Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene otvára svoju 75. sezónu

❚❚

Zvolen 30. augusta 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT))

 

Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) otvára novú, 75. divadelnú sezónu. Divákom prinesie tradičné podujatia, premiéru i návrat Hamleta. TASR o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia DJGT Gabriela Valentínyová. Ako uviedla, sezónu otvoria v nedeľu (3. 9.) o 15.30 h pred budovou divadla

Zázračná cesta králika Eduarda
Na snímke herci a herečky z Divadla Jozefa Gregora Tajovského v pripravovanej rozprávke Zázračná cesta králika Eduarda

“Divákov privítajú herci a herečky pesničkami a hovoreným slovom a predstavíme, čo sme pripravili v novej divadelnej sezóne,” podotkla. O 17.00 h potom pripravujú rozprávku Zázračná cesta králika Eduarda.

.

Umelecký šéf DJGT Peter Palik dodal, že prvý titul sezóny bude zároveň aj prvou spoluprácou zvolenského divadla s izraelskou režisérkou a dramatičkou Hadar Galron, ktorá naštuduje svoju hru s názvom I love mama. Na javisku sa v nej predstaví deväť žien a tri generácie jednej veľkej rodiny. Vtipné dialógy zachytávajú s nadhľadom aj témy, ako si popri materstve udržať manželstvo, ako mať dieťa aj bez muža i ako zvládnuť popôrodnú depresiu.

 

.

Návrat Hamleta

Palik zdôraznil, že na javisko divadla sa v tejto sezóne po dvadsiatich rokoch vracia Shakespearova hra Hamlet. Premiéru naplánovali na 1. decembra 2023. Režijne a scénograficky inscenáciu pripravuje práve umelecký šéf. Tento projekt je podľa jeho slov zároveň netradičným stretnutím viacerých umeleckých zoskupení z regiónu.

“V inscenácii budú okrem členov domáceho súboru účinkovať aj hosťujúci umelci a umelkyne z Bábkového divadla na Rázcestí či Štátnej opery z Banskej Bystrice alebo Divadla Štúdio tanca,” konštatoval.

V prvej polovici sezóny sa diváci budú môcť tešiť aj na podujatia, ako sú Noc divadiel (18. 11.) alebo Vianoce u Gregora (17. 12.), ktoré už majú svoje stále miesto v každoročnom pláne.

 

Výročie narodenia patróna divadla

Začiatkom nového roka sa začne skúšobný proces, ktorý bude mať premiéru 9. februára 2024. Spoločnou témou budú vojna a jej ozveny vo vzťahoch, myslení a umeleckej tvorbe. Režisérky a autorky čerpajú námety z menej známych diel a textov Jozefa Gregora Tajovského a jeho manželky Hany Gregorovej. “Uvedením tohto projektu si pripomenieme aj 150. výročie narodenia patróna nášho divadla,” spomenul umelecký šéf. Potvrdil, že životu a tvorbe štiavnického rodáka, fotografa Deža Hoffnana venujú inscenáciu režiséra Patrika Lančariča, ktorá bude mať premiéru 5. apríla 2024.

.

Záver sezóny bude tradične patriť festivalu Zámocké hry zvolenské. V roku 2024 sa uskutoční jeho 50. ročník. Festival sa začne 7. júna 2024 premiérou komédie Verná nevera legendárneho dramatika a divadelníka Jozefa Mokoša. Režijne sa pod ňu podpíše opäť Palik.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:20

Ceny mliečnych výrobkov na Slovensku ovplyvní jednak “ruka trhu”, ako aj konsolidácia. Uviedla to Zuzana Nouzovská, generálny sekretár Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ).

17:19

Účastníci spomienkových zhromaždení, ktoré sa v pondelok konali na celom svete v súvislosti s výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktorý viedol k vojne v Pásme Gazy, vyjadrovali zdesenie i túžbu po mieri, píše TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Ľudia, ktorí sa zhromaždili od Sydney cez Rím až po Varšavu a Washington trúchlili za obeťami konfliktu a vyzývali na slobodu pre rukojemníkov, ale aj mier na palestínskych územiach.

17:12

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vzdala v pondelok hold obetiam teroristického útoku spáchaného pred rokom palestínskym islamistickým hnutím Hamas na juhu Izraela a zopakovala výzvu Európskej únie na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Potrebu prímeria opätovne zdôraznil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje spravodajca TASR.

Na mier a riešenie situácie na Blízkom východe opätovne vyzýva aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

Von der Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
17:11

Generálny tajomník Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Kevin Kühnert v pondelok oznámil, že zo zdravotných dôvodov odstupuje z funkcie, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Tridsaťpäťročný politik oznámil rezignáciu v liste členom strany a verejnosti. Na budúci rok sa tiež nebude uchádzať ani o poslanecký mandát do Bundestagu, nemeckého spolkového snemu.

17:09

Európska únia nasadila pátracie a záchranné tímy na území Bosny a Hercegoviny a poslala do tejto krajiny, ktorú po piatkových intenzívnych zrážkach postihli ničivé záplavy, aj materiálne dodávky na podporu záchranárov. O pondelkovej správe Európskej komisie (EK) informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Komisia spresnila, že členské štáty EÚ pomáhajú po tom, ako Bosna a Hercegovina 5. októbra aktivovala mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany.

16:59

Z Jemenu bola na Izrael vypálená balistická raketa, informoval denník Times of Israel s odvolaním sa na IDF.

Izraelská armáda uviedla, že strelu úspešne zachytila izraelská protivzdušná obrana.

V celom strednom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach.

16:21

Izraelský premiér Netanjahu na zasadnutí vlády pri príležitosti výročia invázie Hamasu povedal, že vojna sa skončí, keď sa dosiahnu tieto ciele:

  • zvrhnutie vlády Hamasu;
  • návrat všetkých rukojemníkov – padlých aj žijúcich – domov;
  • zabránenie akémukoľvek budúcemu ohrozeniu Izraela z Gazy;
  • bezpečný návrat obyvateľov na juhu a severe do ich domovov.

Povedal, že nevyhnutnou zložkou na dosiahnutie týchto cieľov je „protiofenzíva proti nepriateľom iránskej osi zla“.

16:17

Ukrajina nepredĺži tranzitnú dohodu s Ruskom, keď sa skončí jej platnosť, povedal ukrajinský premiér Šmygal po stretnutí so svojím slovenským kolegom Ficom.

Dáva však jasne najavo, že Kyjev je pripravený pokračovať v tranzite.

„Ukrajina je zároveň pripravená pokračovať v plnení svojich záväzkov vyplývajúcich z asociačnej dohody s Európskou úniou a Zmluvy o energetickej charte,“ píše Šmygal.

Pripomenieme, že v asociačnej dohode s EÚ sa stanovuje povinnosť Ukrajiny zabezpečiť tranzit.

16:03

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v pondelok pripustil, že hospodárstvo krajiny, najväčšie v eurozóne, je na tom zle. Reagoval tak na správy v médiách, podľa ktorých nová vládna prognóza počíta s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2024. TASR správu prevzala z DPA.

16:01

Kybernetická bezpečnosť má zásadný význam pre bezproblémové fungovanie informačných systémov verejnej správy. Ministerstvo financií (MF) SR sa preto aktívne pripája ku kampani Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti, ktorá prebieha počas celého októbra, informoval rezort v pondelok.

Dvanásty ročník Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti organizuje Európska agentúra pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (ENISA). Zameriava sa pritom na zvýšenie úrovne kybernetickej odolnosti v celej Európskej únii (EÚ).

16:00

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok prisľúbil, že Izrael zaplatí za genocídu v Pásme Gazy. Vyhlásil to v deň prvého výročia útoku palestínskych militantov Hamasu na Izrael. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

15:59

Talianska premiérka Giorgia Meloniová si v pondelok pripomenula prvé výročie teroristického útoku Hamasu na juh Izraela návštevou hlavnej synagógy v Ríme. Opätovne tiež potvrdila právo Izraela brániť sa, informoval spravodajský server The Times of Israel (TOI), píše TASR.

Talianska premiérka podľa TOI uznala právo Izraela na bezpečný život v rámci jeho hraníc, ale vyjadrila zároveň poľutovanie nad devastáciou, ktorú v Pásme Gazy rozpútali izraelské jednotky.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadšenci lietajúcich šarkanov počas podujatia Šarkaniáda na lúke pod Jedľovinou vo Varíne

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali