Výstava venovaná gastru a kulinárstvu sa do priestorov vynoveného národného výstaviska vrátila po jedenástich rokoch. Počas troch dní mohli návštevníci ochutnať jedinečné slovenské produkty, vidieť kulinársku show elitných šéfkuchárov, či obdivovať a ochutnať unikátne výrobky slovenských pekárov.
Šéf parlamentu Andrej Danko zavítal na výstavu v sobotu popoludní a doslova neodolal možnosti ochutnať pre Slovenských producentov síce netradičné, no o to kvalitnejšie krevety, ktoré sa chovajú na farme v Drietome pri Trenčíne. “Je to fantastické, akí priebojní ľudia sú medzi nami. Prvýkrát v živote som ochutnal slovenské krevety a poviem vám, že sú fantastické. S jedinečnou technológiou došli na Slovensko ľudia z Ruska. Som veľmi rád, že si vybrali práve náš štát, aby sa tu vybodovala táto unikátna farma,” povedal po ochutnávke síce exotickej, no predsa slovenskej pochúťky Andrej Danko.
Okrem toho predseda NR SR preukázal aj svoje umelecké sklony pri zdobení slovenskej čokolády. “Zdobiť čokoládu, alebo celkovo pečivo nie je vôbec také ľahké, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Skláňam sa pred šikovnosťou všetkých slovenských potravinárov, kuchárov či pekárov, ktorí nám denno-denne prinášajú na stôl kvalitné jedlo”.
Najväčšie zastúpenie na veľtrhu mali slovenskí pekári. V rámci expozície pripravili hneď dva svetové rekordy, ktoré sa zapísali aj do Guinnessovej knihy rekordov. Konkrétne ide o najväčší vianočný stromček vyrobený z chleba a takisto aj najväčšia “chlebová” mapa Slovenska.
Na výstave Gastra & Kulinária 2019 sa v agrokomplexe v Nitre predstavilo 57 potravinárskych firiem a 20 firiem s gastrotechnológiami. Expozíciu si prišlo pozrieť viac ako 20.000 návštevníkov. “Aj na záujme ľudí je vidieť, že tu takáto výstava, ktorá sa nekonala dlhých 11 rokov, chýbala. Je zároveň skvelé vidieť, že na Slovensku máme veľmi šikovných ľudí svetovej kvality,” skonštatoval na záver návštevy Národného výstaviska Agrokomplex Andrej Danko.