Dni Astorky v Prahe 2019

❚❚

Bratislava 4. decembra 2019 (HSP/Foto:Martin Geišberg)

 

Divadlo ASTORKA Korzo ´90 v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja znovu reprezentuje Slovenskú republiku v zahraničí. Hosťovanie sa uskutočňuje s finančnou podporou Fondu na podporu umenia

Divadlo Astorka v Prahe 2019

Pravidelné hosťovanie v  Prahe sa odohráva od roku 2003 (Švandovo divadlo na Smíchově) a úspech predstavení ASTORKY na tomto podujatí je príslovečný. Počas uplynulých ročníkov naše predstavenia navštívili aj českí divadelníci a filmári, osobnosti diplomatických a podnikateľských kruhov, významní divadelní kritici či zástupcovia prestížneho medzinárodného divadelného festivalu Divadlo.

.

Aj tento rok ďakujeme za možnosť usporiadať Dni Astorky v Prahe v Divadle v Dlouhé, kde predstavíme jednu z najnovších divadelných inscenácií Komúna v réžii Juraja Nvotu. Súčasťou hosťovania sú aj zaujímavé sprievodné podujatia ako prezentácia publikácie o Divadle ASTORKA Korzo ´90 Kolotoč herectva, ktorú vydali Divadelný ústav a Divadlo ASTORKA Korzo ´90 a ďalších publikácií DÚ a diskusie s tvorcami po predstavení.

Ide už o 17. ročník Dní Astorky v Prahe.

.
Divadlo Astorka v Prahe 2019

Program DNI ASTORKY V PRAHE 2019

Hlavný program; javisko

7. 12. 2019 19.00 „Komúna“

Sprievodný program; dolný foyer

7. 12. 2019 od 18.00

.

Prezentácia publikácie o Divadle Astorka Korzo ´90 a publikácií Divadelného ústavu v Bratislave

7. 12. 2019 21.00     Diskusie s tvorcami

 

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov

KOMÚNA

.

(Kollektivet)

 

Preklad Anna Fosse

Dramaturgia Andrea Domeová

Scéna a kostýmy Mona Hafsahl

Hudba Milan Vyskočáni

Réžia Juraj Nvota

 

Osoby a obsadenie:

ERIK  Juraj Kemka

.

ANNA  Zuzana Konečná

OLÉ Marián Miezga/Peter Šimun

STEFFEN Pavol Šimun

DITTE Sarah Arató a. h.

MONA Bronislava Kováčiková a. h

.

VIRGIL Róbert Jakab

FREJA Lenka Fecková a. h./Fany Horváthová a. h.

EMMA Anna Jakab Rakovská

 

„Srdce má svoje dôvody, o ktorých rozum nič nevie…“

.

Blaise Pascal

 

Komúna je príbeh harmonického manželstva architekta Erika (Juraj Kemka) a Anny (Zuzana Konečná), ktorí                            z ekonomických dôvodov poskytnú svoju zdedenú veľkú vilu v dobrej štvrti priateľom Olemu (Marián Miezga/Peter Šimun), manželskému páru Steffenovi a Ditte (Pavol Šimun, Sarah Arató), cudzincovi Virgilovi (Róbert Jakab) a Mone (Broňa Kováčiková).

Príjemné a bezproblémové spolužitie trvá dlhší čas, no po zistení, že sa Erik stretáva s mladou študentkou architektúry (Anna Jakab Rakovská) a tiež by ju rád priviedol do komúny, čiže do spoločného domu… sa atmosféra radikálne zmení.

Na toto výnimočné spolužitie v komúne pozeráme očami štrnásťročnej Freje (Lenka Fecková/Fany Horváthová), dcéry Anny a Erika, postavy, ktorej reálnym predobrazom je identické dospievanie Thomasa Vinterberga v komúne svojich rodičov.

Divadlo Astorka v Prahe 2019

Dramatici a prekladateľka

Thomas Vinterberg (1969) je dánsky filmový režisér a scenárista. Vo svojej generácii patrí k najuznávanejším a najznámejším vôbec, k čomu okrem včasne sa prejavujúceho talentu prispela i participácia vo filmárskom hnutí Dogma 95. V súlade s touto participáciou je aj zdôrazňovanie autentickosti a nepredvídateľnosti v celej Vinterbergovej tvorbe. K najznámejším Vinterbergovým dielam patria filmy Rodinná oslava (Festen, 1998), Za všetko môže láska (It’s all about Love, 2003), Submarino (2010), Hon (Jagten, 2012) a Komúna (Kollektivet, 2016). Posledná spomenutá produkcia je považovaná za Vinterbergov

.

najosobnejší film, ktorému predchádzalo úspešné spracovanie látky v divadelnej podobe (Burgtheater Wien, 2011). V súčasnosti pripravuje nový film Kursk podľa skutočnej tragickej udalosti z roku 2000, keď sa potopila ruská jadrová ponorka a tragédiu neprežila podstatná časť posádky.

Mogens Rukov (1943 – 2015) bol popredný dánsky scenárista, ktorý sa vďaka svojej originalite a invenčnosti právom zaraďuje medzi legendy novších dejín dánskeho filmu. Na Univerzite v Kodani vyštudoval odbor severské filológie a literatúry v kombinácii s odborom dejiny a estetika filmu. V rokoch 1975 – 2008 bol činný ako pedagóg, v rámci čoho ho preslávila najmä inovatívnosť a neortodoxnosť vo vzťahu k tradícii. Počas tohto obdobia významne ovplyvnil viacerých významných režisérov a dramaturgov, najmä generáciu 90. rokov, ktorej najzvučnejšie mená sa spájajú s filmárskym hnutím Dogma 95 (Lars von Trier, Lone Scherfig, Susanne Bier, Per Fly, Thomas Vinterberg, Ole Christian Madsen, Pernille Fischer Kristensen a i.). Je laureátom viacerých domácich i medzinárodných ocenení.

Anna Fosse (1986) je absolventkou odboru nemecký jazyk a kultúra – švédsky jazyk a kultúra na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Od roku 2011 sa ako interná doktorandka v Ústave svetovej literatúry SAV zaoberala výskumom tragiky a tragédie v súčasnej severskej dráme. Popri výskumnej a recenzentskej činnosti sa venuje umeleckému prekladu prevažne

zo škandinávskych jazykov. Preložila detektívku od nórskeho autora Jorna Liera Horsta Poľovné psy (2014), kritikou vyzdvihovanú Trilógiu (2014) od Jona Fosseho, výber z Fosseho esejistického diela s názvom Eseje (2016), ako aj jeho knihu pre deti Kant (2015). ríležitostne prekladá pre časopisy. V spoluautorstve s Fossem preložila prózu Večne je zelený od Pavla Vilikovského, ktorá v Nórsku vyšla v roku 2014. Ako zostavovateľka sa podieľala na vzniku publikácie Severská dráma (Divadelný ústav, 2016), do ktorej prispela prekladmi hier Volám svojim bratom od Jonasa Hassena Khemiriho a Som vietor od Jona Fosseho. Pre Divadelný ústav v Bratislave pripravila a preložila zbierku divadelných hier Jona Fosseho, ku ktorej napísala aj ťažiskovú štúdiu (Jon Fosse: Hry, Divadelný ústav, 2017).

Redakciu informovala Veronika Maková z Divadla Astorka

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Pomalé klesanie hladiny Dunaja zaznamenali maďarskí vodohospodári v sobotu už v Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome a aj v Budapešti. Vyplýva to zo správy Vodohospodárskeho riaditeľstva Körös-Vidék (Kövizig) zverejnenej agentúrou MTI.

Včera 19:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

Včera 19:47

Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na prezidentský post Kamala Harrisová prijala pozvanie od televízie CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval jej rivala republikána Donalda Trumpa, aby sa pridal.

Včera 19:46

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

Včera 17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

Včera 17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

Včera 17:07

Počet obetí piatkového útoku Izraela na predmestie Bejrútu vzrástol v sobotu na 37, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda zároveň oznámila, že pri tomto útoku zabila najmenej 16 bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

Včera 17:00

Nemecká polícia vyšetruje sobotnú streľbu na predajňu hodín v Kolíne nad Rýnom ako možné prepojenie s nedávnymi výbuchmi v meste, uviedol policajný hovorca.

Včera 16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali