Ďalší prešľap? Podľa Melichera by sa Kolíkovou mal zaoberať výbor NR SR

❚❚

Bratislava 6. februára 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Opozícia v pondelok podala ústavnú sťažnosť v súvislosti s novelou Trestného zákona. Namieta skrátené legislatívne konanie či skrátenie času na diskusiu. Poslanci sa nezabudli pochváliť na sociálnej sieti. A tu by mohol nastať problém

Mária Kolíková
Na snímke Mária Kolíková

Podľa Igora Melichera (Smer SSD)  sa prešľapu dopustila bývalá ministerka Mária Kolíková (SaS). “Poslanecký klub SaS sa rozhodol podať nie veľmi kvalitnú sťažnosť na ústavný súd. Samozrejme, poslanci NR SR majú právo podávať sťažnosti, ak sa im niečo nepáči. To, čo však robiť nemôžu je reklama na súkromné spoločnosti. A tu presne poslankyňa Kolíková naráža na zákon,” upozorňuje.

.

Kolíková sa totiž na sociálnych sieťach pochválila fotkou, kde v ruke drží papier, na ktorom je sťažnosť naformulovaná. Tento papier má na sebe viditeľnú značku advokátskej kancelárie VERIONS, ktorú Kolíková zakladala a v ktorej pôsobí dodnes ako spoločník užívajúci si zisky spoločnosti.

 

.

 

“V skratke to znamená, že poslankyňa NR SR využila verejný priestor pri komunikácii politickej témy na propagáciu svojej vlastnej advokátskej kancelárie, ktorej de facto urobila reklamu. Kolíková tým podľa všetkého porušila zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, konkrétne čl. 4 ods. 2 ústavného zákona č. 357/2004 z. z., špecificky písmená f.) a zrejme aj a.) Môže sa preto jednať o nepovolenú reklamu zo strany verejného činiteľa, pri ktorej hrozí sankcia. Vyzývam preto Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, aby sa daným prípadom začal zaoberať. Ak to opozícia a pani Kolíková myslia s právnym štátom a jeho ochranou skutočne vážne a nie sú to len prázdne politické vyjadrenia, tak by mal výbor NR SR túto záležitosť neodkladne prešetriť,” dodáva štátny tajomník Ministerstva obrany SR Igor Melicher.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:00

Dunaj začal na úseku nad Budapešťou rýchlo klesať a pripravujú sa tam už sanačné práce. Podľa servera infostart.hu vodohospodári po nedávnej kulminácii oznámili v nedeľu pri Nagybajcsi takmer 250-centimetrový pokles hladiny, čo má vplyv aj na nižšie úseky toku.

16:37

Britská princezná Catherine sa v nedeľu prvýkrát objavila na verejnosti odvtedy, čo oznámila, že ukončila liečbu chemoterapiou a vráti sa k svojim verejným povinnostiam.

16:20

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber vyzval, aby sa v súvislosti s plánovaným sprísnením noriem o emisiách oxidu uhličitého (CO2) v Európskej únii (EÚ) pozastavila hrozba pokút pre výrobcov automobilov.

16:20

Medzi koaličnými stranami SNS a Hlas-SD vznikol spor o to, kto inicioval výrazné zmeny v tzv. rodičovskom dôchodku v rámci konsolidačného balíka na budúci rok. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že na jeho zrušenie tlačil minister práce a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. Ten jeho vyjadrenia v reakcii označil za klamstvo. Išlo podľa neho o návrh koaličného konsolidačného tímu, v ktorom mala nominanta aj SNS a ktorá s celým balíkom súhlasila.

16:19

Vládna koalícia sa pri príprave konsolidačných opatrení snažila nájsť opatrenia, ktoré budú mať čo najmenší dosah na ľudí, no bez zmeny sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa konsolidovať verejné financie, vzhľadom na ich stav, nedalo. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

16:18

Britská princezná Anna a takmer dve tisícky detí si v nedeľu položením kvetov pripomenuli účastníkov vojenskej operácie Market Garden počas 2. svetovej vojny.

15:34

Británia posúdi možné nové sankcie voči izraelským osadníkom na Západnom brehu Jordánu a bude konať, ak to bude nevyhnutné. Vyhlásil to v nedeľu britský minister zahraničných vecí David Lammy.

15:32

Švajčiarski voliči podľa predbežných výsledkov odmietli v nedeľu v dvoch referendách návrhy na posilnenie ochrany biodiverzity a vládnu dôchodkovú reformu. Návrh ochrancov prírody a odborníkov podľa zverejnených prognóz inštitútu pre prieskum verejnej mienky gfs.bern podporilo 37 percent účastníkov referenda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali