Djokovič neuspel vo finále v Šanghaji: “Jannik bol príliš dobrý”

❚❚

Šanghaj 13. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andy Wong)

 

Taliansky tenista Jannik Sinner sa stal víťazom turnaja Masters 1000 v Šanghaji. Najvyššie nasadený hráč zdolal vo finále štvorku “pavúka” Srba Novaka Djokoviča 7:6 (4), 6:3. Pre svetovú jednotku to bol siedmy turnajový triumf v sezóne a sedemnásty v kariére

Jannik Sinner - Novak Djokovič
Na snímke vľavo taliansky tenista Jannik Sinner sa stal víťazom turnaja Masters 1000 v Šanghaji. Najvyššie nasadený hráč zdolal vo finále štvorku “pavúka” Srba Novaka Djokoviča (vpravo)

Prvý set priniesol dominanciu hráčov na servise. O jeho zisku musel rozhodnúť až tajbrejk, v ktorom si Sinner vypracoval náskok 4:0 i 5:1 a už svoju výhodu nepustil. V druhom dejstve bol rozhodujúci štvrtý gem, Talian využil druhý brejkbal pri servise Djokoviča. V deviatej hre premenil hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu so Srbom na 4:4.

.

“Bol to veľmi ťažký zápas, hrať proti Novakovi je samozrejme jedna z najťažších výziev. Som veľmi spokojný s tým, ako som situáciu zvládol. V prvom sete výborne podával, nevedel som nájsť spôsob, ako ho brejknúť. Odohral som veľmi dobrý tajbrejk, čo mi dodalo sebavedomie, aby som mohol dobre začať druhý set,” uviedol Sinner pre oficiálnu stránku ATP. Vyjadril sa aj k svojmu súperovi, s ktorým vyhral uplynulé tri zápasy: “Nemám na neho špeciálny recept, pretože nemá žiadne slabiny. Musíte sa snažiť využiť malé šance, ktoré vám dáva, ale počas zápasu ich nie je veľa. Je to legenda nášho športu, hrá sa proti nemu veľmi ťažko, takže som veľmi šťastný.“

Talian dosiahol svoje osobné maximum a pripísal si 65. víťazstvo v sezóne. Počas nej vyhral grandslamové turnaje Australian Open a US Open a uspel aj v Rotterdame, Miami, Halle, Cincinnati a v nedeľu zvíťazil aj v Šanghaji. V Indian Wells a Pekingu sa dostal do finále. Vďaka tomu bez ohľadu na ďalšie výsledky ukončí rok 2024 ako svetová jednotka.

.

 

Djokovič: „Zaslúžiš si to“

Djokovič sa v Šanghaji usiloval o zisk piateho titulu a jubilejného stého vo dvojhre na okruhu ATP. “Bolo mi potešením byť opäť tu v Šanghaji. Na čínskej pôde som vo svojej kariére dosiahol veľa úspechov. V Číne som nehral päť rokov, takže mi to chýbalo a som naozaj rád, že som prišiel tento rok. Myslím si, že som hral naozaj dobrý tenis. Samozrejme, gratulujem Jannikovi, dnes bol jednoducho príliš dobrý, silný a rýchly. Máš za sebou neuveriteľný rok, zaslúžiš si to,” skonštatoval Srb. Tridsaťsedemročný Djokovič sa mohol ziskom titulu, stať len tretím tenistom histórie, ktorý pokoril v singli hranicu sto titulov. Pred ním to dokázal len Američan Jimmy Connors, keď ukončil kariéru so 109 víťazstvami a Roger Federer (103). Švajčiar sledoval finálový zápas priamo na štadióne v Šanghaji. Na stretnutí bol aj druhý hráč svetového rebríčka Španiel Carlos Alcaraz, ktorý vypadol vo štvrťfinále: “Je pekné vidieť Rogera. Nie som zvyknutý vidieť ťa na tribúne, želám si, aby si bol na kurte hral s nami. Je to asi prvýkrát, čo hrám pred tebou, takže som mal dnes väčší tlak. Ale je to skvelé, ďakujem, že si tu a Carlosovi tiež.“

Dvojhra – finále:
Jannik Sinner (Tal.-1) – Novak Djokovič (Srb.-4) 7:6 (4), 6:3

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:43

Celkový predaj áut v Číne aj v septembri klesol, ale len mierne, menej ako v predchádzajúcom mesiaci. A predaj osobných vozidiel sa zvýšil, vďaka vládnym dotáciám na podporu tohto odvetvia. TASR o tom informuje na základe správ Bloomerg a Reuters.

Za prvých deväť mesiacov roka vzrástol celkový predaj vozidiel v Číne o 2,4 % na 21,57 milióna kusov, pričom v prípade osobných áut sa zvýšil o 1,9 %.

15:42

Izraelská armáda v nedeľu vyzvala obyvateľov viac než 20 dedín na juhu Libanonu, aby sa evakuovali zo svojich domov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v nedeľu odsúdil výzvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua adresovanú generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, aby stiahol príslušníkov mierových síl OSN (UNIFIL) z libanonskej strany hranice, kde sa zintenzívnili boje medzi izraelskými vojakmi a Hizballáhom.

15:39

Obyvatelia palestínskej utečeneckej štvrte Džabalíja v Pásme Gazy hlásili v nedeľu pokračujúce izraelské útoky. V oblasti bolo podľa nich počut opakované explózie a nízko letiace drony, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Izraelská armáda prostredníctvom jedného zo svojich hovorcov uviedla, že tieto tvrdenia preveruje.

15:36

Pápež František požiadal v nedeľu o “rešpektovanie” príslušníkov mierových síl OSN v Libanone, ktorí obvinili izraelskú armádu z úmyselnej paľby na ich pozície. TASR informuje podľa agentúry AFP.

“Som blízko všetkým zainteresovaným ľuďom, Palestíne, Izraelu, Libanonu, kde žiadam, aby mierové jednotky OSN boli rešpektované,” uviedol František vo Vatikáne.

Mierová misia OSN v Libanone (UNIFIL) predtým uviedla, že jej jednotky sa opakovane dostali pod paľbu v libanonskom meste Nakúra, kde sa nachádza ich hlavné sídlo, ako aj na ďalších pozíciách, pripomína AFP.

13:45

Slovenská reprezentantka v karate Nina Kvasnicová získala bronzovú medailu na juniorských MS v kumite nad 55 kg. V nedeľnom zápase v talianskych Benátkach zvíťazila nad Bellou Samaševovou z Kazachstanu 4:1.

13:38

Irán odsúdil nové sankcie, ktoré plánuje zaviesť Európska únia v reakcii na údajnú dodávku iránskych balistických rakiet do Ruska. V nedeľu to na sociálnej sieti X uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. TASR informuje podľa agentúry Reuters a príspevkov na X.

Iránsky minister zahraničných vecí priletel do Bejrútu
Na snímke iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí
13:19

Ceny ropy v piatok (11. 10.), posledný deň tohto obchodného týždňa, klesli. Ale za celý týždeň vzrástli, už druhýkrát po sebe, pretože investori zvažovali faktory, ako sú možné prerušenie dodávok z Blízkeho východu a vplyv hurikánu Milton na dopyt po palivách na Floride. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

13:18

Najmenej 23 ľudí zahynulo a desiatky ďalších utrpelo zranenia pri nálete sudánskej armády na trhovisko v hlavnom meste Chartúm, uviedla v nedeľu sudánska sieť dobrovoľných záchranárov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali