Devils s Tatarom a Nemcom zdolali Buffalo 3:1 v druhom zápase Global Series

❚❚

Praha 5. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 5. októbra 19:30

Hokejisti New Jersey Devils zvíťazili aj v druhom zápase v rámci NHL Global Series. V sobotu v pražskej O2 Aréne zdolali Buffalo 3:1 a nadviazali tak na piatkový triumf 4:1 z otváracieho duelu sezóny. Víťazný gól Devils strelil v 48. minúte Paul Cotter, pri dvoch presných zásahoch asistoval Jack Hughes. Z výhry sa tešili aj Slováci v drese “diablov” – obranca Šimon Nemec a útočník Tomáš Tatar

Tatar
Na snímke slovenský hokejista Tomáš Tatar

Zápasy zámorskej profiligy mimo USA a Kanady odštartovali už 11. sezónu, v Česku sa hralo piatykrát. Oba duely v O2 Aréne sledovalo vyše 16.000 divákov. Tomáš Tatar odohral sobotný zápas opäť na krídle útočnej formácie s kapitánom Nicom Hischierom a Dawsonom Mercerom, ktorá tentoraz nastupovala ako prvá v poradí. Šimon Nemec znova štartoval v tretej obrannej dvojici s nováčikom Seamusom Caseym. Devils chýbal český krídelník Ondřej Palát, ktorý odletel späť do USA, kde očakával narodenie druhého potomka. Český hokej však mal v zápase zastúpenie, v drese Sabres sa predstavil mladík Jiří Kulich. Úvodné buly medzi Kulicha a Hischiera vhodil legendárny útočník “diablov” Patrik Eliáš. Prvú tretinu spestrila pästná výmena medzi Brendenom Dillonom a Alexom Tuchom, ktorý išiel pomstiť tvrdý zákrok obrancu New Jersey na J.J. Peterku. Nemecký útočník dlho ležal na ľade, napokon zamieril priamo do šatne a do hry sa už nevrátil.

.

Po opatrnej prvej tretine sa v tej druhej hra rozbehla, oba tímy si vypracovali množstvo šancí, dve z nich nepremenil Tatar. Skóre otvoril až v 29. minúte útočník “šabiel” Tage Thompson, ktorý v skrumáži pretlačil puk za chrbát inak spoľahlivého Jakea Allena. O tri minúty neskôr odpovedal v presilovke Casey, 20-ročný bek si v druhom profiligovom štarte pripísal premiérový gól v NHL. Kľúčový moment prišiel v 48. minúte, keď sa Devils dostali do prečíslenia 2 na 1, Jack Hughes našiel Paula Cottera, ktorý to zobral na seba a zakončil presne do pravého horného rohu – 1:2. “Diabli” poistili náskok o osem minút neskôr, po ďalšej dobrej práci J. Hughesa obkrúžil Jesper Bratt súperovu bránku a Timo Meier zasunul puk do odkrytej siete. Sabres sa snažili v závere o odpoveď, v power play bez brankára trafili žŕdku, no zdramatizovať zápas sa im už nepodarilo.

 

.

Eliáša potešili triumfy “diablov” i výkony Slovákov

Bývalý český hokejista Patrik Eliáš sa postaral o slávnostné vhadzovanie sobotného zápasu v rámci projektu NHL Global Series v Prahe. Nevybrali ho náhodou, úspešný útočník patrí k legendám New Jersey Devils, ktorí v oboch úvodných zápasoch v O2 Aréne zdolali Buffalo Sabres (4:1 a 3:1). Eliáš pozorne sledoval aj výkony Slovákov drese “diablov” a oboch pochválil.

Dnes 48-ročný krídelník bol hosťom svojho bývalého tímu a okrem slávnostného aktu mal viacero povinností. V profilige odohral 1240 duelov, počas nich nazbieral v drese New Jersey 1025 bodov (408 gólov a 617 asistencií). Celú kariéru strávil výhradne vo farbách Devils a pre fanúšikov klubu patrí k najväčším legendám. V rokoch 2000 a 2003 s nimi získal Stanleyho pohár a v rokoch 2001 a 2012 si zahral vo finále. “Ja som sa veľmi nezastavil, zápas som si užil až v poslednej tretine, ale to je v poriadku. Ja to robím rád a som rád, že sme začali sezónu víťazstvom. Brankár Markström podal výkon a držal tím a aj obrana hrala veľmi dobre,” povedal Eliáš pre TASR.

V príprave pritom “diabli” zvíťazili len raz v siedmich zápasoch. V úvode sezóny však ukázali dobrú formu. “Myslím si, že Buffalo má kvalitu, mali veľa šancí. Takže to vyzeralo inak ako výsledky, ale vždy je dobré začať s víťazstvami a nikto sa nepýta ako sa zrodili.”

Česká legenda pozorne sledovala aj výkony obrancu Šimona Nemca a útočníka Tomáša Tatara, obaja sa v zápasoch ukázali vo veľmi dobrom svetle. “Šimon má samozrejme obrovský talent, rok čo rok sa bude zlepšovať, dostáva príležitosti na rôznych pozíciách a v iných situáciách, než na aké bol zvyknutý, čo je dobré. Pretože to mu dá iný rozmer jeho hry a urobí ho to kompletnejším. A Tomáša sledovať je zážitok. Myslím si, že je rád, že sa vrátil do tímu, kde si hokej užíval a chlapci ho tam majú radi,” zhodnotil pre TASR Eliáš.

Vyzdvihol aj atmosféru. Tá nebola taká búrlivá ako inokedy, ale diváci si skvelý hokej užívali: “Bolo tu veľa Američanov, to musím povedať, ale kombinácia bola taká akurát. Urobili tímom skvelú atmosféru. Sme hokejový národ, Slováci tiež, takže som rád, že sa opäť hral v Prahe takýto hokej.”

.

 

hlasy po zápase:
Šimon Nemec, obranca New Jersey: “Bolo to dnes vyrovnanejšie ako včera, ale som rád, že sme zvíťazili. Nebolo to ľahké, ale napokon sme to zlomili. Ja som mal viac defenzívnych úloh, som radšej v inej pozícii, ale viem, že mi to pomôže.”
Tomáš Tatar, útočník New Jersey: “Bolo to úplne super, od momentu, keď sme prišli do Prahy, stmelili kolektív a napokon vyhrali oba zápasy a získali štyri body. Podali sme skvelý tímový výkon, sme nesmierne šťastní. Určite sú takéto zápasy výnimočné, užili sme si to, Praha nás pohostila veľmi krásne. Verím, že NHL zorganizuje viac takýchto zápasov. Druhý duel bol trochu tvrdší, hľadali sme energiu, po druhej tretine bolo 1:1, no stále sme stupňovali tlak. Sám som mal šance, bohužiaľ to tam nepadlo. Som rád, že sme zvíťazili.”

NHL Global Series /Praha/ – sobota:
Buffalo Sabres – New Jersey Devils 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Góly: 29. Thompson (Greenway, Tuch) – 32. Casey (Haula, Noesen), 48. Cotter (J. Hughes), 55. Meier (Bratt, J. Hughes). Brankári: Levi – Allen, strely na bránku: 18:37, 16.722 divákov.

Slováci v akcii:
Tomáš Tatar (New Jersey) 15:32 0 0 0 0 3 0
Šimon Nemec (New Jersey) 15:25 0 0 0 0 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:18

V 5. kole Tipos SBL vyhrali basketbalisti MBK Baník Handlová nad tímom Nitra Blue Wings 76:66.

20:13

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc viacerých veľkých miest po celom svete, aby pred blížiacim sa prvým výročím začiatku vojny v Pásme Gazy žiadali ukončenie konfliktu.

20:03

Spišskí Rytieri zdolali v 5. kole Tipos SBL basketbalistov Slávie SPU Nitra 122:101.

19:49

Tisíce demonštrantov s maďarskými vlajkami sa v sobotu zhromaždili pred sídlom štátnej mediálnej spoločnosti MTVA v Budapešti a vyzývali na ukončenie podľa ich slov propagandistickej mašinérie vlády premiéra Viktora Orbána v médiách. Od vlády požadovali nezávislé verejnoprávne médiá.

19:41

Volejbalisti VK Slávia SPU Nitra zdolali v 1. kole Niké extraligy TJ Slávia Svidník 3:0.

19:40

Vo 4. kole Tipos extraligy prehrali basketbalistky UMB Banská Bystrica s bratislavským Slovanom 75:84.

19:03

Americký prezident Joe Biden v piatok telefonicky zablahoželal Claudii Sheinbaumovej k jej nástupu do funkcie mexickej prezidentky.

19:01

Európske akciové trhy ukončili slabý týždeň miernym oživením. V piatok (4. 10.) podporila náladu investorov pozitívna správa z amerického trhu práce, ktorá ukázala, že ekonomika USA zostáva odolná.

18:59

Ruská armáda si v sobotu omylom zostrelila svoje vlastné bojové lietadlo Suchoj Su-25, tvrdí ukrajinské letectvo.

18:57

Odchádzajúci generálny tajomník medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Jürgen Stock varoval pred operáciami medzinárodných gangov. Podľa jeho slov hrozí, že svet prehrá boj proti nadnárodnému organizovanému zločinu.

18:56

Maďarsko úspešne ukončilo evakuačnú operáciu s pomocou “svojich slovenských priateľov”, uviedol v sobotu popoludní tamojší minister zahraničných vecí Peter Szijjártó.

18:54

Izraelská armáda nevylúčila, že v predvečer výročia útoku Hamasu 7. októbra podnikne „významný a vážny“ úder proti Iránu.

Píše o tom denník Guardian.

Armáda nevylučuje ani aktiváciu na iných frontoch. IDF tak nariadila palestínskym občanom v niektorých oblastiach pásma Gazy, kde sa nachádzajú veľké tábory vnútorne vysídlených osôb, aby sa evakuovali, pričom uviedla, že Izraelské obranné sily plánujú proti tam operujúcemu Hamasu zakročiť „s veľkou silou“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali