“Cudzie vojenské sily tu nechceme!” Na Ministerstvo obrany odovzdali komplexnú 20-tisícovú hromadnú pripomienku ku vojenskej zmluve s USA

❚❚

Bratislava 4. januára 2022 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Aktivisti okolo politológa Eduarda Chmelára v pondelok odovzdali na Ministerstve obrany SR hromadnú pripomienku ku nedávno oznámenej kontroverznej vojenskej zmluve medzi SR a USA, pod ktorú sa za päť dní podpísalo rekordných viac ako 20-tisíc občanov.

tabuľa nápis Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
Ilustračné foto

Podľa jedného z iniciátorov Eduarda Chmelára ide o rukolapný dôkaz, že naši občania si rozmiestnenie amerických vojakov na území Slovenska neželajú.

.

“Mainstreamové médiá našu tlačovú správu ako zvyčajne odignorovali, ale to nevadí, vieme, že tam dnes mali dôležitejšie veci ako napríklad salutovanie nejakého 26-ročného zväzáčika OĽaNO, že sme spoľahlivým partnerom NATO alebo ponuku Američanov, že nám predajú svoje bojové obrnené vozidlá… To chápeme, na vojnu musí byť, aj keby na zdravotnícke pomôcky nebolo (akože už nie je)… Ale keď Progresívne Slovensko vyzbieralo štyritisíc podpisov za dekriminalizáciu marihuany, to roztrubovali všade ako najdôležitejšiu akciu v Mliečnej dráhe a priľahlých galaxiách, to sú ich priority…”

Chmelár v pondelok na sociálnej sieti poďakoval všetkým, ktorí sa nenechali zastrašiť alebo zbalamutiť a pridali svoj podpis pod túto hromadnú pripomienku. “Chcem sa poďakovať za vašu osobnú statočnosť. Každý z vás prispel k tomuto historickému výsledku. Ministerstvo je teraz podľa zákona povinné s nami rokovať. Keďže naša hromadná pripomienka je nielen najkomplexnejšia, ale aj veľmi vecná a fundovaná, chceme veriť, že to budú rokovania racionálne, vychádzajúce z odborných argumentov, nie z osobných urážok a bezduchej propagandy, ako je to v rezorte v poslednom čase, žiaľ, zvykom.”

.

“Snáď tam majú aj skutočných expertov, a nielen pubertálnych hejterov z Infosecurity.sk, ktorí si ani nerobia starosti s nejakými argumentmi alebo odbornou analýzou, lebo majú vopred pripravené propagandistické heslá. Na takejto úrovni komunikovať naozaj nebudeme, toto pre nás nie sú partneri. Sme však prichystaní na všetky varianty a máme pripravené ďalšie kroky. Držte nám palce,” informoval v pondelok Chmelár.

 

Cudzie vojenské sily tu nechceme

Prečítajte si celú tlačovú správu občianskeho združenia Zjednotení za mier k téme hromadnej pripomienky k návrhu Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA, pod ktorú sa zatiaľ podpísalo viac ako 20 600 ľudí:

Rekordných vyše 20 600 podpisov odovzdalo dnes (t.j. 3.1.2022 – pozn. red.) občianske združenie Zjednotení za mier pod najkomplexnejšiu hromadnú pripomienku k návrhu zmluvy, ktorej hlavným cieľom je rozmiestnenie Ozbrojených síl USA na území Slovenskej republiky. Podľa našej legislatívy, ak hromadnú pripomienku podporí najmenej 500 osôb, predkladateľ zákona je povinný rokovať so zástupcami verejnosti.

Združenie Zjednotení za mier sa pritom netají tým, že navrhuje vojenskú dohodu s USA v celom rozsahu odmietnuť pre rozpor s Ústavou a štátnymi záujmami Slovenskej republiky. Podľa prezidenta združenia Eduarda Chmelára je zmluva maximálne nevýhodná pre Slovensko, ktoré sa v nej jednostranne vzdáva svojich práv a kontroly nad časťou svojho územia, vrátane toho, kto sem príde a aké druhy zbraní tu budú rozmiestnené. Upozorňuje aj na fakt, že zmluva je fakticky nevypovedateľná, lebo po desiatich rokoch by ju Slovensko síce mohlo vypovedať, ale ak s tým americká strana nebude súhlasiť, podľa návrhu dohody sa nemôžeme obrátiť na medzinárodný súd, ani na inú tretiu stranu. „V tejto podobe sa podpis dohody prakticky rovná vlastizrade,“ uviedol a zároveň vyzval politickú reprezentáciu, aby tento nátlak Spojených štátov odmietla.

.

„Vysoký počet podpisov pod našou 7-bodovou hromadnou pripomienkou je zároveň jasným signálom, že verejnosť si prítomnosť amerických vojakov na našom území neželá. Vzhľadom na našu historickú skúsenosť by malo katastrofálne následky, keby sme sem vpustili cudzie ozbrojené sily bez vôle a súhlasu občanov,“ zdôraznil Eduard Chmelár.

Ďalších vyše 26 000 občanov sa podpísalo pod mierovú petíciu “Nech je Slovensko poslom mieru v srdci Európy”, ktorá vychádza z posolstva pápeža Františka v septembri minulého roka v Bratislave a ktorá požaduje ústavný zákon o zákaze rozmiestnenia cudzích vojsk na území Slovenska, zakotvenie práva na mier do Ústavy Slovenskej republiky a pristúpenie SR k Zmluve OSN o zákaze jadrových zbraní.

Občianske združenie Zjednotení za mier vzniklo z rovnomennej medzinárodnej iniciatívy z roku 2005, ktorú podporili tisíce osobností z 8 krajín Európy, medzi nimi napríklad bývalí prezidenti SR Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Jan Kavan, spoluzakladateľ Charty 77 Petr Uhl, významní umelci, vedci atď. Jeho cieľom je presadzovať kultúru mieru, všeobecné odzbrojenie, prehlbovanie priateľstva medzi národmi, porozumenie, toleranciu, ako aj odstraňovanie etnických, kultúrnych a rasových predsudkov vrátane mierovej výchovy a vzdelávania.

Iveta Kompišová, predsedníčka Správnej rady OZ Zjednotení za mier

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:45

Austrálske úrady reagovali na bombu hlásenú na palube leteckej linky z Nového Zélandu do Sydney. Polícia prítomnosť bomby vyvrátila.

15:43

 Z pohrebného auta v meste Stalowa Wola na juhovýchode Poľska vypadlo telo mŕtvej ženy.

15:42

Budova čínskeho konzulátu v mjanmarskom meste Mandalaj sa stala cieľom útoku výbušného zariadenia, uviedli miestne médiá.

15:41

 Zabitie vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjú Sinwára nezastaví boj proti Izraelu, vyhlásil najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí.

15:27

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. 

14:21

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. 

14:12

Výnos z miestneho poplatku za rozvoj by mohli obce a mestá použiť aj na stavebné úpravy, opravy, rekonštrukcie a obnovu už existujúcich stavieb. Umožniť im to chcú poslanci opozičného Progresívneho Slovenska novelou zákona o miestnom poplatku za rozvoj a zákona o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych vzťahov a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon).

14:09

Ak sa podniky rozhodnú skrátiť pracovný čas svojich zamestnancov a naďalej im budú vyplácať plnú mzdu, môže to priniesť výhody pre obe strany.

14:07

Ruská armáda oznámila obsadenie dediny Zorjane na východe Ukrajiny. Otvára sa im tak cesta k priemyselnému centru Kurachovo.

13:21

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell povedal, že prímerie na Blízkom východe je prioritou a nedávna smrť vodcu Hamasu Jahju Sinwára by mohla zvýšiť šance na jeho dosiahnutie. 

13:20

Obyvatelia Slovenska ostávajú pri spravovaní svojich financií pomerne konzervatívni a veľkú časť svojho finančného bohatstva uchovávajú v hotovosti a na svojich bežných účtoch. Zainvestovanú majú pritom výrazne nižšiu časť svojho bohatstva ako ľudia vo vyspelých západných krajinách, priblížil makroekonomický analytik zo Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

13:19

Situácia na trhu s palivovým drevom je pokojná, drevo je pre obyvateľov dostupné. Jeho cena je porovnateľná s predchádzajúcim rokom. Uviedli to pre TASR pred zimnou vykurovacou sezónou zástupcovia štátnych, neštátnych aj vojenských lesov.

13:18

Ceny masla v uplynulých mesiacoch raketovo vzrástli a v Európe dosahujú rekordné maximá. To je zlá správa pre pekárov a cukrárov, ktorí sa pripravujú na vianočné sviatky a už čelia vysokým nákladom na čokoládu a cukor.

13:17

Platnosť aktuálnej bilaterálnej dohody o pôžičke medzi Slovenskou republikou a Medzinárodným menovým fondom by sa mala predĺžiť maximálne o tri roky, teda do konca roka 2027. Vyplýva to z návrhu na uzavretie dodatku k Dohode o pôžičke medzi SR a MMF, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií SR. Dodatok upresňuje tiež postup fondu pri prípadnom čerpaní a splácaní zdrojov.

13:15

Cestovné výdavky Slovákov na zimnú dovolenku oproti minuloročnej sezóne vzrástli o 5 %. Slovenskí dovolenkári na zimnú dovolenku minú v priemere 2574 eur na osobu a preferujú osemdňové pobyty. Najobľúbenejšie sú exotické destinácie ako Maldivy, Dominikánska republika či Thajsko. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štyri mláďatá tigra sumatranského v zoologickej záhrade v poľskom Vroclave

Autor: TASR/AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali