Dnes ráno zomrel bývalý trojnásobný minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Politici reagujú

Dnes ráno zomrel bývalý trojnásobný minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Politici reagujú

Bratislava 10. februára 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Dano Veselský, Pavol Zachar, Jakub Kotian, Pavel Neubauer, Martin Baumann, Pavol Demeš, AP-Jean-Francois Badias, Facebook)

 

Dnes ráno, t. j. vo štvrtok 10. februára 2022, vo veku 82 rokov, zomrel bývalý slovenský politik, kariérny diplomat a trojnásobný minister zahraničných vecí Eduard Kukan

Eduard Kukan
Na snímke diplomat a politik Eduard Kukan

Podľa informácií, ktoré priniesol portál TV Joj noviny.sk, bolo jeho telo nájdené na Univerzite Komenského, kde mal pracovať ako odborný asistent. Podľa predbežných informácií bolo príčinou úmrtia srdcové zlyhanie. 

Reklama

 

Kariéra Eduarda Kukana

Eduard Kukan bol významným slovenským, ale aj zahraničným politikom. Narodil sa 26. decembra 1939 v Trnovci nad Váhom. Svoju politickú kariéru začal ešte pred rokom 1989 ako člen KSČ. Po vzniku samostatného Slovenska bol členom  a neskôr aj predsedom strany Demokratická únia. Pôsobil ako veľvyslanec pri OSN v New Yorku a v rámci OSN bol predsedom Výboru pre humanitárne, sociálne a kultúrne záležitosti.

Reklama

Od roku 1994 do roku 2006 bol trikrát ministrom zahraničných vecí. Na tomto poste sa výrazným spôsobom podieľal na vstupe Slovenska do Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie (NATO).

Následne v roku 2004 kandidoval na post hlavy štátu, kde však skončil na neúspešnom treťom mieste spomedzi dvanástich kandidátov.

V roku 2009 bol ako kandidát SKDÚ zvolený za poslanca Európskeho parlamentu, kde pôsobil ako predseda delegácie pre vzťahy s Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom, Čiernou Horou a Kosovom. Medzi rokmi 2014-2019 bol predsedom Delegácie pri Parlamentom výbore pre stabilizáciu a pridruženie EÚ – Srbsko. Počas celého pôsobenia v europarlamente sa zameriaval najmä na región Západného Balkánu, ktorého integráciu do euro-atlantických štruktúr celý čas výrazne podporoval.

Po skončení oficiálnej politickej kariéry v roku 2019 našiel uplatnenie na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave na katedre medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov, kde pôsobil až do dnešného rána.

 

Reklama
Ministri si spomínajú na zosnulého Eduarda Kukana

Ministri si spomínajú na zosnulého bývalého ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana, ktorý zomrel vo veku 82 rokov. Úprimnú sústrasť vyjadrili na sociálnej sieti.

Rokovanie Bezpečnostnej rady SR v Bratislave
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OľaNO)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) hovorí o Kukanovi ako o osobnosti, ktorá zastávala demokratické hodnoty Slovenska a ktorej okrem iného krajina vďačí za prijatie do Európskej únie a NATO.

Posledný rok je podľa šéfa rezortu školstva Branislava Gröhlinga (SaS) poznačený odchodmi významných osobností slovenského politického a spoločenského života.

“Asi málokto bol na Slovensku známejšou osobnosťou v oblasti diplomacie a zaslúžil sa o jej rozvoj tak ako on,” uviedol v súvislosti s úmrtím Kukana na sociálnej sieti.

Dodal, že Kukan ostáva osobnosťou, ktorá sa zapísala do slovenských dejín a významne ovplyvnila chod a rozvoj Slovenska.

Reklama

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) poďakoval Kukanovi za spoločné chvíle strávené v europarlamente.

“Odpočívajte v pokoji, pán Eduard Kukan,” napísal.

Vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) skonštatovala, že Slovensko prišlo o veľkého človeka, rozhľadeného politika a vysoko profesionálneho diplomata.

Veronika Remišová
Na snímke podpredsedníčka vlády SR a a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová

“Bol to práve Eduard Kukan, ktorý na poste ministra zahraničných vecí dotiahol do úspešného konca ťažké rokovania o vstupe Slovenska do EÚ a NATO. Týmto sa navždy zapísal do slovenskej histórie,” poznamenala.

 

Premiér: Eduard Kukan bol diplomat vysokých kvalít, zosobňoval slušnosť a rozhľad

Eduard Kukan bol diplomat vysokých kvalít, zosobňoval slušnosť i rozhľad. Na sociálnej sieti si ho pripomenul premiér Eduard Heger (OĽANO).

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO)

Poukázal, že Kukan sa zaslúžil o vstup Slovenska do Európskej únie a NATO.

“Obzvlášť v dnešných dňoch sa javí, že jeho úsilie nebolo márne a prispelo k správnemu smerovaniu Slovenska,” uviedol predseda vlády.

 

Prezidentka: Eduard Kukan vždy dôstojne reprezentoval Slovensko

Eduard Kukan vždy dôstojne reprezentoval Slovensko a bol najvýraznejšou tvárou našej diplomacie. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti

Reklama
Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie k situácii na Ukrajine v Bratislave

Kukan mal po 90. rokoch veľký podiel na nasmerovaní Slovenska na cestu zmeny a reforiem, poznamenala hlava štátu. Odišiel podľa nej skvelý diplomat, ktorý sa nezľakol “mečiarizmu”.

“Práve vďaka odhodlaniu Eduarda Kukana sa podarilo Slovensko ukotviť v Európskej únii, v Severoatlantickej aliancii, ale aj v ďalších medzinárodných štruktúrach, ktoré sú dôležité pre naše ďalšie napredovanie a prosperitu,” skonštatovala Čaputová.

Dodala, že Kukan vždy konal s rozvahou, pokojom a gráciou jemu vlastnou.

 

Ivan Mikloš: Eduard Kukan bol vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu

Eduard Kukan bol nielen vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu, ale aj skvelý človek. Pre TASR to povedal bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý s Kukanom bol súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a boli členmi v strane SDKÚ-DS.

Reklama

 

Ivan Korčok: Bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan bol vždy dobre naladený

Bývalý minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec Eduard Kukan bol vždy usmiaty a dobre naladený. Na sociálnej sieti to uviedol šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS)

Ivan Korčok
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS)

“Bol to výnimočný človek a diplomat, ktorý stál pri zrode našej zahraničnej služby. Práve on bol pri zásadných rozhodnutiach, ktoré umožnili náš vstup do EÚ a NATO, a bol to práve on, kto má zásluhu na tom, že sa dnes môžeme oprieť o tieto základné piliere našej zahraničnej politiky,” vyhlásil Korčok.

Eduard Kukan bol podľa jeho slov inšpiráciou pre celé generácie diplomatov.

“Nemôžem tomu uveriť. Ešte minulý týždeň sme sa náhodou stretli v meste. Edo bol, ako vždy, usmiaty a dobre naladený. A dnes dlhoročný minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec nášho aj Európskeho parlamentu Eduard Kukan už nie je medzi nami,” povedal Korčok. Rodine a manželke zosnulého vyjadril úprimnú sústrasť.

Reklama

 

Marián Kéry: Slovensko stráca v Eduardovi Kukanovi rešpektovaného politika a odborníka

Slovensko stráca v Eduardovi Kukanovi významného a rešpektovaného politika, odborníka na zahraničnú politiku. Pre TASR to uviedol predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD). Bol pre neho rozhľadeným a slušným politikom. Pre podpredsedu výboru pre európske záležitosti Petra Kmeca (nezaradený) bol Kukan veľkým vzorom

Marián Kéry
Na snímke predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD)

Kéry i Kmec vyslovili rodine a najbližším Kukana úprimnú sústrasť.

“Vždy som si vážil nielen jeho odbornosť, ale aj ľudskosť a slušnosť. Bol rešpektovaný v zahraničí, takže bol skúsený diplomat a na tomto poli zohral veľmi významnú úlohu,” uviedol Kéry pre TASR.

Kmec označil Kukana za “pravého profesionála, znalca medzinárodnej politiky a úspešného realizátora nášho integračného úsilia do EÚ, NATO a OECD”.

Úprimnú sústrasť na sociálnej sieti vyjadrili aj predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba – Umiernení Tomáš Drucker či neparlamentná strana Spolu.

Tomáš Drucker
Na snímke Tomáš Drucker

“Pre mňa má takto vyzerať slušnosť, odbornosť a autorita. V politike veľmi vzácne,” skonštatoval Drucker.

Reklama

“Za jeho celoživotnú prácu v prospech Slovenska mu patrí – v mene celej strany Spolu – náš obdiv a úprimná vďaka,” uviedla strana Spolu.

Predseda republikovej rady mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia László Sólymos pre TASR povedal, že Kukan patril k tým, ktorý do robenia politiky vnášali grandióznosť a ich rozhodnutia boli predložené odborne. Kukan rozumel remeslu robenia politiky a pri hodnotových otázkach nezaváhal. Bolo to podľa neho rovnako potrebné v 90. rokoch minulého storočia, ako aj teraz.

László Sólymos
Na snímke László Sólymos

“Kukan dlho nebol aktívny v politike, ale kto sledoval jeho vystúpenia za ostatnú dobu určite so mnou súhlasí, že nikdy neprestal byť politikom,” skonštatoval Sólymos.

 

Mikuláš Dzurinda: Zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek

Zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek. V súvislosti s úmrtím Eduarda Kukana to pre TASR uviedol bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Kukana označil za diplomata-elegána

Mikuláš Dzurinda
Na snímke Mikuláš Dzurinda

“Zaslúžil sa o renesanciu Slovenska a jeho vstup do Európskej únie a NATO. Zdieľam bolesť manželky Zdenky a všetkých blízkych,” uviedol Dzurinda, v ktorého vláde bol Kukan ministrom zahraničných vecí a boli aj členmi v strane SDKÚ-DS.

Pripomenuli si ho aj jeho stranícki kolegovia Pavol Frešo a Ivan Šimko.

Reklama

“Edo Kukan nesmierne pomohol Slovensku na ceste k demokracii a rešpektu vo svete. Skutočný vlastenec. Vďaka ti, Edo, odpočívaj v pokoji,” uviedol Frešo na sociálnej sieti.

Kukan má podľa Šimka veľkú zásluhu na tom, že Slovensko je dnes demokratický a otvorený štát.

“Kukan opustil sľubnú a bezpečnú dráhu kariérneho diplomata, aby vstúpil do zápasov zákernej a nevypočítateľnej politiky,” skonštatoval Šimko.

Tvrdí, že ako predseda jednej z dvoch parlamentných opozičných strán dokázal potlačiť stranícky egoizmus a vlastné ambície a voviedol svoju Demokratickú úniu do Slovenskej demokratickej koalície.

“Iba vďaka tomu, že sa demokrati dokázali dohodnúť na spoločnom postupe, sa podarilo uhájiť na Slovensku demokratický režim,” poznamenal s tým, že Slovensko môže byť na Kukana hrdé.

 

Béla Bugár: Eduard Kukan bude v tejto hektickej dobe chýbať

Eduard Kukan bol rozvážny človek. Práve v tejto hektickej dobe bude chýbať. Pre TASR to uviedol bývalý podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár.

Reklama

 

Milan Kňažko: Kukan bol jedným z najlepších odborníkov na zahraničnú politiku

Eduard Kukan bol jedným z najlepších slovenských odborníkov na zahraničnú politiku. Bol to skvelý kariérny diplomat a neskôr veľmi umiernený a uvážlivý politik. Pre TASR to v reakcii na úmrtie exministra zahraničných vecí uviedol bývalý vysokopostavený politik a herec Milan Kňažko

Milan Kňažko
Na snímke Milan Kňažko

“Veľmi sme spolu komunikovali, hrávali sme spolu dokonca pravidelne tenis a mali sme veľa spoločných záľub,” uviedol Kňažko, ktorý v novembri 1989 vstúpil do politického diania a neskôr aktívne pôsobil vo viacerých vysokých štátnych funkciách.

“Keď som na sklonku roka 1992 pretváral Ministerstvo medzinárodných vzťahov SR na Ministerstvo zahraničných vecí SR, pátral som po tom, koľko diplomatov pôvodom zo Slovenska pracuje na ministerstve zahraničných vecí ČSFR. Kukan bol vtedy zástupcom pri Organizácii Spojených národov (OSN) v New Yorku. Oslovil som ho, či by bol ochotný pracovať pre Slovensko po rozdelení (Česko-Slovenska) a on súhlasil,” priblížil začiatky ich dlhoročnej spolupráce Kňažko.

V tejto súvislosti pripomenul, že ich politické dráhy sa prelínali niekoľko rokov. Okrem iného v roku 2000 spoluzakladali Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu (SDKÚ).

 

Pavol Demeš: S účinkovaním Eduarda Kukana sa spájajú zlaté časy slovenskej diplomacie

S účinkovaním Eduarda Kukana sa spájajú zlaté časy slovenskej diplomacie, keď nám bolo jasné, kam Slovensko patrí a ako sa má skĺbiť zahraničná politika s domácou. Pre TASR to uviedol nezávislý zahraničnopolitický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš

Reklama
URL: http://klient.tasr.sk/klient/asx/search/view/ViewerFoto.asx?Document=..%2F..%2FFondyF%2F19%2F02%2F08022019Demes_kniha_krst592284.1%40Foto&QueryText=%28pavol+deme%C5%A1%29
Na snímke Pavol Demeš

Poukázal na to, že Kukan dopomohol k tomu, aby sa Slovensko stalo modernou európskou krajinou a aby sme do roku 2004 vstúpili do NATO aj EÚ. Pripomenul tiež, že Kukan sa rozhodol “vo veľmi zložitom čase, pri zrode samostatnej Slovenskej republiky,” odísť z diplomacie a stať sa politikom. Svoje veľké politické aj diplomatické zručnosti podľa Demeša ukázal aj ako europoslanec, a to najmä pri práci zameranej na západný Balkán.

Kukanov odkaz pre súčasnosť by podľa neho bol, že predovšetkým dialóg, slušnosť a nadhľad sú veci, ktoré pomôžu prekonávať aj najkomplikovanejšie problémy.

“Myslím si, že Slovenská republika má za čo Eduardovi Kukanovi ďakovať a budeme mu, nielen ľudia zo sveta diplomacie a politiky, ale aj množstvo bežných občanov, vďační za jeho celoživotné dielo,” povedal Demeš.

Dodal, že Kukan bol človek, ktorý miloval život, rozdával optimizmus a mal veľmi nákazlivý smiech.

“Každý, kto stretol Eduarda Kukana videl, že má dočinenia s profesionálom, ale aj mimoriadne ľudským človekom,” skonštatoval Demeš.

Vyzdvihol tiež, že Kukan bol aj vo veku 82 rokov schopný odovzdávať svoje bohaté skúsenosti profesionála aj človeka budúcim adeptom diplomacie.

 

Reklama
Eduard Burda: Eduard Kukan je pre nás nenahraditeľný

Eduard Kukan je pre Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave nenahraditeľný. Univerzite odovzdával obrovské skúsenosti a vzdelával mladších kolegov. Pre TASR to povedal dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda.

“Pôsobil u nás po ukončení svojho pôsobenia v Európskom parlamente. Zásadným spôsobom sme využívali jeho potenciál a obrovské skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, ktoré u nás vyučoval, a vzdelával mladších kolegov,” uviedol Burda.

Eduard Kukan vyučoval na katedre medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov UK v Bratislave a bol čestným predsedom Diplomatickej akadémie Karola Rybárika.

 

Jozef Moravčík: Kukan reprezentoval kultúrne a politicky vyspelé Slovensko

Eduard Kukan reprezentoval kultúrne a politicky vyspelé Slovensko. Jeho strata je obzvlášť teraz viac pociťovaná. Pre TASR to uviedol právnik, vysokoškolský pedagóg a bývalý politik Jozef Moravčík, ktorý bol ministrom zahraničných vecí ČSFR, neskôr ministrom zahraničných vecí Slovenska a od marca do decembra 1994 bol predsedom vlády SR.

Reklama

 

Európsky parlament reaguje na smrť Eduarda Kukana, kondolovala šéfka europarlamentu aj europoslanci

Na úmrtie Eduarda Kukana vo štvrtok reagovali viacerí zástupcovia Európskeho parlamentu (EP) vrátane slovenských europoslancov. Kondolovala aj predsedníčka EP Roberta Metsolová, ktorá vyzdvihla Kukanovu angažovanosť a politickú rozhľadenosť

Roberta Metsolová
Na snímke predsedníčka EP Roberta Metsolová

“Som hlboko zarmútená zo smrti Eduarda Kukana, môjho kolegu a priateľa. Vaša angažovanosť bola príkladná a vaša múdrosť bola inšpirujúca,” uviedla na sociálnej sieti Metsolová, ktorá poslednú vetu príspevku napísala v slovenčine.

“Odpočívajte v pokoji, pán Kukan,” dodala Metsolová.

Na úmrtie Eduarda Kukana reagovali prostredníctvom sociálnych sietí aj slovenskí europoslanci. Vladimír Bilčík uviedol, že s ním bol pred dvoma týždňami na europarlamentnej misii v Belehrade. Dodal, že s ním niekoľko rokov úzko spolupracoval na podpore demokracie a medzistraníckom dialógu v Srbsku.

“Odišiel múdry, rozvážny a vždy usmiaty elegán. Človek a politik, s ktorým sa skvele rozprávalo a ktorý mi vždy ochotne a s nadhľadom poradil. Pracoval na tom, čomu veril, až do konca,” uviedol na sociálnej sieti Bilčík.

Lucia Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti napísala, že “zomrel pán politik”, a podobne ako ostatní, aj ona vyjadrila úprimnú sústrasť rodine.

“S vďakou môžeme spomínať na prodemokratické smerovanie krajiny Eduarda Kukana a jeho dôstojnú reprezentáciu Slovenska v zahraničí aj v Európskom parlamente,” napísal slovenský europoslanec Martin Hojsík.

Poslankyňa EP Miriam Lexmann na sociálnej sieti pripomenula, že Kukan zohral dôležitú úlohu pri vstupe Slovenska do Európskej únie.

“Vďaka za Vašu špičkovú diplomatickú službu,” napísala Lexmann.

“Nebol to len diplomat s obrovským rešpektom v celom svete a politik, ktorý sa výrazne zasadil o to, že sme dnes členom EÚ a NATO. Všetku jeho profesionalitu podčiarkovala ľudskosť, slušnosť a živý záujem o človeka a dianie okolo. Je mi ľúto, že odišiel, z jeho skúseností mohla slovenská diplomacia ešte dlho čerpať,” uviedol Michal Šimečka, ktorý je jedným zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu (EP).

“Eduard Kukan bol elegán, rovný chlap a dobrý kamarát, s ktorým som dlho spolupracoval. Na jeho rady a na naše rozhovory nikdy nezabudnem. Dnes v modlitbe myslím na neho aj na jeho rodinu,” uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

“Eduard Kukan pomohol zaradiť Slovensko medzi demokratické krajiny Európy, skvele ho reprezentoval a popri všetkom vždy vystupoval slušne a s úctou voči mandátu, ktorý od ľudí dostal,” uviedol poslanec EP Michal Wiezik.

Eduard Kukan bol v roku 2009 zvolený za poslanca Európskeho parlamentu. Pôsobil ako predseda delegácie pre vzťahy s Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom, Čiernou Horou a Kosovom. Bol aj členom Výboru pre zahraničné veci a Podvýboru pre ľudské práva. V roku 2014 bol vo voľbách opätovne zvolený za poslanca EP a v rokoch 2014 – 2019 bol v EP predsedom Delegácie pri Parlamentnom výbore pre stabilizáciu a pridruženie EÚ – Srbsko. V januári 2019 oznámil, že v nasledujúcich eurovoľbách už nebude kandidovať.

 

Reklama
Lajčák: Kukan bol jednou z najväčších osobností európskej diplomacie

Slovenská aj európska diplomacia práve prišli o jednu zo svojich najväčších osobností. Na Twitteri to vo štvrtok uviedol slovenský diplomat Miroslav Lajčák v reakcii na úmrtie bývalého ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana.

Cítim sa privilegovaný, že som Eduarda Kukana poznal viac ako 25 rokov ako výborného šéfa, znamenitého kolegu a veľmi drahého priateľa. Naučil ma, o čom je diplomacia, išiel príkladom a predstavil mi Balkán,” napísal Lajčák, ktorý pôsobí ako Osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom.

Vždy budem obdivovať tvoj vkus, inteligenciu, eleganciu a optimistický humor za každých okolností. Odpočívaj v pokoji priateľ môj. Budeš chýbať viacerým generáciám slovenských diplomatov a mnohým priateľom po celom svete. Dnes sú moje myšlienky s tvojou manželkou Zdenkou a tvojimi blízkymi,” dodal Lajčák.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:52

Libanonské hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na sever Izraela v rámci odvetného útoku.

18:50

Litovské ministerstvo zahraničných vecí vznieslo v utorok Rusku diplomatický protest v súvislosti s nepovoleným vstupom ruského civilného lietadla do vzdušného priestoru Litvy. Lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Pobeda vstúpilo približne v nedeľu večer na minútu nad Baltským morom do vzdušného priestoru Litvy počas letu z moskovského letiska Vnukovo do Kaliningradskej oblasti, uviedlo litovské ministerstvo vo vyhlásení.

18:49

Svetová meteorologická organizácia (WMO) vyhlásila v utorok vlaňajšiu cyklónu Freddy za dosiaľ najdlhšie trvajúcu tropickú búrku. Freddy trval 36 dní, pričom pustošil najmä pobrežie východnej Afriky.

18:20

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa stretne v stredu počas summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Kazachstane s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a tureckým lídrom Tayyipom Erdoganom.

18:20

Dve osoby zahynuli a deväť osôb utrpelo zranenia v utorok pri ruských útokoch na ukrajinské mesto Nikopol neďaleko Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Uviedol to gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

18:19

Pompidouovo centrum v Paríži, jedno z popredných svetových múzeí moderného umenia, v utorok potvrdilo, že plán otvoriť svoju pobočku v New Yorku bol pozastavený.

18:19

Demonštranti v hlavnom meste Kene sa v utorok dostali do sporov s políciou a niektorí boli preto zadržaní. Pokojné protivládne zhromaždenia sa po júnových demonštráciách na mnohých miestach zmenili na násilnosti a rabovanie.

17:41

Spojené štáty čoskoro oznámia ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 2,3 miliardy dolárov. Uviedol to v utorok minister obrany USA Lloyd Austin.

17:40

Najmenej 200 kandidátov už odstúpilo z boja o voličské hlasy pred druhým kolom predčasných volieb vo Francúzsku. Vyplýva to z utorňajších údajov agentúry AFP.

17:32

V Česku začal pôsobiť nový ukrajinský veľvyslanec Vasyl Zvaryč. Český prezident Petr Pavel od neho v utorok na Pražskom hrade prevzal poverovacie listiny. Ukrajina nemala v ČR najvyššie diplomatické zastúpenie od polovice júla 2022.

Zvaryč
Na snímke nový ukrajinský veľvyslanec v Českej republike Vasyl Zvaryč odovzdáva poverovacie listiny českému prezidentovi Petrovi Pavlovi na Pražskom hrade v Prahe v utorok 2. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali