Divadlo Jonáša Záborského v Prešove navštívilo v minulej sezóne viac ako 94-tisíc divákov, tržby klesli o 161-tisíc eur

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove navštívilo v minulej sezóne viac ako 94-tisíc divákov, tržby klesli o 161-tisíc eur

Prešov 3. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Hrubé tržby vo výške viac ako 482-tisíc eur pri návštevnosti presahujúcej 94-tisíc divákov zaznamenalo Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove vo svojej predchádzajúcej divadelnej sezóne. Odohralo počas nej 204 predstavení

Na snímke Divadlo Jonáša Záborského v Prešove

Z nich 194 videli návštevníci na niektorej z troch domácich scén a desať predstavení uviedlo DJZ na zájazde. Pri príležitosti otvorenia v poradí 77. divadelnej sezóny, v ktorej divadlo pripravuje šesť premiér, to uviedol riaditeľ DJZ Ján Hanzo.

Reklama

Minulá divadelná sezóna priniesla v porovnaní s tou predchádzajúcou v divadle nižšie čísla návštevnosti a tiež pokles hrubých tržieb. „Tie predstavujú peniaze, ktoré ľudia minuli v pokladnici divadla. Keďže sa v súčasnosti platí viac cez internet a objednávky, celkovo je objem prostriedkov vyšší,“ vysvetlil Hanzo. Hrubé tržby pritom v porovnaní medzi sezónami klesli zo 643-tisíc eur o vyše 161-tisíc eur na 482 070 eur, pričom návštevnosť divadla poklesla o zhruba desaťtisíc ľudí na 94 520. „Je to údaj z predajného systému všetkých registrovaných divákov, ktorým boli vydané vstupenky. Nie sú tu zahrnutí diváci, ktorí navštívia naše priestory v rámci aktivít, na ktoré vstupenky nie sú vydané,“ dodal pre agentúru SITA riaditeľ DJZ.

V porovnaní so sezónou 2016/17 však hrubé tržby v minulej divadelnej sezóne narástli o takmer 80-tisíc eur a návštevnosť o vyše osemtisíc divákov. Medziročný pokles a nárast tržieb pritom podľa Hanza nie je ničím výnimočný. Spôsobený je uvádzaním veľkých pôvodných muzikálových premiér, vďaka čomu sa sezónna návštevnosť pohybuje medzi 80- až 100-tisíc divákov. V minulej sezóne divadlo nový muzikál neuviedlo, v repertoári ponechalo vlastný slovenský muzikál Nikola Šuhaj z predchádzajúcej sezóny. „Divadlo sa nedá udržiavať ako kontinuálna fabrika, ktorá investuje a rastie. Vždy závisí od konkrétneho repertoáru. Keďže máme veľkú sálu s vyše 600 miestami na sedenie, tak produkcia v nej má potenciál zvýšiť, alebo ak je menšia, znížiť návštevnosť. Minulú sezónu sme nemali nový muzikál, čiže návštevnosť bola nižšia. Ale v týchto cykloch fungujeme už od roku 2005 a zase s príchodom nového muzikálu návštevnosť stúpne a odzrkadlí sa to aj na príjmoch,“ podotkol Hanzo pre agentúru SITA.

Reklama

Práve muzikál Nikola Šuhaj sa napriek nižšiemu počtu divákov stal opäť najnavštevovanejším aj najčastejšie hraným predstavením minulej sezóny. Ľudia ho videli 37-krát a ďalšie reprízy zaradí divadlo do programu aj v tejto sezóne, v ktorej nový pôvodný muzikál na Veľkej scéne nechystá. V historickej budove DJZ však pripravuje muzikálové predstavenie Sugar na motívy filmu Niekto to rád horúce. „Keďže muzikál Nikola Šuhaj javí potenciál, že zvládne ďalšiu sezónu, lebo je veľmi dobre navštevovaný, tak sme mu dali ešte jednu sezónu navyše. A požiadavku po novom muzikáli vykryjeme muzikálom Sugar, kde si zase môžeme dovoliť vec, ktorú štandardne v muzikáloch na Veľkej scéne nedokážeme. A to mať živý band,“ vysvetlil riaditeľ divadla.

Premiéra nového muzikálu je naplánovaná na november. Už v septembri divadlo uvedie premiéru hry Šteňa a v budúcom roku sa chystá uviesť aj predstavenia Misery, Ťapákovci, Kráľová reč a rozprávku Medovníkový domček. „Nedržíme sa v tejto sezóne žiadnej nosnej idey, ale v podstate je to filmová sezóna. Väčšina titulov, ktoré budeme uvádzať, totiž mala svoj predobraz vo filme alebo bola sfilmovaná,“ dodal na záver Hanzo s tým, že v tejto sezóne si prešovské divadlo pripomenie aj storočnicu vzniku profesionálneho divadelníctva na Slovensku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:40

Ruské ministerstvo obrany v piatok informovalo o prebiehajúcich manévroch, do ktorých sa zapájajú mobilné odpaľovacie systémy s medzikontinentálnymi jadrovými raketami Jars. S odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru Interfax o tom napísala agentúra Reuters.

07:38

Britská Labouristická strana zvíťazila v štvrtkových voľbách do Dolnej snemovne parlamentu. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré jej dosiaľ pripísali najmenej 326 kresiel, čo stačí na získanie väčšiny v 650-člennej snemovni. Sčítavanie hlasov naďalej prebieha. TASR o tom informuje podľa stanice BBC.

Labouristická strana podľa aktuálnych výsledkov získala 387 kresiel, Konzervatívna strana 97 a na treťom mieste sú Liberálni demokrati so ziskom 57 mandátov.

BBC odhaduje, že labouristi nakoniec získajú jednoznačnú väčšinu 408 kresiel, konzervatívci 136 a Liberálni demokrati 66. Zvyšných 40 si medzi sebou rozdelia ostatné politické subjekty vrátane Škótskej národnej strany (SNP), Reformnej strany a írskej Sinn Féin (My sami).

07:37

Britský premiér Rishi Sunak priznal porážku v parlamentných voľbách v Spojenom kráľovstve, v ktorých podľa neho zvíťazila Labouristická strana Keira Starmera. Za neúspech svojej Konzervatívnej strany prevzal zodpovednosť.

07:33

Grécka protiteroristická jednotka polície zadržala sedem ľudí v súvislosti s tohtoročnými podpaľačskými útokmi na hotel vlastneným Izraelčanmi a synagógu v Aténach. Informovala o tom vo štvrtkovom vyhlásení, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters.

07:33

Líder britskej Labouristickej strany Keir Starmer v piatok vyhlásil, že obyvatelia Spojeného kráľovstva sú pripravení na zmenu a prišiel čas, aby ju jeho strana doručila. Uviedol to v prejave po získaní poslaneckého mandátu vo svojom volebnom obvode. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Exit poll zverejnený vo štvrtok večer pripísal labouristom jednoznačné víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách. V Dolnej snemovni podľa odhadov získajú 410 zo 650 kresiel, zatiaľ čo Konzervatívna strana zaznamená historickú prehru so ziskom 131 mandátov. “Tento večer sa ľudia tu a v celej krajine vyjadrili a sú pripravení na zmenu,” uviedol Starmer, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosť stane novým britským premiérom.

07:29

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo tureckého veľvyslanca v Berlíne v spojitosti so sporným gestom tureckého reprezentanta Meriha Demirala v zápase ME proti Rakúsku. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka The Guardian.

Turecký obranca Demiral v rámci oslavy svojho druhého gólu pri utorkovom víťazstve v osemfinále nad Rakúskom použil gesto známe ako pozdrav vlkov. Je spájané s tureckým krajne pravicovým hnutím Siví vlci, ktoré je prepojené na Stranu národného hnutia (MHP).

Merih Demiral
Merih Demiral z Turecka sa teší z úvodného gólu počas osemfinálového zápasu Rakúsko – Turecko na ME vo futbale v Lipsku v utorok 2. júla 2024
07:28

Poľsko vyjadrilo záujem o podporu zo strany Fínska, Nemecka a Grécka pri strážení hraníc s Bieloruskom, uviedol vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ krajiny. Varšava od trojice štátov podľa neho žiada pohraničnú stráž aj policajtov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

“Tieto krajiny sú naozaj skúsené v otázke ochrany hraníc. Najmä prax Grécka by mohla byť veľmi užitočná,”uviedol citovaný zdroj z poľskej vlády s tým, že prípravy v tejto veci už prebiehajú.

07:27

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok prisľúbil, že bude pokračovať v súboji o Biely dom aj napriek výzvam, aby svoju kandidatúru stiahol. Počas osláv pri príležitosti Dňa nezávislosti vyhlásil, že nikam neodchádza.

07:26

Brazílska polícia vo štvrtok oficiálne obvinila bývalého prezidenta Jaira Bolsonara z trestného činu prania špinavých peňazí a účasti na zločineckom sprisahaní. Obvinenia súvisia s nepriznanými luxusnými darmi, ktoré Bolsonaro dostal od saudskoarabskej vlády počas svojho pôsobenia vo funkcii. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informovala agentúra AP.

07:25

V predčasných parlamentných voľbách v Británii zvíťazí Labouristická strana, ktorá získa drvivú väčšinu kresiel v Dolnej snemovni. Naznačuje to exit poll zverejnený vo štvrtok večer po uzavretí volebných miestnosti.

07:25

Jedna osoba prišla o život vo štvrtok pri útoku balistickou strelou na ukrajinské mesto Odesa na pobreží Čierneho mora. Ďalších sedem utrpelo zranenia a poškodená bola prístavná infraštruktúra, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

07:13

Palestínske militantné hnutie Hamas pomerne zásadne zmenilo svoj postoj k potenciálnej dohode s Izraelom o prímerí a prepustení rukojemníkov, naďalej ale pretrvávajú nevyriešené otázky súvisiace s uvedením dohody do praxe. Vo štvrtok to podľa agentúry Reuters povedal vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov, informuje TASR.

“Dosiahli sme prelom,” uviedol citovaný zdroj. Uzavretie dohody však neočakáva v priebehu nasledujúcich dní. V súvislosti s posunom v postoji Hamasu vyjadril nádej, že to povedie k paktu, ktorý by bol krokom k trvalému prímeriu v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali