Ďalšia hlbokomorská ponorka smeruje k Titaniku

❚❚

Bratislava 30. mája 2024 (HSP/ The Daily Wire / Foto: Foto:TASR/AP)

 

Miliardár z Ohia sa plánuje vydať na cestu do hlbín, až na dno oceánu v severnom Atlantiku, aby obhliadol vrak Titanicu v novej ponorke spoločnosti Triton Submarines. Prieskumný ponor je naplánovaný len rok po tom, čo na tomto mieste implozovala ponorka Titan spoločnosti OceanGate. Správu prináša The Daily Wire

ponorka
Na snímke malá ponorka Titan

Realitný investor Larry Connor uviedol, že spolu s Patrickom Laheym, spoluzakladateľom spoločnosti Triton Submarines, sa vydajú na cestu do hlbín mora v dvojmiestnej ponorke. Miliardár chce po minuloročnej implózii ponorky OceanGate dokázať, že ich ponorka je bezpečná.

.

 

Triton 4000/2 Abyssal Explorer

Spoluzakladateľ spoločnosti, Patrick Lahey, v rozhovore pre The Wall Street Journal o Connorovi povedal : „Mali sme klienta, úžasného človeka. Zavolal mi a povedal: „Viete, potrebujeme postaviť ponorku, ktorá sa dokáže opakovane a bezpečne ponoriť do hĺbky, povedzme že do úrovni Titanicu. Verím, že vy to dokážete. Ukážete svetu, že Titan(predošlý model, ktorý v hlbinách implodoval) bol výmysel.“

.

„Chcem ukázať ľuďom na celom svete, že hoci je oceán nesmierne mocný, môže byť nádherný a zábavný. Ak na to pôjdeme správnym spôsobom, zmení nám to život,“ povedal Connor.

„Patrick Lahey o tom premýšľal a navrhoval to viac ako desať rokov,“ pokračoval Connor. „Nemali sme však k dispozícii materiály a technológie. Pred piatimi rokmi by ste túto ponorku nemohli postaviť,“ dodal.

Obaja sa na cestu vydajú v ponorke Triton 4000/2 Abyssal Explorer v celkovej sume 20 miliónov dolárov, ktorá sa dokáže ponoriť do hĺbky 4 000 metrov. Vrak Titanicu leží približne v hĺbke 3 800 metrov pod hladinou oceánu.

 

Havária z minulého roka

Vlani v júni podobná ponorka Titan spoločnosti OceanGate implodovala na výprave na dno oceánu, kde mala za úlohu obzrieť si vrak Titanicu. Všetci piati ľudia na palube – vrátane výkonného riaditeľa spoločnosti OceanGate Stocktona Rusha – zahynuli v priebehu zlomku sekundy v dôsledku extrémneho tlaku, ktorý existuje v tejto hĺbke , nastala tzv. implózia.

.

David Lochridge, kapitán ponorky a inžinier, ktorý slúžil v britskom kráľovskom námorníctve a pracoval po celom svete, vyjadril výhrady k návrhu a konštrukcii ponorky spoločnosti OceanGate, ale jeho obavy boli údajne zamietnuté. Na plavidle našiel množstvo problémov, vrátane trupu z uhlíkových vlákien s „veľmi viditeľnými známkami delaminácie a pórovitosti“. Všimol si odlepujúce sa lepidlo na balastných vakoch, na tesneniach boli chybné ponorné otvory, drážky na O-krúžky nemali štandardný dizajn a mnoho ďalších.

Keď Lochridge predniesol svoje obavy na stretnutí spoločnosti, bol prepustený.

„Považoval by som sa za dosť odvážneho, pokiaľ ide o robenie vecí, ktoré sú nebezpečné. Ale tá ponorka je časovaná bomba. Nehoda, ktorá čaká na to, aby sa stala,“ napísal Lochridge. Svoje slová adresoval Robovi McCallumovi, ktorý spoluzakladal spoločnosť Eyos Expeditions.

„Nikto na svete nemá dosť peňazí na to, aby mi mohol zaplatiť, aby som sa s tou vecou potopil… Nechcem, aby ma považovali za strachopuda, ale naozaj sa veľmi bojím, že v snahe zvýšiť si ego zabijem seba a aj ostatných,“ napísal Lorchidge.

Riaditeľka finančného a administratívneho oddelenia OceanGate v rozhovore odhalila, prečo dala v spoločnosti výpoveď. „Nedôverovala som mu (zakladateľovi spoločnosti OceanGate, ktorým je Stockton Rush),“ povedala. „Nemohla som pracovať pre Stocktona,“ uviedla a tvrdila, že ju požiadal, aby prevzala funkciu hlavného kapitána ponorky. „ Vydesilo ma, že by chcel, aby som bola hlavnou kapitánkou, keďže moje vzdelanie je ekonomické,“ povedala na adresu majiteľa spoločnosti. V rozhovore tiež poznamenala, že viacerí inžinieri, ktorí sa podieľali na výrobe ponorky boli priveľmi mladí, vo veku okolo dvadsať rokov.

.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:16

V piatkovom zápase 3. skupiny B-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Kazachstanu s Nórskom 0:0. Hostia, v drese ktorých nastúpil aj kanonier Erling Haaland, nepremenili na gól ani jednu z celkovo 20 striel. V 2. skupine C-divízie sa v Kaunase zrodilo víťazstvo hostí z Cypru nad Litvou 1:0.

Včera 20:11

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali na turnaji Vacláva Ježka s Walesom 2:3. V piatkovom dueli v českých Kosticiach mladí Slováci premrhali dvojgólový náskok. V prvom stretnutí na turnaji zverenci Juraja Ančica remizovali v stredu s Tureckom 1:1. V nedeľu o 11.00 h si v Mikulove zmerajú sily s USA.

Včera 18:46

Európska únia je mierovým projektom, teraz však v Európe zúri vojna. Prvým krokom by malo byť dosiahnutie prímeria, nie mierových rokovaní, povedal v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci diskusie na 50. ročníku ekonomického fóra v talianskom Cernobbiu.

Včera 18:46

Sociálna platforma Telegram zavedie ešte tento rok nový prístup k moderovaniu obsahu a odstráni prvky, ktoré niektorí používatelia zneužívali na protizákonnú činnosť. V piatok to oznámil zakladateľ siete a generálny riaditeľ Pavel Durov, voči ktorému vo Francúzsku vzniesli predbežné obvinenia práve za to, že v Telegrame umožnil údajné kriminálne aktivity.

Včera 18:44

Propalestínski demonštranti vo štvrtok večer narušili otvárací príhovor riaditeľa Medzinárodného filmového festivalu v Toronte pokrikmi “Zastavte genocídu”.

Včera 18:43

Muža, ktorý v auguste pomáhal rozložiť oheň pred hotelom, v ktorom sa nachádzalo vyše 200 žiadateľov o azyl, odsúdili v piatok na deväť rokov väzenia. Ide o najdlhší trest uložený osobám zapojeným do augustovej vlny protiimigračných nepokojov v Anglicku, píše TASR podľa správy agentúry AP. Podľa sudcu bol takýto vysoký trest potrebný, pretože Birley je pre verejnosť nebezpečný, a pre páchateľa dokonca zvažoval doživotie.

Včera 17:32

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že sa po odchode z funkcie šéfa Aliancie nechce vrátiť do vrcholovej politiky v Nórsku, kde v minulosti pôsobil ako premiér.

Včera 17:31

Muž ozbrojený mačetou a nožom v noci na piatok prišiel na policajnú stanicu v západonemeckom meste Linz nad Rýnom, kde zakričal arabské heslo “Alláhu akbar!” (Boh je najväčší!) a policajtom sa vyhrážal zabitím.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turisti prechádzajú okolo starovekého rímskeho Kolosea, ktoré sa odráža v mláke v Ríme

Autor: TASR/AP-Andrew Medichini

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali