Deregulácia nových GMO zatiaľ bez úspechu. Blokuje ju aj Slovensko

Deregulácia nových GMO zatiaľ bez úspechu. Blokuje ju aj Slovensko

Trnava 3. júla 2024 (HSP/Foto:TASR – Dano Veselský)

 

Rada EÚ pod vedením Belgicka neuspela v snahe o schválenie návrhu Európskej komisia na dereguláciu nových GMO, vyrobených novými genomickými technikami (NGT). Posledný plánovaný pokus Belgicka 26.6.2024 sa nakoniec neuskutočnil, keďže o návrhu sa nepodarilo presvedčiť dostatočný počet krajín. V Rade EÚ tak pokračuje patová situácia, ktorú sa nepodarilo prelomiť španielskemu a ani belgickému predsedníctvu

Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO odovzdá petíciu Ministerstvu životného prostredia SR Peter Sudovský
Na snímke z júna 2022 člen občianskej iniciatívy Slovensko bez GMO Peter Sudovský

Štafetu predsedníctva na 6 mesiacov už prebralo Maďarsko, ktoré doteraz návrh odmietalo. Dereguláciu nových GMO brzdí len krehká blokujúca menšina krajín vrátane Slovenska. To je na jednej strane veľmi priaznivá situácia, na druhej strane je konštatovanie, že väčšina krajín EÚ je k deregulácii žiaľ otvorená. Deregulácia spôsobí, že nové GMO plodiny sa dostanú na naše polia a taniere bez hodnotenia rizík a označovania. Občania nebudú vedieť, že jedia GMO a či sú bezpečné. Z tohto pohľadu je postoj väčšiny krajín EÚ zarážajúci, keďže idú proti svojim občanom, ktorí GMO a dereguláciu odmietajú.

Reklama

Nové GMO/NGT nie sú také bezproblémové a zázračné, ako je prezentované. Spôsobujú neúmyselné zmeny DNA, ktoré môžu priniesť nebezpečné vlastnosti GMO plodinám.

Francúzska vládna agentúra pre potraviny, životné prostredie a bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES) a nemecká spolková agentúra pre ochranu prírody (BfN) odmietli svojvoľný a nevedecký argument Európskej komisie o rovnocennosti medzi kategóriou rastlín získaných NGT a konvenčnými, prirodzenými rastlinami. Tvrdia, že NGT rastliny môžu mať rizikový potenciál porovnateľný s inými technikami genetického inžinierstva, môžu zmeniť rastliny spôsobmi, ktoré presahujú rámec konvenčného šľachtenia a musia mať hodnotené riziká od prípadu k prípadu.

Reklama

Peter Sudovský z Občianskej iniciatívy Slovensko bez GMO tvrdí: „Je veľmi riskantné deregulovať respektíve uvoľniť nové GMO zo súčasne platnej EÚ legislatívy o GMO, ktorá by sa mala naopak ešte sprísniť a nie zmierňovať pre nové GMO. Tento hazard so zdravím a s prírodou vyhovuje najmä GMO priemyslu, rozhodne nie občanom a prírode.“

Slovenská republika reflektuje občiansku petíciu, hromadnú pripomienku a výzvy organizácii. Odmieta dereguláciu a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sprísnilo stanovisko Slovenska k návrhu deregulácie. Pre Slovensko prospešné aktivity občanov tak majú zmysel, avšak o deregulácii nových GMO nerozhodujeme len Slovensko, ale Európsky parlament a Rada ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo. Európsky parlament na svojom záverečnom zasadnutí žiaľ potvrdil svoju pozíciu a dereguláciu nových GMO. Obrannú líniu môže udržať Rada ministrov, kde bola doteraz dosiahnutá veľmi krehká blokujúca menšina štátov, medzi ktoré patrí aj Slovensko. Stačí, keď napríklad jeden štát cúvne, návrh prejde aj Radou ministrov a nebezpečnú dereguláciu nových GMO už nemusí nič zastaviť a nevyhneme sa im.

Viac informácií nájdete tu.

Redakciu informoval Peter Sudovský, Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:58

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii. Rozhodol o tom v piatok súd v Bukurešt.

18:54

Futbalisti Spartaka Trnava prehrali v piatkovom prípravnom zápase na pražskej Letnej s domácou Spartou 0:3. Úradujúci český majster rozhodol o svojom triumfe v druhom polčase, keď postupne skórovali Tomáš Wiesner, Victor Olatunji a Tomáš Schnánělec.

18:54

V bratislavskej mestskej časti Rača na ulici Pri Šajbách je v piatok pre údržbu úplne uzavreté železničné priecestie. Obchádzka vedie po Rybničnej ulici a cez Vajnory. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Cestári zároveň upozorňujú na nehodu v stúpaní na Pezinskú Babu z Pezinka, kde v zákrute havarovala motorka. Prejsť sa tam dá striedavo.

18:33

Štyria ľudia zahynuli a ďalších vyše 20 utrpelo zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v piatok tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

18:06

Lídri členských krajín NATO sa budú presadzovať aktívnejšiu úlohu Severoatlantickej aliancie pri koordinácii medzinárodnej pomoci a vojenského výcviku pre Ukrajinu, avšak bez toho, aby na budúci týždeň na summite vo Washingtone stanovili konečný termín vstupu Ukrajiny do tejto organizácie. Uviedol v piatok na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

17:58

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová.

17:27

Putin označil rokovanie s Orbánom za úprimné a užitočné a poďakoval mu za návštevu Ruska. Hovorili aj o aktuálnych aspektoch bilaterálnej spolupráce i o naliehavých medzinárodných a regionálnych otázkach. Moskva podľa neho vníma návštevu maďarského premiéra ako pokus o obnovenie dialógu.

16:31

Čína oznámila ďalšie kroky v rámci svojho antidumpingového vyšetrovania dovozu koňaku z Európskej únie (EÚ). Urobila tak deň po tom, ako EÚ uvalila na dovoz elektromobilov vyrábaných v Číne dočasné vyrovnávacie clá. Napätie vo vzájomných vzťahoch medzi dvomi ekonomickými veľmocami sa tak opäť zvýšilo.

16:18

Ruského opozičného politika Vladimira Karu-Murzu previezli do väzenskej nemocnice a jeho právnikom zakázali prístup k nemu. Informovali o tom v piatok agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na príspevok jeho manželky Jevgenije na sociálnej sieti X.

16:06

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali