Ďalšou veľkou témou ostatných dní je situácia vo verejnoprávnej STVR

❚❚

Bratislava 14. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR)

 

Podľa mediálnych výstupov sa zdá, že najkontroverznejšia časť konsolidačného balíčka sú platy zdravotníkov. Presnejšie povedané – miernejší nárast ich platov. Tie sa, podľa predbežnej dohody, mali valorizovať o 3 % a memorandum predpokladalo až 10 % , konštatuje Roman Michelko. Jeho komentár prinášame v plnom znení 

RTVS štrajk
Ilustračné foto

 

.

Toto zbrzdenie malo platiť len jeden rok a potom sa malo ísť podľa pôvodnej dohody. Napriek tomu lekári a zdravotníci, uvedomujúc si, že sú veľmi silnou nátlakovou skupinou, využili svoje vplyvy a hrozia rušením pohotovostí a nadčasov, čo by v konečnom dôsledku mohlo viesť až ku kolapsu zdravotníctva.

Lekárske odborové združenie – a to treba oceniť – išlo do vyjednávaní s tým, že poukázalo na možnosti ako v sektore ušetriť až 300 miliónov, pričom by si ich plná valorizácia vyžiadala iba niečo okolo 110 miliónov. Nový minister zdravotníctva Kamil Šaško dostal veľmi ťažkú úlohu vyjednať dohodu do 15.októbra, kedy minister financií pošle návrh štátneho rozpočtu do parlamentu.

.

Je to síce šibeničný termín, ale treba dúfať, že sa to novému ministrovi podarí. Pri tvorbe tohto rozpočtu sa zadefinovali isté princípy, ktoré bude vhodné dodržiavať aj v budúcnosti. Tým prvým je, že konsolidácia sa má dotknúť predovšetkým tých najbohatších a len v nevyhnutnej a čo najmenšej miere, aj tých chudobnejších. A druhým princípom je skutočnosť, že treba ďalej hľadať metódy, akým zefektívniť fungovanie štátu, samozrejme tak, že zostane aj naďalej funkčným, bez toho, aby skolabovalo poskytovanie služieb pre občanov.

To je zásadný rozdiel, medzi našou konsolidáciou a konsolidáciou, ktorú robila pravica. V jej prípade najhoršie obišli tí najchudobnejší, ktorým Dzurinda s Miklošom zvýšili sadzbu dane na tovary a služby základnej potreby (základné potraviny, bývanie, energie a podobne ) zo 6 % na 19 %, teda o celých 13 % naviac. Naopak, tým najbohatším znížil sadzbu dane z 24 % na 19 % na luxusné tovary a služby – metaforicky na kaviár, šampanské a zahraničné luxusné dovolenky.

Teda v konečnom dôsledku – keďže „reforma“ bola rozpočtovo neutrálna – sa tí najchudobnejší poskladali na luxusnú spotrebu najbohatších. Inak povedané, štát na cenách základných potravín – chlebe, rožkoch mlieku či masle, bývaní, elektrine a podobne – vybral o 13 % viac, aby si milionári, ktorým znížil ceny luxusu o celých 5 % sadzby dane ( z 24 % na 19 %), mohli užiť nie tri, ale hneď aj štyri luxusné dovolenky na Filipínach, v Dubaji či na Bali. Takto sme my nikdy nekonsolidovali a konsolidovať nechceme.

Ďalšou veľkou témou ostatných dní, je situácia vo verejnoprávnej STVR. Všetci sme očakávali, že už na septembrovej schôdzi sa zvolí rada a tá vyhlási výberové konanie na riaditeľa STVR. Bohužiaľ, nepochopiteľná nominácia koaličného partnera do tejto rady celý proces zdržala. Daniel Krajcer je skutočne ten najnevhodnejší kandidát zo všetkých 44 prihasených. Človek, ktorý extrémne účelovo likvidoval verejnoprávnu STV, ktorý spôsobil, že koaličná rada potom vyberala koaličného kandidáta na riaditeľa RTVS, dnes kandiduje do rady, To je zlé aj ako vtip. Hádam to v krátkom čase pochopí aj jeden z koaličných partnerov.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:07

Spoločnosť SHP Group, ktorá vyrába papierovú hygienu pod značkou Harmony, pomohla obyvateľom Bosny a Hercegoviny v čase katastrofálnych záplav, ktoré krajinu nedávno postihli. Jej závod SHP Celex v Banja Luke je súčasťou holdingu ECO – INVESTMENT a.s. pod vedením priemyselníka Milana Fiľa. Pomoc obsahovala niekoľko kamiónov papierovej hygieny a finančnú podporu.

13:07

Afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti sa v pondelok zaviazalo k tomu, že postupne začne uplatňovať zákon zakazujúci médiám zverejňovať zábery všetkých živých tvorov.

12:43

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok vyzval ostatné členské krajiny EÚ, aby reagovali na žiadosť Španielska a Írska o pozastavenie dohody EÚ o voľnom obchode s Izraelom z dôvodu vojenských operácií izraelskej armády v Pásme Gazy a Libanone.

12:29

Počet elektronických PN (dočasnej pracovnej neschopnosti) presiahol jeden a pol milióna. Ide o najvyšší počet vypísaných elektronických PN od spustenia tejto služby v júni 2022 až doteraz. Nárok na nemocenskú dávku vznikol viac ako 1,45 milióna Slovákom. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

12:21

Ekonomické ukazovatele v Nemecku signalizujú pokračujúcu slabosť hospodárstva, najväčšieho v eurozóne, v uplynulom 3. štvrťroku 2024. Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo hospodárstva vo svojej mesačnej správe.

12:21

Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov. Títo traja ekonómovia “preukázali dôležitosť spoločenských inštitúcií pre prosperitu krajiny”, uviedol Nobelov výbor Kráľovskej švédskej akadémie vied.

Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson
Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov
12:20

Do dopravy a bývania by malo v budúcom roku ísť takmer 4,25 miliardy eur. Oproti tomuto roku to je o vyše 740 miliónov eur viac. Najväčšie investície sú naplánované do oblasti dopravnej infraštruktúry. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý v pondelok na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) predložilo Ministerstvo financií SR.

12:19

Podľa najnovšej správy Svetovej banky (SB) je 26 najchudobnejších krajín v najhoršej finančnej situácii od roku 2006. Krajiny, ktorých žije 40 % ľudí najviac postihnutých chudobou, sú zadlžené najviac od roku 2006 a sú čoraz zraniteľnejšie voči prírodným katastrofám a iným šokom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Peter Lipták

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali