez súčasný vizuál

❚❚

Bratislava 25. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) premiéruje v piatok pôvodný slovenský muzikál Mojžiš. Inscenácia na motívy známeho biblického príbehu dostala modernú scénickú, hudobnú i tanečnú podobu. Nadčasovosť tém, ktoré muzikál prináša, sa zrkadlí aj v kostýmoch

Mojžiš
Pozvánka

“Príbeh o Mojžišovi prerozprávame cez súčasný vizuál. Pre nás tvorcov je dôležité posolstvo, ktoré chceme odovzdať divákovi cez Mojžišove knihy,” povedala pre TASR kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová, ktorá pre aktuálnu interpretáciu dojímavého príbehu o ľudskej odvahe, viere a súrodeneckej láske spred viac ako troch tisícročí vytvorila nadčasové kostýmy. “Odohráva sa to na rumovisku, na deštrukcii celého sveta, s ktorým sme konfrontovaní dennodenne,” popisuje súčasný výtvarný slovník inscenácie.

.

“Je veľmi dobré, že máme potrebu odovzdať divákovi reflexiu o tom, že sa musíme aj my pričiniť, aby svet bol lepší, nesmieme zostať pasívni, a zároveň musíme veriť v to, že svet sa zmení v lepší,” dodala k inscenácii biblického príbehu, ktorý je prerozprávaný výtvarne a vizuálne súčasným slovníkom. “Každý divák sa tam nájde, hmotná kultúra tých kostýmov je dnešná. Každá rodina musí vidieť samých seba v tejto inscenácii, aby dostala impulz na zamyslenie sa nad sebou a podnikla niečo v prospech lepšieho sveta,” podčiarkla Várossová.

S hrdinami muzikálu sa diváci stretnú v prostredí ulice či v médiách. “Na jednej strane pôsobia civilne, na druhej strane si v kostýmoch nesú farebnú pečať chladu, hrôzy, slobody či nádeje. Týmto, ale i rafinovaným strihom, je svet na javisku, takpovediac, súčasne štylizovaný,” vysvetlila kostýmová výtvarníčka.

.

Titulnú postavu stvárňuje v alternácií s autorom a režisérom Patrikom Vyskočilom skúsený sólista DNS Lukáš Pišta. “Mojžiša zaraďujem v mojom repertoári medzi moje srdcovky. Skúšalo sa mi veľmi dobre, pretože je to téma môjmu srdcu veľmi blízka, keďže som veriaci a tento príbeh dobre poznám. Mojžiša stvárňujem ako človeka horkokrvného, spravodlivého, inteligentného. Milujúceho a veriaceho v Boha. Zahrať ho, bolo pre mňa výzvou a súčasne je aj nesmiernou cťou,” povedal pred premiérou Pišta.

Mojžiš je prvý autorský celovečerný muzikál tvorivého tandemu Patrik Vyskočil a Dávid Hartl. Na librete a dialógoch spolupracovali s Petrom Pavlacom, hudbu k muzikálu vytvoril Vyskočil so skladateľom a dirigentom Ľubomírom Dolným a na textoch piesní spolupracoval s Jánom Štrasserom. Scénu navrhol Marek Hollý.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:52

Potvrdilo sa, že Medzinárodná skupina pre boj proti praniu špinavých peňazí (FATF) napriek výzvu Ukrajiny opäť nezaradila Rusko na čiernu listinu.

Vyplýva to z komuniké po plenárnom zasadnutí v Paríži.

16:51

OSN obvinila Izrael zo smrti detí v pásme Gazy, informuje Bild

Organizácia na pomoc deťom Unicef tvrdí, že palestínske deti nedostávajú potrebnú lekársku starostlivosť, pretože Izrael sa čoraz viac zdráha povoliť im opustiť pásmo Gazy cez hraničný priechod Rafah.

Kedysi cez tento priechod odchádzalo takmer tristo detí mesačne, teraz je to v priemere menej ako jedno dieťa denne.

16:29

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok v Sarajeve prisľúbila Bosne a Hercegovine (BaH) podporu v období, keď krajina zápasí s reformami potrebnými na napredovanie k členstvu v Európskej únii.

Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
16:28

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok pokračoval v návšteve Indie. S indickým premiérom Naréndrom Módím viedol rozsiahle rokovania o viacerých témach s cieľom posilniť strategické vzťahy medzi oboma krajinami. Scholz vyzval najmä na urýchlenie rozhovorov o dohode o voľnom obchode medzi Indiou a EÚ.

16:26

Prezident Duda vyhlásil, že Poľsko nebude odovzdávať Ukrajine zbrane, ktoré pre svoje potreby nakúpilo v Južnej Kórei.

Potvrdil, že Ukrajina sa na takúto možnosť pýtala.

16:05

Diaľnica D2 je v piatok popoludní na 33. kilometri (päť kilometrov pred výjazdom Malacky) v smere do Českej republiky pre nehodu uzavretá. Z neznámych príčin sa tam prevrátilo nákladné vozidlo. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. “Odklon je vykonávaný na Zohor – Lozorno. Žiadame vodičov, aby sa riadili pokynmi polície. Presné príčiny a okolnosti sú predmetom ďalšieho vyšetrovania,” uviedla polícia.

16:04

Vzdušné nálety tureckých síl v severnom Iraku cielené na pozície militantnej skupiny spojenej so Stranou kurdských pracujúcich (PKK) v piatok zabili päť ľudí, uviedli podľa AFP miestne zdroje.

16:03

Kremeľ popiera, že Musk a Putin pravidelne komunikujú, ako uviedol denník WSJ.

Peskov uviedol, že Putin a podnikateľ si volali len raz, a to pred inváziou na Ukrajinu; ich rozhovor mal „zoznamovací charakter“, hovorili o budúcnosti a technológiách. Potom už k žiadnym kontaktom nedošlo.

Peskov sa domnieva, že ide o „nahodenie témy“ súvisiace s voľbami.

Pripomeňme, že Musk otvorene podporuje Trumpa.

15:56

Potraviny na Slovensku od januára tohto roka doteraz zdraželi o tretinu, ich ceny sa neznížili. Uviedol to na tlačovej konferencii opozičnej strany SaS poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina v reakcii na piatkové stretnutie premiéra Roberta Fica, ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (obaja Smer-SD) s predstaviteľmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) k situácii v agropotravinárskom sektore.

15:15

Kremeľ v piatok odsúdil údajné zasahovanie Západu do parlamentných volieb v Gruzínsku, ktoré sa uskutočnia v sobotu. Uviedol tiež, že Rusko neovplyvňuje a nezasahuje do gruzínskych záležitostí.

15:13

Útoky ozbrojených gangov na Haiti vyhnali z hlavného mesta Port-au-Prince len za jeden týždeň viac ako 10.000 ľudí, oznámila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Gangy kontrolujú viac ako 80 percent hlavného mesta.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali