Ďalší svetový rekord: tentokrát v behu na 400 m prekážok

❚❚

Paríž 9. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek, Natacha Pisarenko)

 

Americká atlétka Sydney McLaughlinová-Levroneová zlepšila na OH v Paríži svetový rekord v behu na 400 m prek. Vo finále triumfovala časom 50,37 s a obhájila titul z Tokia. Zlato v behu na 200 m získal botswanský šprintér Letsile Tebogo časom 19,46 s, stal sa prvým olympijským víťazom z tejto africkej krajiny

McLaughlinová-Levroneová so svetovým rekordom na 400 m prek.
Na snímke americká atlétka Sydney McLaughlinová-Levroneová pózuje po finále behu na 400 m prekážky

Finále žien na 400 m prek. malo byť veľkým súbojom medzi McLaughlinovou-Levroneovou a Holanďankou Femke Bolovou. Nakoniec z toho bolo suverénne galapredstavenie Američanky, ktorá nedala súperkám šancu. Súperkám dávala nádej na len prvej dvojstovke, prekážky prekonávala s obrovskou ľahkosťou a už pred cieľovou rovinkou bolo jasné, že bude olympijskou víťazkou. V tejto disciplíne je už päť rokov nezdolaná. Vlastný rekordný zápis z 30. júna v Eugene zlepšila o 28 stotín sekundy. Striebro získala jej krajanka Anna Cockrellová (51,87), úradujúca majsterka sveta Bolová dobehla na bronzovej priečke (52,15).

.

Dvadsaťpäťročná McLaughlinová-Levroneová sa stala prvou ženou v histórii, ktorá dokázala zvíťaziť na 400 m prek. na dvoch olympiádach za sebou.

“V každých pretekoch je to váš boj s desiatimi prekážkami. Iste, okolo vás sú aj ľudia, ktorí vás tlačia, no to vôbec nič neznamená, ak sa sústredíte len na bariéry pred sebou. Snažila som sa zlepšiť svoj čas a nervozitu som pretavila do nadšenia,” tešila sa Američanka. Jej krajanka Cockrellová si časom 51,87 vytvorila nový osobný rekord.

.

 

Tobego venoval zlato do neba, ďalší cenný kov Lylesa

Dvadsaťjedenročný Tobego dobehol v novom africkom rekorde a zaznamenal piaty najrýchlejší čas v histórii. Strieborný skončil Američan Kenneth Bednarek a bronz si odnesie jeho krajan a zlatý zo stovky Noah Lyles. Američan po finále priznal, že súťažil s covidom. Po dobehnutí do cieľa spadol na chrbát, o chvíľku sa posadil a starali sa oňho zdravotníci, ktorí ho odviezli z trate na invalidnom vozík. Lyles následne v rozhovore pre NBC oznámil, že mu dva dni pred štvrtkovým finále diagnostikovali koronavírus. “Vybralo si to svoju daň,” uviedol.

Tebogo vybojoval na vlaňajších MS dva cenné kovy, v stovke získal striebro a v dvojstovke bronz. Zlaté double vtedy zaznamenal Lyles. Botswana získala jeho zásluhou tretiu medailu pod piatimi kruhmi, v Londýne dobehol na striebornej priečke na 800 m Nijel Amos, pred troma rokmi obsadili bežci z krajiny na juhu Afriky 3. miesto v štafete 4×400 m. “Boli to pre mňa skutočne nádherné preteky,” priznal Tebogo, ktorému v máji zomrela matka. Jej dátum narodenia má zapísaný na tretrách: “Po tom, čo zomrela, som tri až štyri týždne nerobil vôbec nič. Nevedel som stráviť, že navždy odišla. Všetko, čo robím, robím pre mňu, to mi dáva extra motiváciu. Pozerá sa na mňa z hora, viem, že je teraz skutočne šťastná,” venoval Tebogo zlato do neba.

 

Holloway napravil trpkú prehru z Tokia

V behu na 110 m prek. triumfoval Američan Grant Holloway, ktorý získal zlato časom 12,99 s. Vo finále zdolal o desatinu krajana Daniela Robertsa, bronz putuje do Jamajky zásluhou Rasheeda Broadbella.

.

Holloway profitoval na Stade de France z vydareného štartu, náskok postupne zveľaďoval a súperom nedal žiadnu šancu. Majster sveta z uplynulých dvoch šampionátov si tak konečne splnil sen o olympijskom zlate. Napravil si chuť po OH v Tokiu, kde dobehol tesne druhý za Hansleom Parchmentom. Jamajčan potvrdil, že nemá formu, v parížskom finále skončil až na poslednom ôsmom mieste. Roberts bol druhý za 13,09, vo fotofiniši mal o niečo lepší predklon ako Broadbell, ktorý cieľovú pásku preťal v rovnakom čase.

 

Olympijský rekord v oštepe

Zlatú medailu v oštepe získal Arshad Nadeem z Pakistanu, ktorý zvíťazil v novom olympijskom rekorde 92,97 m. Striebro si vybojoval obhajca najcennejšieho kovu Neeraj Chopra z Indie a bronz si z Francúzska odniesol Grenadčan Anderson Peters.

Oštepár Nadeem získal zlato v novom olympijskom rekorde
Na snímke pakistanský oštepár Arshad Nadeem oslavuje zlatú medailu v novom olympijskom rekorde 92,97 m

Dvadsaťsedemročný Nadeem prekonal zápis Nóra Andreasa Thorkildsena 90,57 m z Pekingu 2008. Pod piatimi kruhmi vybojoval svoj prvý cenný kov, na predošlých hrách v Tokiu obsadil 5. priečku. Úradujúci majster sveta Chopra za jeho výkonom zaostal o tri a pol metra.

V skoku do diaľky triumfovala Američanka Tara Davisová-Woodhallová. Vo finále sa blysla výkonom 7,10 m. Strieborná skončila Nemka Malaika Mihambová a bronzovú priečku obsadila Jasmine Mooreová z USA. Davisová-Woodhallová, úradujúca halová majsterka sveta, získala prvú olympijskú medailu, na predošlých hrách v Tokiu skončila šiesta. Obhajkyňa najcennejšieho kovu Mihambová za ňou zaostala o 12 cm.

.

 

Atletika – finále:

muži

  • 200 m: 1. Letsile Tebogo (Botsw.) 19,46 s, 2. Kenneth Bednarek 19,62, 3. Noah Lyles 19,70, 4. Erriyon Knighton (všetci USA) 19,99, 5. Alexander Ogando (Dom.rep.) 20,02, 6. Tapiwanashe Makarawu (Zimb.) 20,10, 7. Joseph Fahnbulleh (Libér.) 20,15, 8. Makanakaishe Charamba (Zimb.) 20,53
  • 110 m prek.: 1. Grant Holloway 12,99, 2. Daniel Roberts (obaja USA) 13,09, 3. Rasheed Broadbell (Jam.) 13,09, 4. Enrique Llopis (Šp.) 13,20, 5. Rachid Muratake (Jap.) 13,21, 6. Freddie Crittenden (USA) 13,32, 7. Orlando Bennett 13,34, 8. Hansle Parchment (obaja Jam.) 13,39
  • oštep: 1. Arshad Nadeem (Pak.) 92,97 m – olympijský rekord, 2. Neeraj Chopra (India) 89,45, 3. Anderson Peters (Gren.) 88,54, 4. Jakub Vadlejch (ČR) 88,50, 5. Julius Yego (Keňa) 87,72, 6. Julian Weber (Nem.) 87,40, 7. Keshorn Walcott (Trin.) 86,16, 8. Lassi Etelatao 84,58

ženy

  • 400 m prek.: 1. Sydney Mclaughlinová-Levroneová 50,37 s, 2. Anna Cockrellová (obe USA) 51,87, 3. Femke Bolová (Hol.) 52,15, 4. Jasmine Mari Jonesová (USA) 52,29, 5. Rushell Claytonová (Jam.) 52,68, 6. Shiann Salmonová (Jam.) 53,29, 7. Savannah Sutherlandová (Kan.) 53,88, 8. Louise Maravalová (Fr.) 54,53
  • diaľka: 1. Tara Davisová-Woodhallová (USA) 7,10 m, 2. Malaika Mihambová (Nem.) 6,98, 3. Jasmine Mooreová (USA) 6,96, 4. Larrisa Iapichinová (Tal.) 6,87, 5. Ese Brumeová (Nig.) 6,70, 6. Monae Nicholsová (USA) 6,67, 7. Alina Rotaruová-Kottmannová (Rum.) 6,67, 8. Ackelia Smithová (Jam.) 6,66

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:24

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 10. septembra spúšťa projekt v hodnote dvoch miliónov eur s konkrétnymi opatreniami na riešenie problému dlhého covidu.

17:23

Českí meteorológovia tento rok zaznamenali 57 tropických dní. Ide o tretí najvyšší počet od roku 1990. Prvý tropický deň nastal už začiatkom apríla, čím bol prekonaný rekord z roku 1934. V pondelok to na Facebooku uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

16:43

Britské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo spustenie troch strategických preskúmaní svojej zahraničnej politiky. Cieľom je posilnenie globálneho vplyvu krajiny.

16:27

Ruský vojenský dron, ktorý v sobotu havaroval na východne Lotyšska, obsahoval výbušniny určené zrejme pre Ukrajinu. Oznámil to v pondelok veliteľ lotyšských ozbrojených síl aj tamojšie ministerstvo obrany.

16:26

Švédsko zašle na Ukrajinu 17. balík s vojenskou pomocou v hodnote 443 miliónov dolárov, uviedol v pondelok minister obrany Pal Jonson.

16:25

V roku 2021 klesol v členských krajinách EÚ počet úmrtí v dôsledku samovraždy na 47.346, čo zodpovedá 0,9 percentám všetkých úmrtí v tomto roku. V porovnaní s rokom 2011, odkedy sa tieto údaje zhromažďujú, klesol počet úmrtí v dôsledku samovraždy o 13,3 percenta. To zodpovedá poklesu o 7277 úmrtí, vyplýva z pondelkovej správy Eurostatu.

15:48

Európska únia sa domnieva, že spojenci majú “dôveryhodné informácie” o iránskych balistických raketách dodaných do Ruska. V pondelok to pre zástupcov európskych médií v Bruseli uviedol hovorca Európskej komisie (EK) Peter Stano.

15:47

Maďarská vláda súhlasí s textom dohody o obrannej spolupráci s vládou Čadu, s právnym postavením maďarského kontingentu v Čade a s dohodou o vojenskej spolupráci a pomoci. Vyplýva to z rozhodnutia, ktoré bolo v pondelok zverejnené v maďarskom vestníku.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali