Bratislava 31. mája 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Hlavným tajomstvom “užitočnosti” mäsa pri jeho príprave je absencia dodatočných tukov. V rozhovore pre televíziu Zvezda to povedala lekárka a dietologička Natália Kruglovová
Podľa odborníčky sa nesmie používať rastlinný olej, maslo, alebo tučné omáčky. Jedlo, ktoré neobsahuje nič z vyššie uvedeného, bude mať prednosti v porovnaní s inými pokrmami z mäsa.
“Môže to byť pečené alebo grilované mäso, varené vo vode alebo v pare. Pri týchto spôsoboch nepridáme dodatočné kalórie,” povedala dietologička.
Zvlášť dobré je pripravovať mäso spolu so zeleninou. Lekárka vysvetlila, že zelenina obsahuje potravinové vlákna a vitamín C, ktorý je potrebný na trávenie bielkovín a železa obsiahnutého v mäse.
Kruglovová vymenovala tri spôsoby prípravy mäsa, ktoré budú užitočné pre ľudí. Je to predovšetkým mäso (hydina a hovädzie) zapečené so zeleninou alebo korením. Na druhom mieste je biele slepačie mäso, morka alebo hovädzie grilované s korením, ale bez oleja alebo masla.
Na treťom mieste sú prírodné zapečené kotlety alebo varené v pare. A nakoniec, na štvrtom mieste, sú pokrmy z duseného mäsa, a tiež hovädzie alebo hydina so zeleninou.
Ruská dietologička a lekárka Oľga Šmeljovová už skôr prezradila, aký vplyv na zdravie má prísne zrieknutie sa mäsa. Podľa jej slov má byť prechod na vegetariánstvo postupný, pretože mäso obsahuje aminokyseliny, ktoré sa nedajú ľahko nahradiť.
“Bielkovina môže byť živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Živočíšne sa trávi oveľa lepšie, je obsiahnuté tiež v rybách. Rastlinné bielkoviny sa nielen, že horšie trávia, ale nemajú potrebné množstvo nenahraditeľných aminokyselín. Preto nie je zrieknutie sa mäsa a rýb účelné, naopak môže dokonca uškodiť. Keď sa chcete dať na vegetariánstvo, máte sa v tom vyznať, a skutočne nájsť rovnocenné náhrady bielkovinové aminokyselinové zložky,” vysvetlila dietologička.
Lekárka poznamenala, že keď človek zle znáša mäso, je potrebné konzumovať ryby, ktoré obsahujú rovnaký súhrn aminokyselín, ktorý sa ale lepšie trávi. Ryby tiež prispejú k zníženiu hladiny “zlého” cholesterolu a zvýšenie toho “dobrého”.