Divadlo Actores v Rožňave oslávi 30. výročie slávnostným galavečerom

❚❚

Rožňava 4. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook-Actores Slovakia)

 

Mestské divadlo Actores v Rožňave oslavuje 30. výročie svojho založenia. Jubileum divadlo oslávi v piatok (6. 9.) slávnostným galavečerom, na ktorom sa predstavia súčasní i minulí členovia divadla či viacerí hostia. TASR o tom informoval umelecký šéf rožňavského divadla Róbert Kobezda

Divadlo Actores
Divadlo Actores v Rožňave oslávi 30. výročie

Slávnostný galavečer na oslavu 30. výročia rožňavského divadla sa uskutoční v piatok o 19.00 h. Predstavia sa na ňom súčasní i bývalí členovia divadla aj viacerí hostia. Súčasťou programu bude napríklad akrobaticko-tanečná šou, stand-up predstavenia či koncert zoskupenia Orchester Jeana Valjeana.

.

Profesionálne Mestské divadlo Actores Rožňava vzniklo 1. septembra 1994 ako druhé mestské divadlo na Slovensku. Jeho prvým predstavením bola autorská absurdná inscenácia Plot. Divadlo založila absolventka kyjevského inštitútu K. Karéeho, režisérka, dramaturgička a scenáristka Tatiana Masníková so svojimi študentmi.

“Doposiaľ divadlo vytvorilo vyše 70 inscenácií, ktorými oslovujeme deti, mládež i dospelé publikum. Jeho dramaturgiu tvoria rôznorodé produkcie od autorských inscenácií cez komédie, hudobné predstavenia, muzikály, diela svetových autorov, ocenené medzinárodné divadelné hity, rozprávky, pouličné performance až po inscenácie, kde texty komunikujú s divákom o vážnych a aktuálnych spoločenských otázkach,” priblížil Kobezda.

.

Počas svojej histórie sa rožňavské divadlo na Slovensku zaradilo do divadelnej obce, no prezentovalo sa i v zahraničí. Na medzinárodných festivaloch či podujatiach vystupovalo v Egypte, Kanade, Venezuele, Čile, Mexiku, Indii, Estónsku, Lotyšsku, Rumunsku a v mnohých ďalších európskych krajinách.

“Divadlo ukázalo, že profesionálne súbory s vlastným súborom nemusia zákonite sídliť len vo veľkých mestách,” skonštatoval Kobezda. Dodal tiež, že popri hlavnej divadelnej činnosti pravidelne organizujú aj medzinárodný džezový festival GemerJazzFest či medzinárodný festival alternatívnych divadiel Tempus Art.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:32

Do neobývanej oblasti v centrálnej časti Izraela dopadla v nedeľu ráno balistická raketa dlhého doletu, ktorú zrejme vypálili povstalci z Jemenu. Na niektorých miestach vrátane Tel Avivu a medzinárodného letiska Bena Guriona sa krátko pred útokom rozozvučali sirény, zranených nateraz nehlásia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Israel Palestinians Yemen Palestína Jemen raketa dopad požiar
Na snímke policajt kontroluje okolie požiaru po tom, ako armáda oznámila, že vystrelila záchytné strely na raketu vypálenú z Jemenu, ktorá dopadla do stredného Izraela
08:20

Povodňových stupňov na tokoch v Česku stále pribúda. Približne o 06.00 h v nedeľu evidoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) 256 takýchto lokalít. TASR o tom informuje podľa Českej televízie (ČT) a webového portálu Novinky.cz.

Takmer na tretine z miest platí najvyšší – tretí – stupeň alebo dokonca stav extrémnej povodne. Najhoršia situácia je v Jeseníkoch a v Moravskosliezskom kraji, kde aj naďalej prší a hladiny riek stále stúpajú.

07:32

Talianska prokuratúra v sobotu požiadala o šesťročný trest odňatia slobody pre Mattea Salviniho, talianskeho vicepremiéra, za to, že v roku 2019 bránil migrantom vo vylodení v jednom z prístavov krajiny. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Rozsudok v procese, ktorý sa začal v októbri 2021, by mohol padnúť v októbri. Salvini sa bude môcť odvolať voči akémukoľvek rozhodnutiu súdu.

“Šesť rokov väzenia za to, že som blokoval príchod migrantov a bránil Taliansko a Talianov? Šialenstvo. Obrana Talianska nie je zločin,” napísal Salvini na sociálnej sieti Facebook.

07:29

Vojenská pomoc vrátane veľkého množstva munície, ktorú Severná Kórea poskytuje Rusku, je pre Ukrajinu najväčšou hrozbou, povedal v sobotu na konferencii v Kyjeve šéf ukrajinskej tajnej služby Kyrylo Budanov. Informovala agentúra AFP.

Vyjadrenia Budanova prišli krátko po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un na rokovaniach s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Sergejom Šojguom ohlásil prehĺbenie vzťahov s Moskvou.

07:28

Najmenej 18 ľudí zahynulo a najmenej desať ďalších osôb utrpelo zranenia pri bombovom útoku, ku ktorému došlo v sobotu v somálskom hlavnom meste Mogadišo, uviedla polícia. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Hnutie aš-Šabáb ovláda časti tejto chudobnej krajiny ležiacej v regióne Africký roh, ale v uplynulých rokoch bolo z hlavného mesta vytlačené.

07:25

Život jedného dieťaťa si v sobotu vyžiadal zosuv pôdy v strednej časti Mexika. Pod troskami domov zostalo uviaznutých viacero ľudí, uviedli tamojšie úrady, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V dôsledku silných dažďov sa zrútila časť svahu v obci Jilotzingo blízko metropoly Mexiko, spresnil štátny úrad pre civilnú ochranu.

07:22

Najmenej dve obete na životoch si v sobotu vyžiadala zrážka dvoch osobných vlakov v oblasti Delty Nílu na území Egypta, uviedli miestne úrady. Zranenia utrpelo najmenej 29 ďalších osôb, informuje TASR podľa agentúry AP.

Včera 20:25

Z vojenského hľadiska je opodstatnené, aby mohla Ukrajina použiť zbrane dodané Západom aj mimo svojho územia. Dáva to zmysel a krajiny by to mali povoliť. Po rokovaní Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie v Prahe to povedal jeho predseda Rob Bauer.

Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika
Na snímke predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer
Včera 19:37

Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov metropola Opava v Moravskosliezskom kraji pri hraniciach s Poľskom. Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať

Včera 19:20

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí uviedol, že Teherán je otvorený pre diplomatické riešenie sporov, odmieta však “hrozby a nátlak”, citovali tamojšie štátne médiá.

Včera 18:47

Vo veku 89 rokov vo Francúzsku zomrela Věra Kunderová, vdova po česko-francúzskom spisovateľovi Milanovi Kunderovi.

Včera 18:34

Lider pravicovo orientovanej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski obvinil pred tisíckami stúpencov na mítingu vo Varšave úradujúcu proeurópsku poľskú vládu premiéra Donalda Tuska, že koná proti záujmom štátu a porušuje jeho zákony.

Na snímke stúpenci pravicovej opozičnej strany Právo a spravodlivosť počas protestu proti politike kabinetu premiéra Donalda Tuska pred ministerstvom spravodlivosti vo Varšave v Poľsku
Včera 17:59

Pri izraelských leteckých náletoch naprieč Pásmom Gazy zahynulo najmenej 19 ľudí, uviedli palestínske úrady.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali