Deň ústavy je príležitosťou na komunikáciu o ústave a ústavnosti

❚❚

Košice 1. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 1. septembra 2024 o 19:26 h.

Prijatie Ústavy SR pred 32 rokmi považuje Ústavný súd (ÚS) SR za významný historický moment – vznik právneho predpisu, ktorý položil základy, hodnoty a idey novodobej modernej Slovenskej republiky. Deň Ústavy SR vníma ÚS zároveň ako príležitosť na komunikáciu s verejnosťou o ústave a ústavnosti

Ilustračný obrázok.
Ilustračné foto

“Na jeseň sa na pôde Ústavného súdu každoročne organizujú rôzne akcie, ktorých cieľom je priblížiť činnosť Ústavného súdu verejnosti a zároveň upriamiť jej pozornosť na význam ústavy a ústavnosti,” uviedol ÚS. Informoval, že Deň otvorených dverí ÚS SR sa tento rok uskutoční 26. septembra.

.

Pri tejto príležitosti Kancelária ÚS vyhlásila pre žiakov základných škôl a študentov stredných škôl a gymnázií literárnu súťaž na tému “Čo môžem urobiť pre spravodlivejší svet?” a výtvarnú súťaž na tému “Ústavný súd mojimi očami”. Súťaž pre vysokoškolákov dáva možnosť prezentovať postrehy a názory formou eseje alebo odborného článku na tému “Princíp prednosti práva Európskej únie – výhody a nevýhody”.

Okrem toho prebieha počas celého roka v priestoroch ÚS projekt “Ústava na každý deň”, ktorý ponúka žiakom a študentom príležitosť preniknúť do jadra súdneho systému a demokracie a oboznámiť sa s činnosťou ÚS.

.

“Mladí ľudia sú nesmierne vnímaví, rýchlo a kriticky vyhodnocujú všetky spoločenské zmeny, ktoré majú priamy dosah na ich budúcnosť. Vzdelávacie aktivity založené na kontakte žiakov a študentov s Ústavným súdom, jeho činnosťou, so sudcami Ústavného súdu a zamestnancami Kancelárie Ústavného súdu považujeme za nevyhnutné pri znovunadobudnutí dôvery v súdne inštitúcie a demokratický právny štát, ktorého základom je dodržiavanie ústavy a zákonov,” uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan.

Sériu aktivít so zameraním na ústavu a ústavnosť zakončí 3. októbra medzinárodná vedecká konferencia s názvom “Konanie o súlade právnych predpisov – návrhové oprávnenie a účinky rozhodnutí Ústavného súdu. XIII. ústavné dni”. V rámci tematických okruhov budú odborníci zo Slovenska a zahraničia venovať svoju pozornosť aj téme kontroly ústavnosti.

 

KDH chce zmenou v ústave zabrániť zneužívaniu skráteného legislatívneho konania

Ústava by mala obsahovať účinnú poistku proti zneužívaniu skráteného legislatívneho konania. V prípade, že k porušeniu pravidiel podľa názoru Ústavného súdu SR dôjde, mala by príslušná norma stratiť platnosť. Navrhuje to Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

Predseda hnutia Milan Majerský pripomenul, že zámer predstavený na Deň Ústavy SR je súčasťou rámcových tém o legislatívnych zmenách, ktoré by mali viesť k zintenzívneniu ochrany demokracie, základných ľudských práv a hodnôt, na ktorých stojí ústava i slovenská štátnosť.

.

“Chceme, aby sa o všetkých dôležitých zmenách vždy viedla poctivá odborná i politická diskusia. Toto považujeme za podstatný úvod do diskusie aj k ostatným prioritám,” uviedol líder kresťanských demokratov.

Pripravený vecný zámer návrhu novely ústavy z dielne KDH ráta s tým, že inštitút skráteného legislatívneho konania budú môcť zákonodarcovia naďalej používať, takýto postup však bude môcť následne preskúmať Ústavný súd SR.

“Ak sa Ústavný súd vyjadrí, že postup parlamentu pri legislatívnom konaní o návrhu zákona nebol v súlade s ústavou, stráca príslušný zákon účinnosť a platnosť,” vysvetlil podpredseda KDH Viliam Karas.

Pripomenul, že návrh sleduje zmenu, po ktorej roky volá odborná verejnosť, ale aj podnikateľský sektor.

“Prinesie to viac právnej istoty, viac odbornosti a najmä kvalitnejšie zákony pre občanov,” domnieva sa.

.

V nasledujúcich týždňoch chce KDH osloviť všetky parlamentné politické strany s ponukou pripraviť spoločnú víziu pre lepšiu tvorbu zákonov. Napomôcť má k tomu aj poslanec Branislav Škripek, ktorý sa 1. septembra stal členom hnutia.

 

Matúš Šutaj Eštok: Ústava SR je zárukou rovnosti a sociálnej spravodlivosti

Ústava SR je zárukou rovnosti, sociálnej spravodlivosti a plnohodnotného života pre každého. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR to povedal predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

“Naša ústava, prijatá v roku 1992, nám pripomína, že Slovensko stojí na hodnotách slobody, spravodlivosti, sociálnej rovnosti, solidarity a plnohodnotného života pre každého človeka. Tieto hodnoty sú piliermi, na ktorých môžeme stavať budúcnosť, kde každý človek bude mať možnosť žiť bezpečným a naplneným životom,” uviedol Šutaj Eštok.

Úloha je podľa neho zabezpečiť, aby Slovensko bolo miestom, kde sa cení ľudská dôstojnosť, kde je rovnosť príležitostí skutočnosťou a kde je sociálna spravodlivosť realitou každodenného života.

Ústavu SR schválila Slovenská národná rada pred 32 rokmi, štyri mesiace pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Jej prijatie z 1. septembra 1992 sa od roku 1994 pripomína ako štátny sviatok – Deň Ústavy SR.

 

Blanár: SR má základ svojej štátnosti v ústave, na ktorú nadväzujú všetky zákony

Slovenská republika má základ svojej štátnosti vo svojej ústave, na ktorú nadväzujú všetky zákony. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR to uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) na sociálnej sieti.

“Naša ústava sa prijímala v Slovenskej národnej rade v zložitej atmosfére, pretože veľa politikov ešte stále neverilo, že samostatná SR bude schopná prežiť,” pripomenul Blanár.

Bolo podľa neho veľa ľudí, ktorí hovorili, že SR skrachuje v priebehu pár mesiacov.

.

Úspešný príbeh Slovenska potvrdzuje napríklad mnoho slovenských diplomatov, ktorí sa presadili v rôznych významných medzinárodných organizáciách na vysokých pozíciách.

“Slovenská republika predsedala Valnému zhromaždeniu Organizácie Spojených národov, bola zároveň nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN a o túto pozíciu sa uchádzame opäť pre roky 2028 – 2029,” priblížil Blanár.

Doplnil, že Slovensko predsedalo aj Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či Rade Európy.

Ústavu SR schválila Slovenská národná rada pred 32 rokmi, štyri mesiace pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Jej prijatie z 1. septembra 1992 sa od roku 1994 pripomína ako štátny sviatok – Deň Ústavy SR.

 

.

Podpredseda NR SR Peter Žiga sa stretol s bývalými predsedami parlamentu, potomkami J. M. Hurbana, aj s bývalými poslancami, ktorí prijímali Ústavu SR

Podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga poverený jej vedením, sa pri príležitosti Dňa Ústavy SR tradične stretol s bývalými predsedami nášho najvyššieho zákonodarného zboru. Pri jednom stole diskutovali napríklad Peter Pellegrini, Andrej Danko, Boris Kollár, Pavol Hrušovský, ale aj Béla Bugár, Ivan Gašparovič, či Jozef Migaš. Témami spoločných rozhovorov boli napríklad aktuálna politika, ale aj
pôsobenie Národnej rady SR, či už dnes, alebo v minulosti.

Zastupujúci predseda parlamentu privítal aj potomkov predsedu prvého zákonodarného zboru v histórii Slovenska, Jozefa Miloslava Hurbana. Prapravnukovi predsedovi Slovenskej národnej rady v revolučnom roku 1848 Vladimírovi Hurbanovi odovzdal pamätnú medailu práve s menom jeho slávneho predka. Stalo sa tak symbolicky za prítomnosti členov Čestnej stráže Ozbrojených síl SR v historických uniformách z polovice 19. storočia.

Podpredseda NR SR Peter Žiga následne otvoril v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave slávnostné stretnutie bývalých poslancov, ktorí pred 32 rokmi prijímali najvyšší zákon Slovenskej republiky. Takmer šesť desiatok poslancov koalície
i opozície sa tak znovu stretlo v tej istej rokovacej sále, kde slávnostne schválili Ústavu novodobej Slovenskej republiky. Nechýbali tam významné osobnosti 90. rokov, ako napríklad exprezident Ivan Gašparovič, viacnásobný expremiér Vladimír Mečiar, bývalý predseda vlády Ján Čarnogurský, expredseda SNR František Mikloško, bývalí poslanci Ján Figeľ a Anton Hrnko či mnohí ďalší.

 

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali