DeSmith debutoval v Dallase shutoutom, premiérový gól Kirklanda

❚❚

New York 14. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jason Franson/The Canadian Press via AP)

 

Kanadský hokejový útočník Justin Kirkland sa desať rokov po drafte NHL dočkal prvého gólu v najprestížnejšej súťaži. Prispel ním k triumfu Calgary na ľade Edmontonu 4:1. Špeciálny duel v noci na pondelok absolvoval aj brankár Dallasu Casey DeSmith, ktorý debutoval v novom pôsobisku čistým kontom, ktorým prispel k víťazstvu nad Seattlom 2:0

Edmonton Oilers - Calgary Flames
Hokejista Calgary Flames Justin Kirkland (druhý zľava) strieľa gól v zápase zámorskej NHL Edmonton Oilers – Calgary Flames

“Na jeho hernom prejave sa mi veľmi páčilo, ako pokojne pôsobil. Naša defenzíva nám dáva šancu zvíťaziť v každom zápase v lige a ak máte aj dobrého brankára, tak môžete ísť ďaleko,” konštatoval tréner Peter DeBoer. DeSmith, ktorého nikdy nedraftovali, sa do NHL dostal vo farbách Pittsburghu. V organizácii “tučniakov” strávil šesť rokov a hoci v auguste 2023 zamieril do Montrealu, kanadský klub ho už o mesiac poslal po ďalšej transakcii do Vancouveru. V jeho farbách odohral v sezóne 2023/2024 celkovo 31 zápasov. V lete 2024 podpísal trojročnú zmluvu s platom jeden milión dolárov na sezónu. V zápase proti Seattlu dostal prednosť pred tímovou jednotkou Jakeom Ottingerom, ktorý si udržal čisté konto v predošlom stretnutí s New Yorkom Islanders (3:0), no keďže išlo o dva zápasy v priebehu dvoch dní, tréneri sa rozhodli pre brankársku zmenu. “Dve čisté kontá po sebe sú naozaj vzácne. Ani neviem, či som to už počas kariéry zažil, ale asi nie. Je to skvelý spôsob, ako začať sezónu. Svedčí to o tom, že ideme správnou cestou. Dúfam, že to tak bude pokračovať,” povedal DeSmith, ktorý mal v deň prvého “dallaského” shutoutu 33 rokov a 61 dní. Stal sa desiatym najstarším brankárom, ktorý v klube NHL debutoval čistým kontom. V najvyššom veku sa to podarilo Jacquesovi Planteovi, ktorý mal v deň prvého čistého konta vo farbách Bostonu 44 rokov a 46 dní.

.

Kirklanda draftoval v roku 2014 klub Nashville Predators zo 62. miesta. Po rokoch v nižších zámorských súťažiach sa dočkal debutu v NHL až v sezóne 2022/2023 vo farbách Anaheimu Ducks. V siedmich dueloch nebodoval a ďalšie zápasy v NHL absolvoval v ročníku 2023/2024, no ani v dvoch stretnutiach v drese Arizony Coyotes (dnešný Utah) nezískal bod. Dočkal sa ho až v druhom stretnutí prebiehajúcej sezóny, pred ktorou podpísal ročný kontrakt na 775-tisíc dolárov s Calgary. V 50. minúte na ľade Edmontonu zvýšil na priebežných 3:1 po tom, čo v predbránkovou priestore získal odrazený puk a blafákom do bekhendu prekonal Stuarta Skinnera. “Znamená to pre mňa veľa, ale aj pre moju rodinu a priateľov. Je úžasné, že sa to stalo práve v takom zápase, akým je bitka o Albertu. Lepšie som si to nemohol ani predstaviť,” poznamenal Kirkland, ktorý strelil svoj prvý gól v NHL vo veku 28 rokov a 72 dní. Stal sa tak siedmym najstarším hráčom s premiérovým presným zásahom v NHL. Na čele rebríčka je Sergej Makarov, ktorému sa to v roku 1989 podarilo vo veku 31 rokov a 108 dní.

V zápase Edmonton – Calgary (1:4) išli domáci do vedenia gólom Jeffa Skinnera, pre ktorého to bol prvý presný zásah vo farbách Oilers. Prihral mu naň Connor McDavid, pre ktorého to bola 15. asistencia na prvý gól niektorého zo spoluhráčov. Vyrovnal tým výkon Ryana Smytha na druhom mieste v klubových štatistikách. Líder poradia Wayne Gretzky prihral 21 spoluhráčom na ich prvý gól. Skinner prišiel do Edmontonu pred sezónou 2023/2024 po tom, čo odohral 14 rokov vo farbách Caroliny a Buffala. Počas nich sa ani raz nedostal do play off.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:07

Spoločnosť SHP Group, ktorá vyrába papierovú hygienu pod značkou Harmony, pomohla obyvateľom Bosny a Hercegoviny v čase katastrofálnych záplav, ktoré krajinu nedávno postihli. Jej závod SHP Celex v Banja Luke je súčasťou holdingu ECO – INVESTMENT a.s. pod vedením priemyselníka Milana Fiľa. Pomoc obsahovala niekoľko kamiónov papierovej hygieny a finančnú podporu.

13:07

Afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti sa v pondelok zaviazalo k tomu, že postupne začne uplatňovať zákon zakazujúci médiám zverejňovať zábery všetkých živých tvorov.

12:43

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok vyzval ostatné členské krajiny EÚ, aby reagovali na žiadosť Španielska a Írska o pozastavenie dohody EÚ o voľnom obchode s Izraelom z dôvodu vojenských operácií izraelskej armády v Pásme Gazy a Libanone.

12:29

Počet elektronických PN (dočasnej pracovnej neschopnosti) presiahol jeden a pol milióna. Ide o najvyšší počet vypísaných elektronických PN od spustenia tejto služby v júni 2022 až doteraz. Nárok na nemocenskú dávku vznikol viac ako 1,45 milióna Slovákom. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

12:21

Ekonomické ukazovatele v Nemecku signalizujú pokračujúcu slabosť hospodárstva, najväčšieho v eurozóne, v uplynulom 3. štvrťroku 2024. Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo hospodárstva vo svojej mesačnej správe.

12:21

Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov. Títo traja ekonómovia “preukázali dôležitosť spoločenských inštitúcií pre prosperitu krajiny”, uviedol Nobelov výbor Kráľovskej švédskej akadémie vied.

Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson
Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov
12:20

Do dopravy a bývania by malo v budúcom roku ísť takmer 4,25 miliardy eur. Oproti tomuto roku to je o vyše 740 miliónov eur viac. Najväčšie investície sú naplánované do oblasti dopravnej infraštruktúry. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý v pondelok na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) predložilo Ministerstvo financií SR.

12:19

Podľa najnovšej správy Svetovej banky (SB) je 26 najchudobnejších krajín v najhoršej finančnej situácii od roku 2006. Krajiny, ktorých žije 40 % ľudí najviac postihnutých chudobou, sú zadlžené najviac od roku 2006 a sú čoraz zraniteľnejšie voči prírodným katastrofám a iným šokom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Peter Lipták

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali