Čo sa to deje? Spravodajská komunita USA vysiela zmiešané správy o Ukrajine

❚❚

Kyjev 4. septembra 2023 (HSP/sonar21/Foto:Libkos)

 

Spravodajská komunita USA nie je monolit, píše Larry Johnson. Je to skôr feudálna spoločnosť. Traja veľkí feudálni páni pre spravodajské analýzy sú Ústredná spravodajská služba (CIA), Národná bezpečnostná agentúra (NSA) a Obranná spravodajská služba (DIA)

vojna
Ilustračné foto

Všetky tri produkujú “surové spravodajské informácie” – prípadoví dôstojníci CIA vypracúvajú správy od cudzincov, ktorí súhlasili s tajnou prácou pre Spojené štáty, NSA zhromažďuje všetky formy elektronických spravodajských informácií (napr. telefonáty, e-maily) a DIA vypracúva správy od pridelencov obrany USA pridelených na veľvyslanectvá USA po celom svete. Každá z nich si žiarlivo stráži svoj vlastný produkt a zamestnancov týchto troch agentúr možno považovať za vazalov. (Ak ste feudál, musíte mať vazala.)

.

Potom je tu riaditeľ národného spravodajstva (DNI). Táto pozícia/úrad bola vytvorená po 11. septembri a má “riadiť” a “koordinovať” všetkých členov spravodajskej komunity. Štandardným riešením vo Washingtone je vytvoriť ďalšiu vrstvu byrokracie, aby sa vyriešilo zlyhanie už aj tak obrovskej byrokracie, ktorá len zriedka spolupracuje. Skutočnosť je však iná – veľká trojka sa nie vždy podriaďuje DNI. Počúvam, že CIA a DIA odvádzajú celkom dobrú prácu, keď poctivo informujú o tom, čo sa deje na Ukrajine – t. j. Ukrajina má strašné straty a protiofenzíva zlyháva. Nanešťastie, ako už predtým informoval Sy Hersh, Biden a jeho tím pre národnú bezpečnosť ignorujú tieto spravodajské správy a prijímajú “analýzy”, ktoré vychádzajú z úradu DNI.

DNI údajne presadzuje názor, že Ukrajina rozbíja ruskú armádu a že Spojené štáty a NATO musia byť len trpezlivé a čakať na nevyhnutný kolaps Ruska. Niektorí americkí vojenskí predstavitelia – ktorí absolútne nepoznajú nedávnu históriu Ruska pri riešení domáceho radikálneho islamského povstania – sú pevne presvedčení, že Rusko nemôže nad Ukrajinou vojensky zvíťaziť, že vojna je patová a Rusko bude roky uviaznuté v boji s banderovskými povstalcami.

.

Vedúci predstavitelia USIC a armády stále veria svojmu pôvodnému záveru, že Rusko je slabé, pretože sa pred 12 mesiacmi neprehuplo cez Ukrajinu a nevyprevadilo Zelenského. “Zlyhanie” Ruska pripisujú neschopným a skorumpovaným byrokratom, ktorí majú záujem o ovládnutie ruskej armády. Veľký podiel viny títo lídri pripisujú aj Putinovi za to, že údajne nepočúva ruských vojenských veliteľov a šéfov Wagnerovcov, aby urobili to, čo je potrebné na dosiahnutie víťazstva. Putin a jeho tím sú na Západe vnímaní ako slabí, kontrolujúci maniaci, ktorí blokujú armádu, aby si mohla vyzliecť biele rukavičky a uskutočniť kúzlo.

Keďže americkí spravodajskí a vojenskí predstavitelia sa na vojnu na Ukrajine pozerajú cez túto prizmu, analytici a ich manažéri väčšinou čelia obrovskému tlaku, aby dospeli k záveru, že Rusko je bezmocný a neschopný takmer rovnocenný protivník a nemôže vydržať.

 

Naďalej sa domnievam, že predpoklady o údajnom zlyhaní Ruska ignorujú protichodný naratív:

-Ruské hospodárstvo je napriek západným sankciám silné a zdravé.

.

-Politický vplyv Ruska vo svete rastie, nie klesá. Príkladom je BRICS.

-Rusko spôsobuje ukrajinskej armáde obrovské straty a decimuje infraštruktúru, ktorá je pre ukrajinskú vojenskú kampaň kľúčová.

-Ruský obranný priemysel zvýšil svoju produkciu na úroveň, ktorej sa Západ nemôže rovnať.

-Zdanlivo neobmedzený prístup Ruska k prírodným zdrojom, energii a nerastom vzácnych zemín posilňuje vojenské postavenie Ruska vo svete.

-Rusko má obrovský technologický náskok pred NATO, pokiaľ ide o elektronický boj, systémy protivzdušnej obrany, vozidlá na kladenie mín a hypersonické rakety.

.

-Ruskí lídri a ich ľud úprimne veria, že čelia existenčnej hrozbe zo strany Západu.

-Ukrajina je úplne závislá od Západu, ktorý jej poskytuje peniaze a zbrane, aby mohla pokračovať v boji.

Odmietanie západných lídrov, najmä Bidenovej posádky, zaoberať sa týmto alternatívnym príbehom vytvára každým dňom väčšie riziko. Falošné alebo mylné predpoklady o tom, prečo Rusko robí to, čo robí, nesú so sebou obrovské riziko nesprávneho odhadu zo strany Spojených štátov a ich spojencov v NATO.

Schopnosť Ukrajiny udržať prebiehajúcu protiofenzívu sa každým dňom znižuje. Správy o tom, že Západ bude tlačiť na Ukrajinu, aby prešla na úplnú, mobilizovanú vojnovú základňu a vycvičila novú armádu s 300 000 mužmi, sú klamstvom. Na rozdiel od Ruska, ktoré Ukrajinu prevyšuje najmenej osemnásobne, Ukrajina nemá zdravý, mladý zdroj potenciálnych regrútov. Aj keby Zelenskyj a jeho generáli dokázali zmobilizovať 300k alebo viac, kde ich vycvičia a koľko výcviku skutočne absolvujú. Noví regrúti určení na obsluhu bojových tankov majú pred sebou výcvikový cyklus trvajúci najmenej 12 mesiacov len na získanie minimálnej spôsobilosti manévrovať a strieľať. Ak začnú v októbri, tieto nové telá budú pripravené najskôr v septembri 2024.

Všetky tieto reči o ukrajinskej mobilizácii a novom výcviku ignorujú skutočnosť, že Rusko bude mať v tejto veci rozhodujúce slovo. Moskva nebude sedieť nečinne. Množstvo ruských diaľkových strelieb napríklad znamená, že na Ukrajine neexistuje žiadna bezpečná výcviková základňa. Výcvik sa bude musieť uskutočňovať na viacerých miestach v Európe a čoraz viac sa objavujú náznaky, že európski lídri sú unavení z prijímania ukrajinských regrútov. A nad NATO a Ukrajinou sa vznáša perspektíva, že Rusko začne vlastnú ofenzívu, aby ešte viac oslabilo schopnosť Ukrajiny klásť odpor a získať nové územia.

Jeden ďalší významný pochybný predpoklad – zvyšok sveta zostane ticho a nevyskytnú sa žiadne ďalšie zahraničnopolitické krízy, ktoré by rozptyľovali pozornosť Ameriky a/alebo Európy. Vzhľadom na prevraty v Afrike a napätie s Čínou sa to nezdá byť bezpečná stávka.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Pomalé klesanie hladiny Dunaja zaznamenali maďarskí vodohospodári v sobotu už v Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome a aj v Budapešti. Vyplýva to zo správy Vodohospodárskeho riaditeľstva Körös-Vidék (Kövizig) zverejnenej agentúrou MTI.

19:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

19:47

Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na prezidentský post Kamala Harrisová prijala pozvanie od televízie CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval jej rivala republikána Donalda Trumpa, aby sa pridal.

19:46

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

17:07

Počet obetí piatkového útoku Izraela na predmestie Bejrútu vzrástol v sobotu na 37, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda zároveň oznámila, že pri tomto útoku zabila najmenej 16 bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

17:00

Nemecká polícia vyšetruje sobotnú streľbu na predajňu hodín v Kolíne nad Rýnom ako možné prepojenie s nedávnymi výbuchmi v meste, uviedol policajný hovorca.

16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali