Čo sa momentálne deje v Kurskej oblasti?

❚❚

Kursk 11. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Na jednej strane si zóna stabilnej kontroly AFU v Kurskej oblasti zachováva približne rovnakú konfiguráciu ako predtým. To znamená, že Rusom sa podarilo stabilizovať tento bod a zabrániť ukrajinským silám v konsolidácii v iných sídlach. Nehovoriac o prielome k Rylsku, Ľgovu alebo Kurčatovu smerom ku Kurskej jadrovej elektrárni

Kurská oblasť vojna
Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v sobotu 10. augusta 2024, tanky ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska

Na druhej strane naďalej operujú relatívne malé mobilné skupiny ukrajinskej armády, ktoré periodicky vstupujú do niektorých osád bez toho, aby sa tam dlhodobo zastavili, sondujú ruskú obranu a odchádzajú bez toho, aby sa zapojili do zdĺhavých bojov s nepriateľskými jednotkami.

.

Ruské ministerstvo obrany tak dnes informovalo, že niektoré “mobilné skupiny AFU” sa pokúsili preraziť do obcí Žuravli a Obščij Kolodez, ktoré sa nachádzajú vo veľkej vzdialenosti od hranice – až 30 kilometrov.

Objavili sa aj správy o nájazdoch skupín AFU v Plechove južne od Sudže a bližšie k ukrajinskej hranici. Nie sú však k dispozícii údaje o tom, pod koho táto obec v súčasnosti patrí.

.

To znamená, že v tejto chvíli ruské velenie nevie zamädziť prenikaniu malých skupín do svojho tyla, čo znamená, že tam nie je pevná frontová línia (ako na východe a juhu Ukrajiny). A súdiac podľa toho, že mobilné oddiely naďalej nachádzajú slabiny v ruskej obrane, ukrajinské velenie sa nevzdáva svojich plánov zaviesť tam väčšie sily a za priaznivých podmienok sa presadiť.

To znamená, že nemožno vylúčiť presun nových ukrajinských záloh do Kurskej oblasti.

Zároveň sa včera nepotvrdili panické informácie o prielome AFU do Belovského okresu v rozsahu “širokého frontu”. Ešte v noci sa odtiaľ objavili videá, že pri Belove sa nebojuje. Neskôr ruské ministerstvo obrany uviedlo, že prielom AFU bol v oblasti “zastavený”, zatiaľ čo miestne úrady informovali o akciách “ukrajinskej DRG”. Nepotvrdili sa ani správy o prielome v Belgorodskej oblasti.

Pokiaľ ide o viac-menej ustálenú frontovú líniu, za posledných pár dní sa nepotvrdili na nej žiadne zmeny. Osud Sudže, najväčšej osady, kde bola zaznamenaná prítomnosť AFU, je stále nejasný. Verzia ruských vojenských kanálov dnes znie, že mesto je sporným územím, ktorého časť je pod kontrolou AFU a časť pod kontrolou ruských vojsk.

Zatiaľ jediné, čo sa dnes dá povedať s istotou, je, že AFU kontroluje niekoľko pohraničných obcí – do hĺbky 5 až 10 kilometrov od kordónu.

.

 

Čo sa bude diať ďalej?

Hlavný veliteľ AFU Syrskij dnes zverejnil fotografiu s nápisom “Pokračujeme v operácii” – čo naznačuje, že ukrajinské sily plánujú pokračovať v ofenzíve v Kurskej oblasti. Alebo niekde inde na ruských hraniciach.

Zároveň z ruskej strany nič nenasvedčuje tomu, že by ku Kursku začali sťahovať bojové jednotky z iných častí frontu. Západní a ukrajinskí komentátori sa zhodujú v tom, že Ruská federácia momentálne neplánuje zastaviť svoje ofenzívne operácie na východe Ukrajiny kvôli situácii v Kurskej oblasti.

A je pravdepodobné, že to tak bude, ak sa ukrajinské akcie v Kurskej oblasti a ďalších pohraničných regiónoch obmedzia na to, čo doteraz získali. Je však jasné, že ak Ukrajina zavedie nové viac či menej veľké sily, situácia sa môže zmeniť.

Ďalšou otázkou je, aké rezervy je samotná Ukrajina pripravená vyčleniť na ďalší postup v blízkosti Kurska (alebo na nejaké nové operácie, ktorých cieľom je zasiahnuť slabé miesta Ruska). Najmä preto, že bude ťažšie dosiahnuť efekt prekvapenia. Podľa západných médií sa do ofenzívy v oblasti Kurska teraz zapája 6 – 10 tisíc vojakov, čo sotva stačí na ďalší, ešte väčší a hlbší ako teraz, prielom frontu. To však, samozrejme, neznamená, že do boja nemožno zapojiť väčšie sily.

.

Zároveň, ako si všimli mnohí pozorovatelia, ukrajinské ozbrojené sily pociťujú nedostatok personálu na východnom fronte, kde Rusi naďalej postupujú vpred. A prílišným zapájaním sa do bojov na iných vojnových frontoch Ukrajina riskuje ruský prielom na strategicky dôležitom juhovýchode.

Pritom je nepravdepodobné, že by si to ukrajinské vojenské vedenie neuvedomovalo. A je nepravdepodobné, že by na pohraničné operácie boli vyčlenené také rezervy, ktoré by výrazne o slabili zvyšok frontu.

Navyše hlavná úloha ofenzívy v Kurskej oblasti, ktorú západné médiá nazývajú prelomením naratívu v ukrajinskej spoločnosti a na Západe, že “Ukrajina prehráva vojnu”, je už čiastočne vyriešená. A to sa čiastočne podarilo vďaka úsiliu predovšetkým ruských Z blogerov, ktorí zasievali paniku u vlastného obyvateľstva.

Veľa však bude záležať na tom, ako rýchlo sa podarí Ruskej federácii stabilizovať situáciu a ako dlho sa bude môcť Ukrajina udržať na ruských územiach.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:37

Americký technologický gigant Apple utrpel definitívnu porážku na Európskom súdnom dvore (ESD) v spore s Európskou komisiou (EK) o daňové úhrady v celkovej výške približne 13 miliárd eur. Sudcovia v Luxemburgu zrušili predchádzajúce rozhodnutie v prospech spoločnosti a dali za pravdu výkonnému orgánu Európskej únie.

11:36

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová mala v stredu na Konferencii predsedov Európskeho parlamentu (EP) predložiť zloženie novej exekutívy EÚ aj s portfóliami a pridelenou pracovnou agendou pre jednotlivých kandidátov na eurokomisárov. Podľa informácií portálu Politico však oznámi svoj návrh až budúci týždeň počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

11:36

Afganistan zatvorí vo štvrtok svoje veľvyslanectvo v Nórsku. Na sociálnej sieti X to oznámila samotná ambasáda. Ide už o druhú diplomatickú misiu tejto ázijskej krajiny, ktorá tento týždeň ohlásila ukončenie svojej prevádzky.

11:34

Za Česko sa bude o Oscara v kategórii najlepší zahraničný film uchádzať snímka Vlny scenáristu a režiséra Jiřího Mádla. V utorok to oznámila Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA), ktorá sa rozhodovala medzi 13 celovečernými filmami. Ktoré snímky postúpia do užšieho výberu, oznámi americká Akadémia filmového umenia a vied 17. decembra.

11:34

Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová v pondelok večer prisľúbila, že ostáva v krajine a nechystá sa z nej odísť. Uviedla tak deň po tom, čo jej spojenec a prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia požiadal o azyl v Španielsku.

11:34

Prevádzku najväčšieho švédskeho medzinárodného letiska Arlanda v Štokholme už druhú noc po sebe nakrátko ochromil prelet dronu, ktorý spozorovali nad jednou z tamojších pristávacích dráh. Oznámil to v utorok švédsky úrad pre civilné letectvo.

10:51

Približne 1700 väzňov prepustia v Anglicku a Walese v utorok na slobodu ešte pred odpykaním si trestu, píše TASR na základe správy agentúry DPA. Úrad premiéra na Downing Street informoval, že tento krok bol potrebný preto, aby sa zabránilo “nekontrolovanej kriminalite”, keďže pre novo odsúdených nie je vo väzniciach miesto.

10:44

Počet osobných bankrotov na Slovensku poklesol v auguste medziročne o 20 %, v tomto roku tak ide o tretiu najnižšiu hodnotu. Minulý mesiac zbankrotovalo 688 dlžníkov, z toho 428 mužov a 260 žien. Informovala o tom v utorok spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zrekonštruovaná senecká synagóga pred slávnostným otvorením 9. septembra 2024

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali