Čo vytvárali Američania v tajných biolaboratóriách na Ukrajine?

Čo vytvárali Američania v tajných biolaboratóriách na Ukrajine?

Bratislava/Cherson 23. júna 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Túto otázku si kladú ruskí experti z oblasti epidemiológie a bakteriológie v článku na portáli Svobodnaja pressa (SP), ktorého hlavné myšlienky vám prinášame

Na snímke Jesse Waters

V meste Cherson, ktoré formálne patrí Rusku, ale je pod kontrolou kyjevského režimu, vypukla cholera. V nemocniciach je už asi 100 ľudí. Najmenej 12 z nich zomrelo, uvádza zdroj z mesta. Podľa neho boli prvými mŕtvymi vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny (OSU), ale potom sa choroba rozšírila aj na civilistov v meste.

Reklama

O epidémii cholery sa už hovorí otvorene. Viac ako 120 obetí bolo hospitalizovaných. Rospotrebnadzor federálna agentúra, ktorá zabezpečuje dohľad a kontrolu nad blahobytom a právami spotrebiteľov a ochranou občanov Ruskej federácie, poslal naliehavú žiadosť európskej kancelárii WHO, aby potvrdila informácie o epidémii. Zároveň posilnil zdravotnícku kontrolu v ruských regiónoch hraničiacich s Ukrajinou.

SP sa opýtala Gennadija Oniščenka, epidemiológa a bývalého hlavného hygienika RF,  odkiaľ sa táto pliaga považovaná za chorobu 19. storočia, vzala v 21. storočí?

Reklama

Južné územia Ruska a Ukrajiny vzhľadom na klimatické podmienky mali vždy riziko výskytu cholery. Toto ochorenie sa prenáša najmä od nosiča prostredníctvom vody. A ak je kvalita vody zlá, je možná epidémia.

SP: Epidémia cholery sa začala v Chersonskej oblasti. Existujú nejaké záruky, že sa nerozšíri do ďalších regiónov, najmä ruských?

…O cholere sa hovorilo už v apríli. Obyvatelia Voronežskej, Kuzbaskej, Omskej a Tomskej oblasti začali prostredníctvom sociálnych sietí dostávať varovania o hroziacej epidémii v dôsledku kontaminovanej vody a „biologickej sabotáže“.

Ďalšou vecou je, že v súčasnosti v civilizovaných krajinách ľudia na choleru neumierajú. Lekári vedia, ako túto chorobu liečiť. Z toho vyplýva, že úroveň lekárskej starostlivosti v Chersone je veľmi nízka. Je to prirodzené – mesto je pod kontrolou kyjevského režimu.

SP: Podľa zdrojov z Chersonu ako prvý ochorel ukrajinský vojenský personál a až potom civilisti. S čím to môže súvisieť? 

Reklama

Nie je tajomstvom, že na Ukrajine pracujú americké biologické laboratóriá. O tom sa už opakovane informovalo. Preto ma osobne neprekvapuje teória, že Američania zo svojho laboratória nasadili do vody geneticky modifikovanú choleru, aby otrávili ruských vojakov, ale dostali zlú adresu a otrávili nesprávnych. Myslím si však, že ak sa cholera objavila v tej časti Chersonskej oblasti, ktorú kontroluje Kyjev, potom je aj v ruskej časti Chersonskej oblasti. Lenže v Rusku sú lekári, ktorí sú dostatočne rýchli na to, aby problém vyriešili. Pri cholere je dôležité, aby človek nezomrel na dehydratáciu organizmu. A takíto lekári na ukrajinskom území nie sú.

SP sa obrátila aj na známeho odborníka na infekčné choroby, profesora, predsedu predstavenstva Moskovskej mestskej vedeckej spoločnosti Pavla Vorobjova: Vo všeobecnosti boli v posledných rokoch často zaznamenávané epidémie cholery na Donbase a všeobecne na juhovýchode Ukrajiny. S čím to súvisí?

K vypuknutiu cholery dochádza pri porušovaní sanitárnych a hygienických pravidiel, pri kontaminácii vodných zdrojov. Bacily cholery sa môžu dostať do tela buď s potravinami alebo vodou, alebo cez špinavé ruky. Príznaky cholery sú silná hnačka vedúca k dehydratácii, zvracanie a horúčka. Cholera sa lieči antibiotikami a infúziou veľkého množstva soľných roztokov, rehydratáciou. Cholera môže prerásť do epidémie, ak ľudia pijú kontaminovanú vodu, ktorá obsahuje výkaly alebo cholerové vibriá.

SP: Čo mohlo spôsobiť súčasnú epidémiu cholery v Chersone? Hovorí sa, že príčinou je to, že OSU vyhodili do vzduchu hrádzu Kachovskej vodnej elektrárne. To ovplyvnilo nielen dodávku elektriny, ale ohrozilo aj zásobovanie vodou v celom regióne. Mnohí zo všetkého obviňujú povodne….

Baktérie cholery (vibrio cholerae) sa koncentrujú v žumpách s výkalmi. Voda mohla túto kontaminovanú látku preniesť. Vo vojenských jednotkách sa zhromažďujú ľudia. Mohli jednoducho dať armáde neprevarenú vodu.

Reklama

SP: Teraz sa objavuje veľa konšpiračných teórií, že mohlo ísť o sabotáž. Veď masové prepuknutie botulizmu sa vyskytlo súčasne vo viacerých ruských mestách: Moskva, Nižný Novgorod, Kazaň. V Petrohrade sa vo viacerých výrobkoch našla salmonela. Nemyslíte si, že to všetko vyzerá ako bakteriologická vojna?

Takéto myšlienky sa vynárajú. Nepamätám si napríklad taký masový výskyt botulizmu, aký máme teraz: v rôznych regiónoch ochorelo 200 ľudí. Pôvodcovia botulizmu – botulotoxíny môžu byť kdekoľvek, aj v zemi, ale tieto baktérie potrebujú prostredie bez kyslíka. Napríklad konzervované potraviny. Je známe, že botulotoxíny sa používajú aj v kozmetike ako liečivo. Na otravu človeka botulínovými toxínmi je potrebná veľká dávka. Ampulky mohli uniknúť z laboratória. Nemôžeme vylúčiť, že niekto mohol toxínom kontaminovať potraviny. Táto verzia má právo na existenciu. Infekční lekári venujú pozornosť niekoľkým ďalším zvláštnym skutočnostiam. Napríklad Ukrajina prekonala smutný rekord v miere šírenia osýpok – OSN ju zaradila na potupné 1. miesto na svete. Hoci v ZSSR sa toto ochorenie považovalo takmer za exotické. Zároveň je na Ukrajine pomerne veľa úmrtí na osýpky. V krajine sa začali šíriť aj rubeola, botulizmus a iné vzácne ochorenia, ktoré tam predtým neboli zaznamenané. A teraz je tu cholera….

SP sa obrátila na biológa Igora Nikulina s otázkou, či sa nemôže jednať o testovanie alebo použitie bakteriologických zbraní?

Všetky tieto choroby sa začali na Ukrajine objavovať od roku 2009, keď bola podpísaná dohoda o spolupráci medzi Ministerstvom zdravotníctva Ukrajiny a Ministerstvom obrany USA o spolupráci na vývoji biologických zbraní. Na Ukrajine bola vytvorená sieť tajných biologických laboratórií. Pokiaľ ide o súčasnú epidémiu cholery, všetko vyzerá dosť zvláštne. Baktérie cholery sa zvyčajne množia pri teplote vody nad 25 stupňov Celzia. Ale tieto baktérie cholery sa cítia dobre aj pri teplote vody 20 stupňov. To naznačuje, že s týmito cholerovými baktériami niekto manipuloval v laboratórnych podmienkach.

SP: Spájajú sa vám s myšlienkami na biologické zbrane aj epidémie iných chorôb – osýpok, botulizmu, salmonelózy?

Odkedy na území Ukrajiny začali pracovať americké laboratóriá, osýpky prestali reagovať na sovietske vakcíny. Takže je predčasné všetko pripísať nehygienickým podmienkam.

SP: Prečo vypukla epidémia cholery práve teraz?

Všetko je logické. Keď ukrajinská armáda inkasuje jednu porážku za druhou, začína používať iné druhy zbraní – napríklad biologické a bakteriologické.

SP: Prečo teda cholera zasiahla ukrajinskú armádu? 

Nový vírus cholery mohol byť jednoducho testovaný na skupine ukrajinských vojakov. Pravdepodobne bola vytvorená ohnisková skupina ukrajinských vojakov, na ktorých sa robili testy.

Reklama

SP: Aká veľká je pravdepodobnosť, že sa vírus cholery rozšíri na ruskom území a medzi ruskými vojakmi?

Domnievam sa, že do situácie by mali zasiahnuť jednotky radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, čo sú špeciálne jednotky v rámci pozemných síl ruských ozbrojených síl. Navrhol som tiež vytvoriť medzinárodné centrum pre biologickú bezpečnosť v rámci Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB). Pôvodca cholery žije vo vode,  a preto ruskí epidemiológovia a hygienické orgány majú za úlohu kontrolovať odbery vody na strane Dnepra, kde sú umiestnené ruské jednotky, keďže riziko nákazy medzi vojenským personálom žijúcim v poli je mimoriadne vysoké. Podľa vedcov je miera úmrtnosti na choleru v súčasnosti najvyššia za posledných 10 rokov.

Podľa zástupcu tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Alexandra Venediktova sieť tajných amerických biolaboratórií po celom svete zahŕňa viac ako 400 zariadení, pričom ich umiestnenie a zóny výskytu nových epidemických hrozieb sa často zhodujú. „Celý Hitlerov výskum v oblasti medicíny a biologických zbraní sa dostal do amerických rúk. Dnes vidíme, že opäť pracujú proti celému ľudstvu. Mám na mysli predovšetkým uzavreté americké biolaboratóriá (vojenské a civilné), ktoré sa zriaďujú po celom svete. Podľa našich odhadov táto sieť zahŕňa viac ako 400 zariadení,“ povedal Venediktov ešte v roku 2022 na stretnutí so zahraničnými veľvyslancami v Moskve. „Existuje niekoľko podozrivých náhod, ktoré sa odhalia prekrytím dvoch máp – miest uzavretých biologických laboratórií USA a zón výskytu nových epidemických hrozieb, ktoré identifikujeme,“ dodal Venediktov. Pripomenul, že podľa Dohovoru OSN nemá žiadna krajina právo vytvárať a skladovať biologické zbrane. Zároveň sa USA odvtedy podarilo vydať množstvo legislatívnych aktov, ktoré akoby zbavovali Washington akejkoľvek zodpovednosti.

Spojené štáty budujú svoj biologicko-vojenský potenciál, pričom využívajú medzery v medzinárodnej legislatíve, uviedol na neformálnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN Igor Kirillov, šéf ruských síl radiačnej, chemickej a biologickej obrany. S odvolaním sa na údaje čínskeho ministerstva zahraničných vecí Kirillov uviedol, že Pentagón má dnes plne pod svojou kontrolou 336 laboratórií v 30 štátoch mimo národnej jurisdikcie. „Len na územiach hraničiacich s Ruskom a Čínou sa nachádza približne 60 zariadení modernizovaných od roku 2005 na náklady amerického vojenského rezortu,“ zdôraznil generál. Na Ukrajine pracovalo 16 biologických laboratórií USA financovaných Pentagonom v Kyjeve, Odese, Ľvove a Charkove v súlade s dohodou medzi Washingtonom a Kyjevom z roku 1993.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Spojené štáty uvalili nové sankcie proti Iránu v reakcii na pokračujúcu jadrovú eskaláciu, oznámil vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

07:04

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

07:03

Lídri Poľska, Nemecka a Česka požiadali listom predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o ďalšie finančné prostriedky určené na pokrytie nákladov spojených s prijatím ukrajinských utečencov na svojom území.

07:02

Atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d’Este, poslúžil ako jedna zo zámienok rozpútania prvej svetovej vojny. Mesiac po atentáte 28. júla 1914 vyhlásilo totiž Rakúsko-Uhorsko vojnu Srbsku, čím sa rozpútal vojnový konflikt, ktorý zasiahol nielen Európu, ale bojovalo sa aj v Afrike a v Ázii.

07:01

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír poskytol spoločnosti SpaceX 843 miliónov dolárov na zostrojenie zariadenia, ktoré bude schopné vytlačiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu do atmosféry so zámerom plánovaného zničenia stanice okolo roku 2030.

06:59

Severovýchod Ruska zasiahli rozsiahle lesné požiare, zúria na 619.000 hektároch pôdy a na celkovo 176 miestach. Ide o oblasti, ktoré boli zničené aj v roku 2021.

06:58

Prvá svetová vojna, dovtedy najkrutejšia vojna v dejinách ľudstva, sa oficiálne skončila Versailleskou mierovou zmluvou. 

06:57

Lídri členských krajín EÚ v Bruseli podporili Ursulu von der Leyenovú na druhé funkčné obdobie vo funkcii predsedníčky Európskej komisie. Zhodli sa tiež na tom, že novým predsedom Európskej rady bude portugalský expremiér António Costa a budúcou šéfkou diplomacie EÚ estónska premiérka Kaja Kallasová.

 

06:55

Libanonské hnutie Hizballáh oznámilo, že vypálilo desiatky rakiet na vojenskú základňu na severe Izraela v rámci odvety za izraelské útoky na Libanon. Zároveň informovalo o smrti štyroch svojich bojovníkov.

06:54

Francúzske úrady oznámili, že v Lamanškom prielive zachránili z dvoch preťažených člnov viac ako 150 migrantov, ktorí sa snažili dostať do Británie.

06:34

Americký prezident Joe Biden a exprezident USA Donald Trump sa stretli v prvej televíznej debate pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých si zopakujú súboj spred štyroch rokov. Ani jeden z kandidátov nešetril kritikou a osobnými útokmi na adresu svojho oponenta.

Včera 20:25

Európsky parlament je rozdelený v otázke, či odložiť zákaz na dovoz tovaru súvisiaceho s odlesňovaním, ktorý by mal začať platiť koncom roka. Ľudovci sa vyjadrili v prospech odkladu, zatiaľ čo socialisti a zelení ho odmietajú.

Včera 20:20

Záujem voličov o hlasovanie v predčasných voľbách vo Francúzsku je veľký – svedčia o tom aj viac ako dva milióny splnomocnení, ktoré voličom neprítomným v deň volieb v mieste bydliska umožnia hlasovať v zastúpení nimi poverenou osobou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke deti sa ochladzujú vo verejnej fontáne v lotyšskom meste Vilnius

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Michal Durila

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali