Deň po iniciatíve USA sa v Iráne konali zhromaždenia na podporu vlády

❚❚

Teherán 6. januára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Vahid Salemi)

 

Iránska štátna televízia v sobotu odvysielala reportáže z viacerých miest krajiny, kde sa konali demonštrácie stúpencov súčasnej iránskej vlády. 

Ilustračné foto

Informovala o tom agentúra AP, ktorá dodala, že provládne akcie sa uskutočnili deň po zverejnení správy, že USA sa snažia dosiahnuť zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) venované protivládnym protestom v Iráne.

.

Iránska štátna televízia označila sobotňajšie provládne protesty za “odpoveď vzbúrencom a podporovateľom nepokojov”, ktoré – ako pripomenula AP – vypukli 28. decembra v meste Mašhad a odvtedy sa rozšírili aj do mnohých ďalších miest, pričom si vyžiadali najmenej 21 obetí na životoch.

Protivládni demonštranti poukazujú na nárast cien za potraviny a vysokú mieru nezamestnanosti v Iráne. Časť z protestujúcich žiada aj demisiu vlády.

.

V reakcii na to iránska vláda vyzvala svojich priaznivcov na protidemonštrácie a deklarovala, že protivládne protesty sú dôsledkom zasahovania cudzích štátov do vnútorných záležitostí Iránu.

Agentúra AP dodala, že Rusko a Irán v pléne Bezpečnostnej rady ostro kritizovali, že Washington zaťahuje najmocnejší orgán OSN do vnútroštátnej záležitosti. A aj zástupcovia viacerých ďalších krajín v BR OSN – od Číny až po “nováčika” Rovníkovú Guineu – vyjadrili pochybnosti, či je táto rada správnym fórom pre túto otázku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:13

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské sily dobyli dedinu Mežove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ide o ďalšiu ukrajinskú obec, nad ktorou ruské sily prevzali kontrolu v uplynulých dňoch.

13:11

Od polovice júla, kedy vstúpila do platnosti novela zákona o pobyte cudzincov, boli na Slovensku vydané len dve modré karty pre vysokokvalifikovaných pracovníkov z tretích krajín. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek. Zástupcovia zamestnávateľov sa aj napriek nízkemu počtu vydaných kariet zhodujú, že majú na Slovensku význam.

13:10

Povodne, ktoré sa v dôsledku dažďov nedávno vyskytli v okolitých štátoch a na území Slovenska, spôsobili poškodenie mnohých automobilov. Vodou a bahnom poškodené vozidlá sa vo veľkom počte prípadov neoplatí dôkladne opravovať, čím ich následne len povrchne vyčistené majitelia ponúknu na predaj v súkromnej inzercii, prípadne malých autobazároch. Na riziko kúpy takto poškodeného vozidla upozornili odborníci zo slovenskej siete autocentier AAA Auto.

13:09

Konfederácia odborových zväzov SR nepodpíše dodatky kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu z dôvodu, že predstavitelia štátu naďalej odmietajú valorizovať platy v týchto sférach. Kolektívne zmluvy tak zaniknú ku koncu tohto mesiaca, čím skupina zamestnancov stratí benefity, ktoré obsahujú.

13:08

Pre chudobu si nemôžu mnohí obyvatelia na Slovensku dovoliť zdravotnú či sociálnu starostlivosť. Tá by mala byť viac dostupnejšia aj pre ľudí v núdzi a bez domova. Dostať by sa k nej mali aj najohrozenejšie skupiny chudobou po prepustení z nemocníc. Problémy týchto ľudí už štát nemôže viac odkladať.

13:06

Ceny potravín v Česku sa podľa českého premiéra Petra Fialu za posledný rok znížili najviac zo všetkých krajín OECD. Vysvetľuje si to vytrvalým tlakom na potravinárov a opatreniami, ktoré zaviedla jeho vláda. Český minister poľnohospodárstva Marek Výborný podotkol, že priestor na ďalšie zníženie cien potravín už nie je. Povedali to na začiatku 50. ročníka agrosalónu Zem živiteľka v Českých Budějoviciach, na ktorom nechýba ani slovenský minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD), informuje spravodajkyňa TASR.

13:05

Existuje veľká šanca, že maďarská ropná spoločnosť MOL bude schopná uzavrieť príslušné dohody, aby neboli blokované dodávky ropy do Maďarska cez Ukrajinu. Povedal to v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý vytkol, že Maďarsko ani Slovensko nedostali v tejto záležitosti žiadnu podporu od Európskej komisie.

12:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu s veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Olexandrom Syrským navštívil Sumskú oblasť na severe Ukrajiny. Tá hraničí s ruskou Kurskou oblasťou, kde ukrajinské sily už viac ako dva týždne vedú ofenzívu.

12:23

Bezpečnostná firma Ambrey uviedla, že v Červenom mori juhozápadne od jemenského prístavu Salíf bol zaznamenaný požiar. Rovnako došlo na mori aj k útoku na ropný tanker Sounion. 

12:11

Americké námorné sily oznámili, že torpédoborec USS Ralph Johnson uskutočnil rutinnú plavbu cez Taiwanský prieliv v súlade s medzinárodným právom.

12:07

Americké veľvyslanectvo v Kyjeve varovalo, že Rusko môže v nasledujúce dni zintenzívniť raketové útoky na celom území Ukrajiny. Obavy amerických diplomatov rastú najmä v súvislosti s blížiacim sa sviatkom ukrajinskej nezávislosti od Sovietskeho zväzu.

11:15

Dve deti zahynuli a ďalších päť utrpelo zranenia v Pakistane pri streľbe ozbrojencov na školský autobus. Oznámila to miestna polícia.

10:57

Talianski potápači vytiahli telo britského technologického magnáta Mikea Lyncha z vraku luxusnej plachetnice Bayesian, ktorá sa potopila pri Sicílii. Jeho 18-ročná dcéra Hannah je stále nezvestná.

Záchranári vytiahli z potopenej plachetnice na Sicílii telo Lyncha
Na snímke talianski potápači vynášajú telo jednej z obetí potopenej plachetnice Bayesan v prístave v meste Porticello neďaleko Palerma na talianskom ostrove Sicília
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia v nafukovacích kolesách sa plavia po chladnej rieke Comal, keď teploty v južnom Texase extrémne hodnoty

Autor: TASR/AP-Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Milan Šupa

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali