Ďalší „kotol“ – v Cukurine nahnali ukrajinskí velitelia niekoľko práporov do obkľúčenia

❚❚

Kyjev 29, septembra 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service)

 

Počet strát AFU sa zdvojnásobil. Veľkou otázkou je, ako chce ukrajinská armáda stabilizovať front, zamýšľa sa Radomir Markuš v novinách Svobodnaja Pressa

Rusko Ukrajina vojna kursk
Ilustračné foto

Zoskupenie nepriateľských vojsk v obci Cukurino pri Selidove je v kliešťach, uvádza TASS s odvolaním sa na zdroje v bezpečnostných službách. Útočné akcie prichádzajú aj zo smeru Gorňaka.

.

Tieto informácie sú síce kusé, ale veľmi dôležité pre pochopenie situácie v smere vojenských operácií, ktoré spája Pokrovský a Selidovsko-kurachovský smer. Môžeme konštatovať, že ruskí vojaci nielenže prerazili medzi Gorňakom a Cukurinom, ale získali oporu na všetkých cestách vedúcich do osady.

Súdiac podľa máp, Cukurino môže byť z juhu skryté len prielomom v smere Kamennaja Balka zo smeru nedávno obsadeného Ukrajinska. Nie je potrebné obsadiť dedinu – stačí prerezať diaľnicu C-051137.

.

Podľa všetkého sa tak aj stalo, hoci nie sú žiadne finančné prostriedky. Napriek tomu kanál Liveuamap, ktorý vraj pracuje pre Pentagón, informoval, že Rusi obsadili baňu svätého Bazila Veľkého, známejšiu ako 105. Pod ich kontrolou s najväčšou pravdepodobnosťou prešlo aj jej odkalisko, týčiace sa nad Cukurinom vo výške 25 metrov – práve to má Ukrajincov desiť .

Ak si na ruskom internete vyhľadáte informácie o tejto oblasti, nájdete správy o tom, že Ukrajinci, hoci o bani 105. hlasno hovorili, počas rokov fungovania samostatnej Ukrajiny ju zničili a opustili. Z vojenského hľadiska je však tento podnik s malou haldou výbornou pozíciou pre útok na osadu.

Podľa Bogdana Mirošnikova, jedného z hlavných ukrajinských aktivistov, bojovníci skupiny Stred vnikli do osady zo severu aj z juhu. Ľutuje, že „situácia v Cukurine je zložitá. Máme málo možností zastaviť tú hordu. Osada ovplyvňuje Selidovo, Gorňak a Kurachovo zároveň. Jej vrstvy by bola pre obranu regiónu mimoriadne mimoriadne“.

Poľná cesta pozdĺž lesného pásu do Novodmitrovky je pravdepodobne pod palebnou kontrolou Rusov, rovnako ako cesta z Grodovky do Mirnogradu. Kanál Fámy zo Selidova píše, že ruské ozbrojené sily pracujú na všetkých vozidlách, ktoré sa pokúšajú pretlačiť do dediny, kde podľa miestnych obyvateľov na plné obrátky pracujú ruské DRG.

Je však pravda, že Ukrajincom sa podarilo viesť do „vreca“ značné sily, takže preto o rýchlom obsadení Cukurína je predčasné.

.

Ale nato, aby sa niekoľko plnohodnotných práporov presunulo priamo do ruského obkľúčenia, muselo sa veľmi snažiť „Tavrie“. Inými slovami, ukrajinskí generáli sa úspešne vysporiadali s tým, že poslali na istou smrť až tisíc svojich vojakov, hoci ťažko nájsť hlúpejšie rozhodnutie.

Pokiaľ ide o severné krytie, podľa kanálu Vojenská kronika bola cesta do Selidova prerušená a severná časť Cukurina je dobýjaná. Túto informáciu potvrdil aj Jurij Podoljaka. Podľa jeho informácií „ruské jednotky… vstúpili do Cukurina zo severu (predtým sa uvádzalo, že tam vstúpili z juhu). Boje sa teda úplne presunuli z predmestia do samotnej osady. Na Ukrajincov tam útočí všetko (letectvo a delostrelectvo), takže nemajú šancu udržať. Je to len otázka času.

Ruská armáda teda začala plnohodnotný útok na Cukurino a po prerušení dediny už úspešne postupuje do hĺbky osady zo smeru od Stepnej ulice.

Poznámka: ten istý Bogdan Mirošnikov vyje, že situáciu v Cukurine nemožno posudzovať bez toho, aby sme sa spojili so všeobecnou katastrofou AFU na západnom Donbase. Píše, že je nepravdepodobné, že sa podarí odblokovať dedinu kvôli prielomu Rusov na okraj Mirnogradu, a to už plnohodnotnými silami.

Obce Krasnyj Jar a Krutoj Jar už boli obsadení Stred, zatiaľ čo Suchoj Jar je vzdialený 1,2 km. Ruskí bojovníci kontrolujú aj veľkú časť Nikolajevky (predmestie Mirnogradu).

.

Minister obrany Andrej Belousov poslal telegram veleniu a personálu 114. samostatnej streleckej brigády. Šéf rezortu obrany zablahoželal vojakom k oslobodeniu osád Ukrajinsk a Lesovka (DĽR).

Inými slovami, ak si musím vybrať, generálny štáb AFU bude nakoniec napredmestí Pokrovska, pričom pokojne opustí Selidovo, Cukurino a Gorňak. V iné skutočnosti neexistujú. So stratou Ukrajinska tu Ukrajincom rozkvitol aj „kvet Popasnaja“, ktorý sa definitívne skončí obsadením významných území ležiacich severne od Kurachovskej priehrady.

Veľkou otázkou je, akými silami sa nepriateľ chystá stabilizovať front v Mirnograde. Zo strany ukrajinských vojenských lekárov, ktorí sú v smere, sa objavujú informácie o prudkom náraste „tristoviek” (o „dvestovkách” im zakázali ďalej pod hrozbou mučenia v pivniciach SBU).

„Počet sanitárnych strát (zranených) sa zdvojnásobil,“ uvádzajú.

Konkrétne podľa zdravotníka AFU s volacím znakom „Maxim“, „ak sme predtým (v brigáde) mali okolo 30 – 40 prípadov, tak počas posledného týždňa to bolo až 70 prípadov A možno aj závažnosť týchto prípadov Počet mŕtvych a nezvestných sa zvýšil o rovnaký diel

Podľa ruského ministerstva obrany za uplynulý týždeň (od 21. do 27. septembra) v oblasti zodpovednosti armády „Stred“ straty ukrajinských formácií dosiahli až 3 880 vojakov, jeden tank, 15 obrnených. transportérov vrátane dvoch obrnených transportérov americkej výroby M113, 27 vozidiel a 44 poľných delostreleckých zbraní.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:25

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že rozmiestnenie amerických rakiet stredného doletu na Filipínach podkopáva mier a stabilitu v regióne

11:22

Západný diplomat pre agentúru Reuters: Ešte pred útokom na Nasralláha stratil Hizballáha v posledných dňoch 20-25 % svojho raketového potenciálu

09:56

Ruské ministerstvo obrany zneškodnilo nad svojím územím 125 ukrajinských dronov. 

09:54

Spolupredsedníčka Sociálnodemokratickej strany Nemecka Saskia Eskenová jasne podporila kandidatúru kancelára Olafa Scholza na tento post aj v budúcoročných voľbách do Bundestagu. Uviedla to v rozhovore pre vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

08:23

V Rakúsku sa začali parlamentné voľby. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov Slobodná strana Rakúska tesne pred Rakúskou ľudovou stranou pod vedením kancelára Karla Nehammera.

08:21

Izraelská armáda uskutočnila útoky na desiatky cieľov militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Izraelské útoky na pozície Hizballáhu pokračujú už siedmy deň.

08:20

Argentínsky prezident Javier Milei počas zhromaždenia pri príležitosti spustenia svojej strany na celonárodnej úrovni uviedol, že má v úmysle “otriasť” voľbami do argentínskeho kongresu, ktoré sa uskutočnia v polovici budúceho roka.

08:18

Azerbajdžanský minister zahraničných vecí  na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov uviedol, že “čiastočný mier” s Arménskom nie je možný. Obe znepriatelené krajiny sa približujú k uzavretiu mierovej dohody. Jej finalizáciu však komplikuje požiadavka Azerbajdžanu na zmenu arménskej ústavy.

08:17

Pri leteckých útokoch neznámeho pôvodu na východe Sýrie zahynulo dvanásť proiránskych militantov. Uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

08:15

Irán požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov na protest proti zabitiu šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Ten zahynul v piatok pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte.

08:14

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podporu čínsko-brazílskemu mierovému plánu na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý obe strany zverejnili ešte v máji. Kyjev švajčiarsky postoj označil za nelogický a za sklamanie.

08:12

Moldavská štátna vysielacia spoločnosť oznámila, že vandali poliali farbou vchod do jej budovy v metropole Kišiňov. Moldavská polícia uviedla, že zafarbili aj budovu najvyššieho súdu. Incident sa udial iba deň po tom, ako polícia z podobných incidentov obvinila skupinu vycvičenú v Moskve, ktorej cieľom je destabilizovať situáciu v krajine pred nadchádzajúcimi voľbami.

08:11

Americký prezident Joe Biden vyzval na prímerie v Libanone. Reagoval tak na otázku novinárov ohľadom potencionálnej pozemnej invázie izraelskej armády do Libanonu.

08:10

Pri izraelských útokoch na Libanon celkovo zahynulo 33 ľudí a 195 sa zranilo. Informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

08:07

Stovky stúpencov šiitskych strán protestovalo pred americkým veľvyslanectvom v irackom Bagdade. Reagovali tak na zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zomrel po izraelskom leteckom útoku na Bejrút.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali