Ďalší zásah EÚ do súkromia: Dá Rada zelenú kontrole našich chatov ?

Ďalší zásah EÚ do súkromia: Dá Rada zelenú kontrole našich chatov ?

Bratislava 18. júna 2024 (HSP/ Patrick Breyer/ Proton/ Wikipedia/Stop Chat Control/ Foto: Pixabay)

 

„Zdá sa, že belgické predsedníctvo Rady EÚ sa chystá v stredu 19. júna povoliť vládam EÚ hromadné prehľadávanie našej súkromnej komunikácie v rámci nariadenia “Chat Control”,” upozorňuje bojovník za digitálnu slobodu a poslanec Európskeho parlamentu Patric Breyer

Ilustračné foto

Zástancovia opatrenia Chat Control majú v úmysle využiť obdobie krátko po voľbách do Európskeho parlamentu, počas ktorého je pozornosť verejnosti menšia a nový Európsky parlament ešte nie je konštituovaný. Ak Rada Chat Control (“kontrola chatu”) schváli teraz, skúsenosti ukazujú, že existuje veľké riziko, že toto nariadenie bude prijaté na konci politického procesu.

Reklama

Pôvodný návrh CSAR -“Regulácia na prevenciu a boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí“ pochádza ešte z roku 2022. Obsahom regulácie je (okrem iného) aj povinnosť prezerať správy posielané medzi používateľmi. Digitálne nástroje umelej inteligencie správy skenujú a hľadajú v nich známky kriminálnej aktivity. Ak bude akákoľvek nelegálna aktivita v správach nájdená, systém by ju mal nahlásiť priamo na príslušné policajné oddelenie. Európsky parlament túto iniciatívu minulý rok zamietol, Rada EÚ sa ju chystá znova prerokovať 19. júna.

V princípe ide o skenovanie textov, obrázkov a videí pomocou umelej inteligencie. Konkrétna implementácia však nie je súčasťou predloženého návrhu – vyberie si ju konkrétna komunikačná platforma.

Reklama

Prostredníctvom tohto nástroja by sa mali hľadať zobrazenia sexuálne explicitného obsahu ale tiež aj správy v rámci konverzácie s deťmi, ktoré budú obsahovať citlivé témy. Aktuálny návrh zatiaľ vylučuje kontrolu hlasovej komunikácie. Používateľ platformy však môže vysloviť nesúhlas – v takom prípade však nebude môcť posielať obrázky a linky.

Dobrou správou je, že mnohé vlády EÚ sa ešte nerozhodli, či budú súhlasiť s týmto záverečným belgickým tlakom na masový dohľad Chat Control, medzi nimi je napríklad Taliansko, Fínsko, Česká republika, Švédsko, Slovinsko, Estónsko, Grécko a Portugalsko.

Iba Nemecko, Luxembursko, Holandsko, Rakúsko a Poľsko sa pomerne jasne vyjadrili, že návrh nepodporia, čo však na “blokujúcu menšinu” nestačí.

 

Kritika

Dalo sa čakať, že voči návrhu vznikne vlna odporu. Kritici tvrdia, že v prípade zavedenia kontroly chatov hrozí vysoké riziko zbytočných falošných poplachov- umelá inteligencia upozorní aj na správy, ktoré v podstate nemusia byť nijako nebezpečné. Zostáva otázne, do akej miery sa tento návrh bude vzťahovať na rodičov : budú sledovaní políciou, ak si medzi sebou rodičia pošlú intímne zábery ich dieťaťa ?

Reklama

Za podozrivé sa považujú úplne normálne fotografie, napríklad fotografie z dovolenky. Kontrola chatu preto portálu Stop Chat Control produkuje príliš veľa falošných výsledkov a preťažuje zodpovedné orgány. To povedie k menšiemu počtu úspešných vyšetrovaní.

Kontrola chatu nie je v súlade s Chartou základných práv. Kontrola chatu by čítala a kontrolovala všetky naše správy, e-maily, fotografie a videá na komunikačných platformách v reálnom čase .WhatsApp, Snapchat atď. sú nútené kontrolovať vek svojich používateľov pomocou kontroly chatu, aplikácie to budú musieť robiť s fotografiou s dokladom, napríklad pasom . Takže na anonymitu v zoznamovacej aplikácii môžete zabudnúť.

A je taktýto mechanizmus skutočne efektívny ? Nariadenie sa zameriava primárne na veľké komunikačné platformy, v rámci súkromných aplikácií alebo programov je toto opatrenie neúčinné.

„Kontrola komunikácie plánovaná predsedníčkou komisie Von der Leyenovou je agentúra Veľkého Brata, ktorá bude monitorovať súkromnú komunikáciu občanov EÚ. Musíme zabrániť takémuto masívnemu štátnemu dozoru,“ vyjadril sa poslanec EP Moritz Körner.

„Kontrola chatu je pre nás nebezpečná, pretože ohrozuje naše súkromie a slobodu prejavu. Monitorovaním a cenzúrou našej online komunikácie sa obmedzuje naša sloboda vytvárať si názory. Zároveň otvára dvere zneužívaniu a manipulácii zo strany vlád a autoritárskych organizácií. Je dôležité, aby sme bránili svoje práva na súkromie a slobodu prejavu, aby sme si zachovali otvorenú a demokratickú spoločnosť,“ dodáva Franziska Brandmannová, aktivistka z Nemecka.

Reklama

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:34

Politika Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björna Höckeho súd v nemeckej spolkovej krajine Durínsko uznal v pondelok znovu za vinného a udelil mu pokutu za vedomé použitie zakázaného nacistického sloganu.

16:16

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) predala za prvý polrok tohto roka štátne dlhopisy v nominálnej hodnote 9,858 miliardy eur. Z toho 6,209 miliardy eur priniesli dlhopisy ponúkané investorom v tradičných aukciách a 3,649 miliardy eur cenné papiere predané formou tzv. syndikátu. Informovala o tom agentúra vo svojej pravidelnej mesačnej správe za jún 2024.

15:33

Holandské mestá Dordrecht a Arnhem sa formálne ospravedlnili za svoju minulosť spojenú s obchodovaním s otrokmi. Stalo sa tak pri príležitosti Keti Koti, výročnej spomienky na zrušenie otroctva v Suriname, bývalej holandskej kolónii.

15:23

Americké ministerstvo spravodlivosti ponúklo spoločnosti Boeing možnosť uzavretia dohody o vine a treste v dvoch prípadoch tragických nehôd lietadiel typu 737 MAX. Spoločnosť by sa vďaka tomu mohla vyhnúť súdnemu procesu, čo rozhorčilo právneho zástupcu pozostalých obetí.

15:03

Návštevníci folklórneho festivalu vo Východnej sa môžu na miesto dopraviť niektorým z 34 expresných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktoré jazdia na trase Košice – Bratislava a späť. Zastaví tam aj rýchlik z Košíc do Žiliny.

15:02

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v pondelok odcestovala do Lisabonu, aby asistovala pri spustení novej Európskej agentúry pre drogy (EUDA), ktorá nahradí Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali