Dievčatko adoptované homosexuálnym párom zomrelo v rozpálenom aute

Dievčatko adoptované homosexuálnym párom zomrelo v rozpálenom aute

Bratislava 28. júna 2024 (HSP/ Daily Mail / Foto: Pixabay)

 

Malé dievčatko zomrelo po tom, ako ho rodičia nechali celé hodiny v rozpálenom aute. Jeho adoptívni rodičia ho zabudli na zadnom sedadle len dva mesiace po tom, ako si ho adoptovali ako novorodenca. Správu prináša The Daily Mail

dieťa v aute autosedačka
Ilustračné foto

Malé dievčatko, Dianu Sofiu Aleman Romanovú, zabudli rodičia celé hodiny v rozpálenom aute, čo jeho malé telíčko neprežilo. Bezvládne telíčko našli bez reakcie v aute typu SUV pred domom jej rodičov v Santee v San Diegu ešte 13. júna okolo 00:20 h. V aute bola zavretá niekoľko hodín.

Reklama

Následne si na ňu spomenul jeden z rodičov a zavolal tiesňovú linku 911. Dievčatko bolo prevezené do nemocnice, ale neprežilo.

Štúdie ukazujú, že teplota v aute môže počas dňa s teplotou 20°C stúpnuť na 40 °C už za pol hodiny a za hodinu sa môže vyšplhať na 47 °C. Orgány tela začínajú zlyhávať pri teplote 42 °C.

Reklama

Dianini rodičia, Romer a Jayson De Los Santos, si ju adoptovali a vzali si ju domov z pôrodnice v Arizone len 11. Apríla.

Rodinné fotografie zachytávajú, ako bábätko kolíšu v náručí alebo ho predstavujú svojmu dvojročnému synovi, ktorý je tiež adoptovaný. „Už niekoľko dní som nespal,“ napísal Romer v popise k jednej z fotografií na sociálnej sieti.

Homosexuálny pár v novembri na sociálnych sieťach zverejnili odkaz na profil na stránku o adopcii, kde hľadali druhé dieťa. „Naše srdcia a domov sú otvorené poskytnúť viac lásky ďalšiemu úžasnému dieťaťu,“ napísali na profil. „Chceme, aby naše deti vyrastali plné spomienok na hry na pláži, stavanie hradov z piesku, nadväzovanie priateľstiev, bicyklovanie v parku, plavby na Havaj a učenie sa, ako sa starať o mačiatka…,“ uvádzali.

Po zavolaní na tiesňovú linku sa záchranári snažili zachrániť maličkú Dianu, po prevoze do nemocnice Sharp Grossmont Hospital však zomrela. Susedia uviedli, že sanitka prišla a odišla v priebehu niekoľkých minút a záznam z kamery pri dverách ukázal až nočný zásah záchranárov.

Príčinu a spôsob smrti určí okresný úrad súdneho lekára.

Reklama

 

Meteorológovia varujú

Podľa štatistík každý rok v USA zomrie približne 37 detí v dôsledku zabudnutia alebo ponechania v rozpálenom aute, z toho v Kalifornii od roku 1998 došlo k 56 úmrtiam detí. Jednoznačne najviac úmrtí zaznamenali Texas a Florida – 142 a 110.

Redakcia pripomína, že deti nedokážu regulovať svoju teplotu tak účinne ako dospelí a ich telesná teplota sa zohrieva trikrát až päťkrát rýchlejšie. Úpal sa dostaví, keď telesná teplota dosiahne 40°C a orgány začnú zlyhávať pri teplote 42°C.

Teplota v aute môže počas dňa s teplotou 20 °C stúpnuť na 40 °C už za pol hodiny a za hodinu dosiahnuť aj 46 °C. V deň s teplotou 35 °C sa teplota za hodinu zvýši na 60 °C. Pootvorením okna sa teplota zníži len asi o 3 stupne.

„Nikdy nenechávajte svoje dieťa v aute samé ani na sekundu, ani ak sa ponáhľate do obchodu alebo musíte len rýchlo niečo vybaviť,“ varuje polícia.

Reklama

„Letná rutina sa môže nečakane zmeniť. Aj tí najlepší rodičia môžu zabudnúť, že na zadnom sedadle auta je tiché alebo spiace dieťa…,“ varujú.

Americká polícia môže vzniesť rôzne obvinenia od zanedbania starostlivosti až po neúmyselné zabitie v závislosti od toho, aká škoda dieťaťu vznikne.

Rodičia, ktorí sa mylne domnievajú, že ich deti v aute neboli, však často nie sú obvinení, pretože už bolesť zo straty dieťaťa sa považuje za dostatočný trest. Niektorí prokurátori však môžu obviniť rodičov z neúmyselného zabitia a mnohí z nich sa dostali do väzenia.

Akokoľvek je ťažké, priam nemysliteľné predstaviť si, že by ste mohli svoje dieťa v aute zabudnúť , odborníci vysvetľujú, že rodičia často fungujú na autopilota. Proste stratia vedomie o tom, že v aute je dieťa.

Štatistiky ukazujú veľkú variabilitu v rase, sociálno-ekonomickej situácii a povolaní rodičov, ktorí opustili svoje deti, ktoré vo vozidlách zomreli- Uvedené len dokazuje, že sa to môže naozaj stať každému.

Je však potrebné dodať, že prípady udusenia detí v rozpálenom aute boli pred 1990 v podstate zriedkavé. Približne od tohto obdobia sa rodičom odporúča dávať malé deti na zadné sedadlá, pretože predné airbag by ich mohol pri nehode zabiť. To však malo za následok, že na deti pripútané v autosedačkách sa oveľa ľahšie zabúda. A o to viac ešte pri autosedačkách pre dojčatá, ktoré sú umiestnené proti smeru jazdy.

Rodičom sa odporúča umiestniť na voľné sedadlo spolujazdca nejakú mäkkú hračku, ktorá by im pripomínala, že v aute je dieťa, alebo dôležité predmety dať na zadné sedadlo vedľa dieťaťa.

Vozidlá by mali byť vždy zamknuté a kľúče by mali byť mimo ich dosahu, aby zvedavé deti nemohli vliezť dovnútra a zamknúť sa.

„Naučte deti, že vozidlá sa nikdy nemajú používať ako priestor na hranie. Ukážte im, že ak sa nemôžu dostať von zadnými dverami, majú skúsiť predné dvere. A ak sa im nepodarí ani to, majú zatrúbiť, aby upútali pozornosť ostatných,“ uvádza sa v správe.

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:58

Takmer polovica Švajčiarov vníma organizovanie piesňovej súťaže Eurovízia v roku 2025 negatívne. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil v sobotu tamojší denník Blick vychádzajúci v nemeckom jazyku.

16:27

Nemecká polícia vyšetruje sobotňajší incident z mesta Essen, pri ktorom delegát nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) pohrýzol do nohy demonštranta. Tvrdí, že konal v sebaobrane.

16:26

Španielske úrady v nedeľu oznámili, že odvolali pátranie po britskom tínedžerovi Jayovi Slaterovi, ktorý je od 17. júna nezvestný na kanárskom ostrove Tenerife. Prípad je však stále otvorený.

14:39

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku.

14:22

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:48

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu odovzdal svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil pred tromi týždňami. Odvolili aj ďalší poprední francúzski politici.

13:48

Americký raper Kanye West pricestoval v sobotu do Moskvy, informovali v nedeľu ruské médiá s odvolaním sa na ruskú producentku Janu Rudkovskú.

13:47

Dvaja muži boli vzatí do väzby v súvislosti s incidentom pred izraelským veľvyslanectvom v Belehrade, pri ktorom policajt v sebaobrane usmrtil muža, ktorý naňho vystrelil z kuše a spôsobil mu zranenia v rámci “cieleného teroristického útoku”. Oznámil to srbský minister vnútra Ivica Dačič.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali