Čo znamenajú výsledky volieb v Gruzínsku a aké budú ich dôsledky?

❚❚

Tbilisi 27. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Zurab Tsertsvadze)

 

Podľa ÚVK, ktorá už spracovala 99 % hlasovacích lístkov, získala Ivanišviliho vládnuca strana Gruzínsky sen v parlamentných voľbách väčšinu hlasov – 54,2 %

Gruzínsko
Na snímke podporovateľka gruzínskej opozície po uzavretí volebných miestností v gruzínskom meste Tbilisi 26. októbra 2024

Opozícia odmietla uznať výsledky volieb, obviňuje úrady z falšovania a pripravuje protesty.

.

Čo to všetko znamená a ako sa budú udalosti vyvíjať ďalej?

Počas viac ako desiatich rokov vlády Gruzínskeho sna sa v Tbilisi viackrát konali protesty. Vrátane tých po voľbách. Nedokázali však otriasť mocou „Sna“.

.

Všetky protesty prebiehali podľa rovnakého scenára – najprv masový „nápor“ demonštrantov, masové zhromaždenia, pokusy o obsadenie štátnych inštitúcií.

Keď sa opozícia pokúsila preniknúť do vládnych budov a parlamentu, úrady reagovali použitím sily. A nedošlo k žiadnym ústupkom.

A akcie, keďže nemali žiadny účinok, postupne vyšumeli.

Ivanišvili sa zrejme pripravuje na konanie podľa rovnakého scenára aj teraz. Možno ešte tvrdšie, keďže gruzínske orgány už nemajú starú brzdu v podobe strachu z negatívnej reakcie EÚ a USA. Napokon, súdiac podľa toho, že Gruzínsky sen prijal zákon o zahraničných agentoch, je Ivanišvili napriek výhražným vyhláseniam Západu pripravený spôsobiť západné sankcie sebe a členov svojho tímu. A nič ho nezastaví.

Otázkou však je, či bude opozícia postupovať podľa rovnakého scenára ako zvyčajne? Alebo sa pokúsi protest zradikalizovať a urobiť ho mnohonásobne väčším ako doteraz?

.

Odpoveď sa možno dozvieme v najbližších dňoch podľa toho, ako budú protesty pokračovať.

Mimochodom, gruzínske politické kruhy zvažujú scenár, podľa ktorého by sa opozícia mohla vzdať mandátov v novom parlamente. Ak sa schvália súčasné údaje CKV, Gruzínsky sen bude mať viac ako 80 hlasov zo 150. V článku 38 gruzínskej ústavy sa však uvádza: „Parlament získava plné právomoci od okamihu, keď dve tretiny poslancov (t. j. 100 ľudí – pozn. red.) uznajú právomoci parlamentu. Od tohto momentu zanikajú právomoci predchádzajúceho parlamentu”.

Ak teda opozícia mandáty neprevezme, zvolený parlament nezíska plné právomoci.

Nie je však isté, že všetky opozičné strany budú s takouto schémou súhlasiť (niektoré z nich môže Ivanišvili „pretiahnuť“ na svoju stranu). Okrem toho aj v prípade realizácie tejto schémy zostane pri moci Gruzínsky sen, ktorý má v súčasnom parlamente väčšinu.

Ak sa Gruzínskemu snu podarí udržať pri moci, mohlo by to viesť k významným zmenám na Kaukaze.

.

V súvislosti so súčasnými voľbami je dôležitá ešte jedna vec. Prebehli v podobe konfrontácie dvoch hesiel: „nedovolíme vojnu s Ruskom, pretože nechceme, aby si Gruzínsko prešlo tým istým čo Ukrajina“ a „budeme brániť európsku voľbu, nedovolíme, aby sa kurz obrátil smerom k Rusku“. Formálne však obe strany obvinenia svojich oponentov odmietli. Úrady tvrdili, že sa nevzdávajú európskeho kurzu, zatiaľ čo opozícia poprela, že by chcela zatiahnuť Gruzínsko do vojny s Ruskom. Vzhľadom na predvolebnú taktiku, ktorú zvolili hlavné politické sily, však voličom ponúkli kategorickú voľbu „vojna alebo mier“, „kurz smerom k Európe alebo k Rusku“.

A výsledky volieb mali ukázať, čie tézy sú pre Gruzíncov silnejšie – protivojnové alebo proeurópske.

Oficiálne zvíťazila protivojnová téza. Opozícia však výsledky volieb spochybňuje. Ale aj podľa jej exit pollov získala vládnuca strana skvelý výsledok – viac ako 40 percent.

Inými slovami, téma „nenechajme sa zatiahnuť do vojny s Ruskou federáciou, nezopakujme osud Ukrajiny“ sa v postsovietskom priestore stáva pre elity i obyvateľstvo dosť významnou. Dokonca aj v Gruzínsku, ktorému boli počas vojny s Ruskou federáciou odobraté niektoré územia. Možno pripomenúť aj Moldavsko, kde k prakticky neúspešným výsledkom referenda o európskej integrácii (v ktorom hlasy za len nepatrne prevyšovali hlasy proti) prispela najmä kampaň odporcov prezidentky Sanduovej s tézou „vytvára hrozbu vojny s Ruskom a my musíme byť priateľmi so všetkými – s Európou, Ruskom aj Ukrajinou“.

A to je nový faktor, ktorý tu predtým nebol.

Vojna na Ukrajine, ktorá trvá už takmer tri roky, sa tak stáva čoraz väčším problémom pre realizáciu západnej politiky v štátoch susediacich s Ruskom. A čím dlhšie bude trvať, tým väčší problém to bude.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:17

Japonská vládnuca Liberálno-demokratická strana (LDP), ktorú v ostatnom čase sužovali korupčné škandály, prvýkrát od roku 2009 zrejme nezíska parlamentnú väčšinu. Otázne je aj to, či vôbec dokáže vytvoriť väčšinovú koalíciu so svojím doterajším partnerom, stranou Kómeitó.

16:03

15:49

Európska centrálna banka (ECB) by si mala ponechať otvorené všetky možnosti, čo sa týka ďalšieho vývoja úrokových sadzieb. Povedal to tento týždeň vo Washingtone guvernér holandskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Klaas Knot. Dal tým najavo, že decembrové zníženie sadzieb, s čím trhy do veľkej miery počítajú, nie je hotová vec.

15:48

Do slovenského pracovného trhu sú najviac zapojení päťdesiatnici. Aspoň cent zarobilo v minulom roku vyše 79 % obyvateľov Slovenska narodených v roku 1973. V aktuálnom prehľade ekonomického diania na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

15:47

Turecká armáda “zneškodnila 15 teroristov” pri útoku na pozície kurdských milícii známych ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v severnej Sýrii, uviedlo v nedeľu turecké ministerstvo obrany prostredníctvom sociálnej siete X.

15:46

Dovedna 383 osôb museli v nedeľu dopoludnia evakuovať hasiči z budapeštianskeho hotela z dôvodu požiaru, pri ktorom nedošlo k zraneniam. Oznámilo to maďarské Celoštátne riaditeľstvo civilnej ochrany (OKF) na svojej webstránke katasztrofavedelem.hu.

14:24

Izraelský útok na Irán bol podľa slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua “presný a silný” a splnil všetky svoje ciele. “Sľúbili sme, že odpovieme na (predošlý) iránsky útok a v sobotu sme to spravili… (izraelský) útok na Irán bol presný a silný, splnil všetky svoje ciele,” povedal v nedeľu Netanjahu.

14:10

Najmenej 40 ľudí zahynulo v noci na nedeľu pri izraelskom útoku na obytnú oblasť neďaleko mesta Bajt Lahíja na severe Pásma Gazy, uviedla palestínska tlačová agentúra WAFA. Izrael v nedeľu ráno podnikol aj letecký útok v meste Džabálijá, taktiež na severe enklávy. Podľa miestnych záchranárov si útok vyžiadal 20 obetí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali