Ďalšia horúca téma: Danko je proti zmene, ozýva sa aj opozícia

❚❚

Bratislava 5. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

Aktualizované 5. januára 2024 o 11:27

Koaličná SNS nebude súhlasiť so zmenou volebného systému a počtu volebných obvodov. Vyhlásil to líder národniarov Andrej Danko v rozhovore pre TASR. Novelizácia by podľa neho zruinovala malé strany a nepriniesla by viac demokracie

Pellegrini Danko Fico
Na snímke zľava predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda SNS Andrej Danko a predseda Smer-SD Robert Fico

“To je iniciatíva Hlasu-SD, ale SNS s nejakou zmenou volebných obvodov súhlasiť nebude. To naši koaliční partneri vedia,” uviedol Danko na margo novely. Dodal, že čaká, s akým návrhom prídu partneri. Myslí si, že prípadná zmena na dvojkomorový parlament by na Slovensku bola vyhodenými peniazmi.

.

Podľa Danka netreba meniť ani volebné obvody a ich počet. Tvrdí, že SNS mala najlepšiu regionálnu kandidátku a má tak aj zastúpenie regionálnych poslancov. “Toto sú len také výkriky do tmy a zrušenie volebných obvodov je likvidácia malých strán,” podčiarkol s tým, že nechce žiť v štáte, kde budú len dve politické strany.

 

.

Majerský: KDH je pripravené rokovať s koalíciou o zmene volebného systému

Opozičné KDH by vedelo podporiť také vládne návrhy, ktoré by korešpondovali s program hnutia. Má záujem aj o zmenu volebného systému. O tej je hnutie pripravené rokovať aj s vládnou koalíciou, ak bude schopná prijať argumenty hnutia. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský v rozhovore pre TASR.

“My sme si tu neprišli odsedieť štyri roky. Ak bude niečo korešpondovať s naším volebným programom, tak určite to podporíme,” povedal Majerský. Pripomenul, že hnutiu sa už podarilo presadiť jeden pozmeňujúci návrh týkajúci sa čistiarní odpadových vôd k vládnej novele. Myslí si, že takto poslanci pomohli štátu, ale aj bežnému človeku z hľadiska byrokratizácie.

O zmene volebného systému a počtu volebných obvodov si vie predstaviť diskusiu s vládnou koalíciou. “Sme ochotní spolupracovať alebo participovať na zmene. Sme totiž jediná krajina Európskej únie, ktorá má jeden volebný obvod a tam, ak bude vládna koalícia schopná prijať aj naše argumenty, aby sme mali osem volebných obvodov pri voľbách, tak do takejto diskusie sme ochotní vstupovať a dať svoje podnetné a rozumné návrhy, aby sa to zmenilo,” povedal pre TASR.

Súčasný systém s jedným volebným obvodom podľa Majerského nahráva stranám, ktoré majú malú členskú základňu a stoja na jednom lídrovi. Poznamenal, že ak by bolo viac volebných obvodov, automaticky sa dostanú do parlamentu aj ľudia z regiónov. Predstava KDH je, že by počet volebných obvodov a jeho hranice korešpondovali s hranicou samosprávneho kraja. Takto by podľa Majerského dostali zastúpenie v parlamente všetky regióny. “Toto je aj spravodlivé, aj dobré. A ľudia by sa viac vedeli identifikovať s Národnou radou SR, lebo by reprezentovala všetky regióny,” dodal.

 

.

 

Šimečka si nevie predstaviť podporu PS pre ústavné zmeny z dielne vlády

Líder PS Michal Šimečka si nevie predstaviť podporu prípadných ústavných zmien z dielne vlády. Považuje to za riziko. Vláda už podľa neho ukázala, že jej cieľom je koncentrácia moci a deštrukcia právneho štátu. Obáva sa toho aj pri zmene volebného systému.

“Neviem si predstaviť situáciu, v ktorej by sme s ňou spolupracovali na zmene ústavy. A špeciálne sa mi to zdá nebezpečné, pokiaľ sa bavíme napríklad o zmenách vo volebnom systéme,” povedal v rozhovore pre TASR Šimečka.

Čo sa týka zmeny volebného systému, v akademickej a teoretickej rovine sa podľa neho dá rozprávať o rôznych modeloch. “My máme jeden volebný systém, na ktorý sme si v zásade zvykli, ale má svoje problémy, nedostatky, riziká, to všetko je pravda,” uviedol. PS sa však podľa neho nechce podieľať na snahe premiéra Robert Fico (Smer-SD) “zabetónovať” sa pri moci. “Naopak, budeme proti tomu bojovať. Nevidím teraz žiadny urgentný dôvod, aby sme sa zaoberali zmenou volebného systému. Teraz má Slovensko omnoho väčšie problémy,” zdôraznil.

Nechcel špekulovať o tom, v akých prípadoch by rokovali s koalíciou o prípadnej podpore pre návrhy z dielne PS. Označil za pochopiteľné, že hnutie bude chcieť napĺňať svoj program a snažiť sa o získanie podpory pre svoje návrhy. “Ale ako som vravel, neviem si teraz predstaviť, že by sme spolupracovali s vládnymi stranami na ústavných zmenách,” zdôraznil.

.

 

Šutaj Eštok: Na zmene volebného systému sa musí najskôr dohodnúť koalícia

Na zmene volebného systému sa najskôr musí dohodnúť koalícia, následne môže vzniknúť expertná skupina. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to uviedol v rozhovore pre TASR v súvislosti so zamýšľaným zvýšením počtu volebných obvodov v parlamentných voľbách. Ako pripomenul, víziou Hlasu-SD je dať väčšiu váhu regiónom.

“Vieme si predstaviť, že bude 75 poslancov volených v jednom obvode a zvyšných 75 by mohlo byť volených vo viacerých obvodoch. Samozrejme, nefunguje to tak, že si luskneme prstom a zrazu to tak funguje. Určite budeme vnímať všetky pripomienky, ktoré k tomu budú. Minimálne však verím, že sa nám na túto tému podarí otvoriť diskusiu,” uviedol Šutaj Eštok. Ako pripomenul, prvoradá je zhoda v koalícii, v ktorej vníma aj výhrady SNS.

Deklaruje, že zmeny sa budú prijímať v dialógu so samosprávami. Do témy by malo byť zapojené okrem rezortu vnútra aj ministerstvo regionálneho rozvoja. Politické strany by však do príprav nechcel zahŕňať. “Skôr si myslím, že diskusia by mala byť čisto na expertnej a exekutívnej úrovni a mali by sme sa vyhnúť tomu, aby sme tu pustili politiku. Tá príde na rad až vtedy, ak tento návrh vznikne a dostane sa do parlamentu. Vtedy bude priestor aj pre zástupcov opozície, aby sa k tomu vyjadrili. Verím, že odborne,” poznamenal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:44

Bývalá dánska panovníčka Margaréta II., ktorá v januári abdikovala, si začiatkom týždňa pri páde poranila krk a zlomila ruku, pričom ju nakrátko hospitalizovali. Oznámil to v piatok kráľovský palác, informuje agentúra AFP.

19:35

Na pohreb bývalého talianskeho futbalového reprezentanta Salvatoreho “Tota” Schillaciho prišli tisíce fanúšikov. Niekdajší útočník zomrel v stredu vo veku 59 rokov po boji s rakovinou hrubého čreva.

Salvatore "Toto" Schillaci
Rakva s pozostatkami bývalého talianskeho futbalistu Salvatoreho Schillaciho je vystavená v katedrále počas pohrebného obradu v Palerme v piatok 20. septemra 2024
19:33

Ministri srbskej vlády v piatok odsúhlasili plán na opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby, ktorú v krajine zrušili pred 14 rokmi. Podľa agentúry Reuters, citovanej TASR, o tom v piatok informoval srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý tento súhlas privítal ako dôležitý krok k zlepšeniu pripravenosti krajiny na obranu.

19:25

Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v auguste v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmiernilo. Navyše, pokles bol miernejší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov.

19:25

Mestský úrad v Klagenfurte, metropole rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko, v piatok oznámil, že pitná voda bola na niektorých miestach kontaminovaná enterokokmi. Zdravotný úrad preto preventívne odporúča piť v celom meste len prevarenú vodu.

19:25

Portugalsko dostalo pod kontrolu už aj posledné lesné požiare vyčíňajúce na severe krajiny. Oznámili to v piatok tamojší hasiči, informuje agentúra AFP.

18:58

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý kandidoval v júlových prezidentských voľbách, v piatok uviedol, že hľadal diplomatický azyl po tom, ako ho varovali, že venezuelské bezpečnostné zložky prezidenta Nicolása Madura “po ňom idú”.

18:58

Mladého muža zadržaného po útoku nožom v holandskom meste Rotterdam, pri ktorom prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela vážne zranenia, podozrievajú z vraždy s teroristickým motívom. V piatok to oznámila holandská prokuratúra.

18:56

Poľská centrálna banka pokračuje vo výraznom zvyšovaní zlatých rezerv. Uviedla to banka s tým, že ku koncu augusta dosiahli jej zlaté rezervy v prepočte zhruba 29 miliárd eur.

18:55

Ruská vláda zvažuje výrazné zvýšenie jednorazového príspevku, ktorý musia zahraničné podniky, opúšťajúce ruský trh, zaplatiť do štátneho rozpočtu. Takzvanú daň z odchodu plánuje vláda zvýšiť oproti súčasnej hodnote takmer trojnásobne na 40 %. Uviedol to v piatok denník RBC, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

18:55

Financovanie nových jadrových zdrojov v krajinách OECD a v rozvojových krajinách, pripravenosť jadrového dodávateľského reťazca, rozvoj kvalifikovanej pracovnej sily či výstavba malých modulárnych reaktorov boli témami ministerskej konferencie Roadmaps to New Nuclear v Paríži. Slovensko na konferencii zastupoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Kamil Šaško. V piatok o tom informoval tlačový odbor MH SR.

18:53

Ak obce vytvárajú neúčinný systém kontroly, porušujú tým zákon o obecnom zriadení. Výkon dozoru nad dodržiavaním zákonov obcami patrí prokuratúre. Uviedol to pre TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, v reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali