Čo sa to deje v Líbyi? Západné mocnosti nariekajú, a to pre ich záujmy spravidla neveští nič dobré. A čo to bude znamenať pre nás?

❚❚

Bratislava 9. apríla 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Mohamed Ben Khalifa, File)

 

Krajina, ktorú pred ôsmimi rokmi Západ rozvrátil a umožnil banditom zabiť jej vodcu, sa možno opäť zjednotí. Generál Chalífa Haftár sa rozhodol dobyť hlavné mesto ovládané prozápadnou „demokratickou“ vládou

Ilustračné foto

Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, masmédiami označovaný za teroristu a diktátora, bol v skutočnosti výnimočný muž. Robil rozumnú zahraničnú politiku, koketoval s obomi tábormi – viac s tým socialistickým, keďže ten viac dával a menej požadoval – ale v zásade praktizoval sedenie na dvoch stoličkách a po rozpade Sovietskeho zväzu sa snažil z Líbye urobiť nezávislú krajinu.

.

Robil politiku pre bežných ľudí, a to takým spôsobom, že sa tomu až ťažko verí: obyvatelia Líbye mali neuveriteľne štedrý sociálny systém, vzdelávanie, lekárska starostlivosť, elektrina (!) a voda, to všetko bolo zdarma, občania mali obrovské zľavy na autá a nehnuteľnosti, za Kaddáfího vlády sa gramotnosť zvýšila z 25 na 87 percent, atď.

Kaddáfí budoval pre ľudí inžinierske dielo aké nemá vo svete obdoby: najväčší zavlažovací projekt na svete. Akvadukt bol naprojektovaný tak, aby v krajine, kde je osídlené prakticky iba pobrežie, sa k ľuďom na pobreží dostávala čistá voda z obrovských prírodných vodných zásobární z veľkých hlbín pod púšťou. Bol to doslova ôsmy div sveta, ktorý však po zavraždení Kaddáfího a rozbití Líbye zostal nedokončený.

.

Skrátka, peniaze z veľkých líbyjských ropných zásob išli ľuďom a nie cudzincom. Spolu s faktom, že Kaddáfí mal naozaj veľmi odvážne plány s nezávislým rozvojom afrického kontinentu a mal slabú armádu, to jednoducho nemohlo ostať neokoloniálnymi veľmocami nepotrestané. Scenár bol rovnaký ako vždy: lživá zámienka, nahuckané davy, platení provokatéri a agenti, úplný rozvrat prosperujúcej krajiny.

Sociálny štát, mierové spolunažívanie, ekonomická prosperita… to všetko bolo zničené, západom podporovaní teroristi Kaddáfího zavraždili, krajina upadla do chaosu a ovládli ju rôzne bandy. Na to Západ čakal, dosadil do Tripolisu poslušnú vládu, nehanebne vykradol líbyjské účty a iné aktíva a v Líbyi sa usadili vojenské jednotky Spojených štátov, Francúzska, Talianska, čo sa prezradilo až teraz, keď odtiaľ utekajú ako potkany. Západ sa tešil na to, že peniaze z líbyjskej ropy konečne potečú do tých správnych vrecák.

Ibaže radosť neokolonizátorov nemala dlhé trvanie. Východná Líbya sa čoskoro skonsolidovala pod vedením generála Chalífu Haftára, ktorý je podporovaný Ruskou federáciou a väčšinou obyvateľstva Líbye. Haftár si v priebehu niekoľkých rokov vybudoval mocnú armádu a obsadil veľkú časť Líbye. Prozápadnej oficiálnej vláde ostala len časť západného pobrežia s hlavným mestom Tripolisom a ešte niekoľko menších oblastí.

A teraz sa Haftár rozhodol zobrať si Líbyu celú. V posledných dňoch sa dostal už na okraj Tripolisu, čo spôsobilo, že Američania z Líbye húfne utekajú a „medzinárodné spoločenstvo“ hystericky vrieska čosi o zastavení alebo aspoň prerušení bojov z „humanitárnych“ dôvodov. Je to dozaista chvályhodné, len je zvláštne, že rovnako hystericky nekričí aj v prípade krvavých masakrov s tisícmi obetí v Jemene, ktoré tam opakovane usporadúvajú americkí kamaráti zo Saudskej Arábie.

Západu natoľko záleží na záchrane demokratickej vlády v Tripolise, ktorá sa tam po zvrhnutí Kaddáfího sformovala z prozápadných banditov, že za Haftárom do Benghází, to je jeho sídlo v metropole východnej Líbye, minulý týždeň osobne priletel šéf OSN António Guterres. Haftára žiadal, aby prestal útočiť a neubližoval bábkovej prozápadnej vláde v Tripolise.

.

Haftár však podľa dostupných informácií Guterresa zrušil ako žiadosť na byt, pretože presne to chce urobiť: prozápadných teroristov z Tripolisu vyhnať a oslobodiť Líbyu od západnej demokracie a pijavíc prisatých na žriedla líbyjskej ropy.

Pre nás Európanov je to dobrá správa už len z toho dôvodu, že čím skôr bude v Líbyi poriadok a konsolidovaná centrálna vláda, tým skôr sa skončí odpudivé predstavenie s pašovaním Afričanov na člnoch a následne loďami na to určených organizácií cez Líbyu do Európy.

Ivan Lehotský

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:30

Čína nateraz nezavedie clá na dovoz koňaku z Európskej únie (EÚ), napriek tomu, že vyšetrovanie ukázalo poškodzovanie domácich výrobcov liehovín. Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu, ktoré tak vytvorilo priestor na riešenie napätých obchodných sporov.

16:26

Európska únia vo štvrtok vyzvala na humanitárne prestávky vo vojne v Pásme Gazy, aby sa tam mohlo spustiť očkovanie proti detskej obrne.

16:22

Archeológovia v Nemecku našli bohato zdobený japonský meč zo 17. storočia. Zbraň vykopali z ruín pivnice zničenej počas druhej svetovej vojny, nie je však známe, ako sa tam dostala.

16:01

Slovenský reprezentant v lukostreľbe Dávid Ivan obsadil vo štvrtkovom kole pre nasadzovanie na PH v Paríži 19. priečku so sezónnym maximom 604 bodov. V 1. kole, ktoré je na programe v stredu 4. septembra, ho čaká Číňan Li-süe Čao.

15:16

Nemecké úrady vo štvrtok objasnili okolnosti zadržania muža podozrivého z útoku v meste Solingen. Dvadsaťšesťročný Sýrčan sa podľa nich neprihlásil na polícii, ako o tom pôvodne informovali médiá, ale zachytila ho hliadka.

15:02

Švédska ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku omnoho miernejší pokles, než sa pôvodne predpokladalo. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené spresnené údaje švédskeho štatistického úradu.

14:44

Ekonomika USA v 2. kvartáli expandovala prudšie, než sa predpokladalo. Hrubý domáci produkt (HDP) medziročne stúpol o 3 % po náraste o 1,4 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedol americký úrad pre ekonomické analýzy BEA, ktorý revidoval svoj predbežný odhad (+2,8 %).

14:15

Ruské vojská dobyli ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Mykolajivka leží približne 15 kilometrov od mesta Pokrovsk, kľúčového dopravného uzla v Doneckej oblasti. Stelmachivka sa nachádza v susednej Luhanskej oblasti.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke chlapec skáče do jazera počas teplého slnečného dňa pri Vilniuse

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali