Podľa portálu Eat By Date, akonáhle je mlieko otvorené, vydrží potom v chladničke 4-7 dní od dátumu spotreby uvedeného na obale. Neotvorené plnotučné mlieko tak stále bude vhodné na konzumáciu počas nasledujúcich 5 až 7 dní, zatiaľ čo mlieko so zníženým obsahom tuku vydrží ešte 7 dní a odtučnené a bezlaktózové okolo 7-10 dní, ak je samozrejme uložené v chladničke.
Otvorené mlieko – 4-7 dní
Neotvorené plnotučné mlieko – 5-7 dní
Mlieko so zníženým obsahom tuku – 7 dní
Neotvorené odtučnené a bezlaktózové mlieko – 7-10 dní
Pokiaľ ide o mlieko, ktoré je nepasterizované alebo je vyrobené bez akýchkoľvek konzervačných látok, bude sa v dôsledku urýchleného rozmnožovaniu baktérií jednať o menšiu dobu trvanlivosti. Tu je preto obzvlášť potrebné spoliehať sa skôr na vlastný čuch.
Je však potrebné si vysvetliť niektoré veci. Existuje značný rozdiel medzi slovnými obratmi oznámujúcimi údaje o mlieku. Napríklad výrok “spotrebujte najlepšie do“ sa používa iba na označenie kvality, pretože aj po tomto dátume bude mlieko stále bezpečné na pitie, aj keď môže dôjsť k strate niektorých výživových vlastností.
Vytlačený výraz na obale “vypršanie doby expirácie“ sa však vzťahuje na označenie dňa, kedy začína výrazné zhoršenie kvality, po ktorom môže byť konzumácia výrobku nebezpečná.
Pojem “dátum spotreby“ je ale zameraný skôr na predajcu mlieka a má teda informovať obchod o tom, kedy má produkt opustiť regály a dostať sa buď do zákazníckeho koša alebo odpadkového. Výrazy poukazujúce na dátum, do ktorého treba spotrebovať potravinu, sú v podstate marketingovými formuláciami, ktoré neuvádzajú presný dátum, kedy sa stane mlieko závadným.
Rozhodujúcim prvkom pre zachovanie čerstvosti mlieka po uplynutí vyššie uvedeného dátumu je samozrejme miesto a spôsob skladovania. Podľa amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv ak je mlieko mimo chladničku dlhšie ako dve hodiny, považuje sa za nebezpečné pre konzumáciu.
V chladničke je dokonca aj konkrétne miesto, kam by ste mali mlieko ukladať, ktorým ale nie je polička dvierok. Mlieko by malo byť skladované pri 3-4 stupňoch Celzia v rovnakom obale, v ktorom bolo zakúpené, a malo by sa nachádzať naopak ďaleko od dverí. Keď je mlieko uložené na poličkách dverí chladničky, je pri každom otvorení vystavené teplému vzduchu, čo podporuje množenie baktérií.